Феталната морфология – важна за лекаря и за бъдещите родители

Д-р ЧавееваМежду 19 и 23 гестационна седмица е времето за втория много важен преглед при специалист по фетална медицина – същинската фетална морфолоия, която представлява подробен ултразвуков преглед на развитието на бебчето. В кабинета специалистите и бъдещите родители се уверяват, че сърцето, лицето, мозъкът, ръчичките и крачетата, както и цялата анатомия на бебето са се развили правилно. Всички органи на плода вече са се оформили и могат да бъдат прегледани, а с тях и плацентата, пъпната връв, околоплодните води, маточната шийка. Бебчето се измерва, а по време на този преглед родителите му могат да разберат и една от най-трепетно чаканите новини – дали чакат момченце или момиченце.

Феталната морфология се извършва при празен пикочен мехур, трансабдоминално (през корема), а при необходимост, за да се достигнат труднодостъпни за оглед зони, и трансвагинално (през влагалището). За целта се използва 2D-ехография, която е напълно достатъчна за поставянето на квалифицирана медицинска оценка на развитието на бебчето, неговите органи, околоплодната течност, плацентата. Когато ултразвуковата апаратура е от по-висок клас и е снабдена с 3D и 4D функционалност, това придава допълнителна атрактивност на изследването – бъдещите родители могат да видят в реално време как изглежда чаканото съкровище. Важно е пациентите да помнят, че 3D и 4D е допълнение, което дава визуална представа за плода пред наблюдател без медицинска квалификация. Подготвеният специалист по фетална медицина се нуждае единствено от добър 2D ехограф, за да може да огледа подробно и да оцени анатомията на мозъка, сърцето, вътрешните органи, крайниците, лицевата структура на бъдещото бебче.

Резултатите от изследването са готови веднага след завършването на прегледа. В случай, че е открит вроден проблем на плода, специалистът по фетална медицина обсъжда с наблюдаващия акушер-гинеколог резултатите от прегледа и се прави препоръка за допълнителна консултация, ако такава е необходима – с генетик, детски кардиолог, детски уролог, детски хирург и т.н. При нужда пациентката може да се насочи към допълнително изследване, например фетална ехокардиография, ядрено-магнитен резонанс и т.н. По индикации може да се назначи и извършването на инвазивното изследване амниоцентеза.

Новини