Времеви план за подготовка на женския и мъжкия организъм за опити за зачеване

risk_Factors_450x250

Съвремието излага хората в активна репродуктивна възраст на редица вредни фактори като стрес, нездравословна среда, различни алергени и неблагоприятни влияния. Към тях се прибавят и особеностите на модерния начин на живот като отлагане на създаване на деца и зачеване в по-напреднала възраст, тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, прием на различни стимуланти, нездравословно хранене и др. В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ взимаме предвид всеки един от тези фактори, когато при нас идват двойки, планиращи създаването на нов живот. На база на съветите на нашите репродуктивни специалисти направихме примерен времеви план за прочистване на организма от вредните фактори и влияния в подготовка за зачеване:

 

Рисков фактор

Препоръка

Период на изпълнение на препоръката

Тютюнопушене

Отказване или намаляване до минимум на тютюнопушенето при планиране на бебе и по време на опитите на зачеване за мъжа и за жената. Пълно отказване от тютюнопушенето и продължително присъствие в помещения с цигарен дим за жената след регистриране на бременност. Желателно е след успешното зачеване партньорът също да продължи ограничението за тютюнопушене или най-малкото да не пуши в присъствието на бременната жена. Пасивното пушене може да навреди на плода не по-малко от активното.

Препоръчително: При жената – по време на целия период на овогенезата – 125 дни преди опитите за забременяване. При мъжа по време на целия период на сперматогенезата – 90 дни преди опитите за забременяване.

 

Минимален период: поне 40 дни преди стартирането на опити за зачеване.

Алкохол

Като цяло СЗО препоръчва на отговорните консуматори да разпределят броя на алкохолните напитки през дните на седмицата и да определят 2 дни, в които да не консумират алкохол. При подготовка за зачеване е препоръчително жените да ограничат приема на алкохолни напитки – до 4 питиета седмично (1 питие = 20 гр. чист алкохол). При мъжете ограничението може да е рамките на съкращаване наполовина на умерената среднодневна употреба, описана по-горе в рисковите фактори. След стартирането на опитите за зачеване е препоръчително двойката да ограничи приема на алкохол до минимум

Препоръчително: Ограничаването може да започне постепенно в началото на периода на ово- и сперматогенезата (120 дни за жената и 90 за мъжа) като достигне посочените минимални дози в последния месец преди стартирането на опити за забременяване.

 

Минимален период: последните 2 седмици преди менструационния цикъл преди стартиране на опитите за зачеване

Наркотични вещества

Не се препоръчва прием на наркотични вещества, анаболни препарати и стероиди в нито един момент на подготовката, опитите или след самото зачеване. При прием на такива вещества и препарати е препоръчително той да бъде преустановен веднага след като двойката започне планиране на бъдещо забременяване като задължително се изчака преди стартиране на опити.

Препоръчително: по време на целия период на ово- и сперматогенезата (125 дни за жената и 90 дни за мъжа преди опитите за зачеване)

 

Минимален период: няма

Алергени

Контактът с алергени в повечето случаи не може да се предвиди или контролира. Когато предвидимостта е възможна (сезонни алергени или определени храни) е препоръчително в периода на алергичната реакция, ако тя е съчетана с прием на медикаменти, да не се правят активни опити за забременяване (главно поради понижените шансове за успех, а не толкова поради опасност от увреждания на плода). Непосредствено преди стартиране на опити за зачеване е препоръчително жената и мъжът да избягват контакт с познатите им елементи, предизвикващи алергична реакция при тях.

Препоръчително: При идването на менструационния цикъл преди стартирането на опити за зачеване.

 

 

 

Минимален период: по време на опити зачеване

Стрес и напрежение

Необходимо е по възможност преди стартиране на опити за зачеване да се намали нивото на стрес у мъжа, жената и двойката като цяло. Ако тревожността и емоционална нестабилност е на високи равнища при единия или при двамата партньори е препоръчително те да проведат серия от консултации с психолог. Целта е да се намали напрежението и да се изработят механизми за приглушаване на влиянието на стресогенните фактори.

Препоръчително: няколко месеца преди стартирането на опити за зачеване.

 

Минимален период: по време на опити зачеване

Нездравословно хранене

Планирането на създаване на бебе трябва да започне с промяна на хранителната диета на бъдещите родители. Препоръчително е от нея да бъдат „изхвърлени” или ограничени до минимум всички вредни храни, описани по-горе в рисковите фактори. Най-подходящата храна при подготовка и стартиране на опити за забременяване е т.нар. средиземноморска кухня – богата на пресни зеленчуци и плодове, свежи и леки храни без запръжки, зехтин (без използване за пържене), морски дарове (с избягване на рибите, съдържащи високо ниво на живак). Допълнително подходящи са суровите зърнени закуски (мюсли), пълнозърнения хлаб и паста, лещата и бобените култури, суровите слънчогледови семена, фрешовете от цитрусови плодове, спанакът, броколите, марулята и т.н.

 

В допълнение жените може да приемат хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина, витамин B12, витамин Е и други полезни витамини и минерали. За мъжете е препоръчителен ежедневният прием на мултивитамини, съдържащи цинк, селен, калций, витамин Е.

Препоръчително: постоянно спазване на здравословна хранителна диета.

 

Минимален период: по време на целия период на ово- и сперматогенезата (125 дни за жената и 90 дни за мъжа преди опитите за зачеване)

 

Затлъстяване

Намаляването на телесното тегло и при мъжа, и при жената, може да увеличи многократно възможността за забременяване и износване на бебето.

 

Промяната в начина хранене, съчетана с активен двигателен режим оказват благоприятен ефект върху цялостното състояние на женския организъм и значително увеличават шансовете за успех при опити за зачеване. Чрез умерени спортни натоварвания жената допринася освен за понижаване на теглото си и до подобряване на кръвоснабдяването на таза си, което е благоприятно при опитите за забременяване. Непосредствено преди опити за зачеване не са препоръчителни диетите за отслабване. Обикновено те нарочно са нискокалорични и това може да създаде рискове от хранителни дефицити за организма. Поради тази причина постигането на оптималния индекс на телесната маса трябва да се извърши преди планирането на бебе. Това е нужно, за да може при подготовката за зачеване женският организъм да има достатъчно време да запълни запасите си от витамини и минерали. Не е препоръчително поне три месеца преди евентуалната бременност да се спазват диети за отслабване.

 

При мъжа е препоръчително понижаването на телесното тегло, заедно с активно спортуване. Комбинацията спомага за добра здравословна кондиция и до подобрено оросяване на тестисите. Това на свой ред повишава оплодителните качества на сперматозоидите.

Препоръчително: една година преди стартирането на опитите за зачеване. При жените диетите за отслабване трябва да бъдат прекратени най-късно до три месеца преди започването на опити.

 

 

Минимален период:

 

- по отношение на двигателна активност за мъжете и жените: по време на опитите за зачеване;

- по отношение на намаляването на телесното тегло на жените: от шест до три месеца (когато трябва да приключи) преди опитите за зачеване;

- по отношение на намаляването на телесното тегло на мъжете: най-малко по време на сперматогенезата (90 дни)

Вредни влияние от заобикалящата среда

Двойките, планиращи бебе, трябва да избягват продължителното излагане на лъчения. Ако работата на жената и/или мъжа е свързана с материали, съдържащи тежки метали, пестициди или други токсични елементи, описани в рисковите фактори, е препоръчително те да се информират от работодателя си за възможностите за ограничаване на досега до тях по време на подготовката и опитите за зачеване.

Препоръчително: Постоянно избягване на ненужно излагане на лъчения и досег до токсични материали.

 

Минимален период:

по време на целия период на ово- и сперматогенезата (125 дни за жената и 90 дни за мъжа преди опитите за зачеване)

 


Новини