derma1_840x500

Дерматология - акценти

Дерматологията (лат. derma – кожа, гр. logos – наука) е медицинска специалност, посветена на изучаване на кожата и нейните придатъци – косми, нокти и на свързаните с тях заболявания, тяхното лечение и профилактика.

Нашите дерматолози ще потърсят всички минали и настоящи оплаквания, свързани с кожата, както и за съпътстващите Ви и фамилни заболявания.

По време на прегледа се оглежда кожата и видимите лигавици, както и кожните придатъци – косми и нокти. Тази информация и видът на обрива позволяват поставянето на диагноза на заболяването или създаването на хипотеза за същността му, въз основа на която да се проведат допълнителни уточняващи изследвания – микробиологични, хистологични, алергологични тестове и др.

 

Дерматология

 

Вижте какви прегледи и изследвания, свързани с грижата за здравето на кожата, предлагаме в нашия дерматологичен кабинет:

Дерматоскопия

Неинвазивен, ориентировъчен метод, чрез който се оглежда с увеличително стъкло повърхността на кожата и се търсят морфологични промени, които иначе са невидими с невъоръжено око. Този бърз скринингов метод се използва за диференциалната диагноза, прогноза или мониториране след лечение на различни кожни заболявания, като кожни новообразувания – малигнен меланом, базален или спиноцелуларен рак, паразитни инфекции, псориазис, заболявания на ноктите и космите  (на скалпа) и др.

Микробиологични и микологични изследвания

Диагностиката на кожните заболявания изисква прилагането на различни диагностични техники, които целят откриването на причинителя на заболяването. Инфекциите на кожата и подкожната тъкан са често срещани, обикновено леко и средно-тежко протичащи заболявания причинявани от различни бактерии (най- често аеробни Gr(+) коки) и по-рядко вируси и гъби. Микробиологичното изследване се провежда за установяване на различни видове бактерии, които причиняват инфекциозни заболявания.
Един от основните диагностични методи при съмнение за гъбична инфекция са културелното изследване на материал от кожа, нокти или косми. Резултатите от микроскопското изследване се получават същия ден, а от културелното между 2 и 4 седмици.

Алергологични тестове

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) алергията е поставена на 4-то място по разпространение сред хроничните заболявания в света. Голям брой вещества (алергени) може да доведат до появата на различни видове алергии. Алергологичните кожни тестове са методи, с помощта, на които се открива субстанция, наречена алерген, която може да предизвика алергична реакция. Поставя се малко количество от подозиран алерген с определена концентрация върху или в кожата, след което се отчита наличието на алергична реакция към конкретен алерген (субстанция). По последни данни се отчита връзка на екземата с различни контактни алергени, като около 80% от пациентите имат поне една положителна реакция към един алерген. Най-честите алергени са металите – никел и кобалт, консервантите в козметични средства, парабените, колофон, парфюмите, бои за коса.

Епикутанно-алергологично тестване

 

Кожно-алергичното тестуване все повече се налага като стандартен метод в прецизиране на точната диагноза. При съмнение за алергичен контактен дерматит, се провеждат кожно-алергични тестувания, доказващи реакция на чувствителност към подозиран алерген. Поставят се алергени от стандартна и специализирани серии за кожно-алергично тестуване върху кожата на гърба на пациента, като отчитането на резултатите се извършва на 48ч., 72ч., а понякога и на 7-ия ден. Отчитането на резултатите се извършва от дерматолог, специализиран в извършването на кожни тестувания, който може да даде детайлна информация относно произхода на алергените, начините на избягването на контакта с тях и да предложи индивидуална терапия.

Дерматохирургия

Част от дерматологичната терапия включва оперативно лечение на доброкачествени и злокачествени образувания на кожата. Отстраняването на кожните новообразувания може да се осъществи по медицински показания, вследствие препоръка на консултиращия дерматолог или по естетични и функционални показания – по желание на пациента, поради нежелания естетичен ефект или дразнене на кожата, вследствие на неблагоприятно разположение на измененията в области на триене и локален дискомфорт.

Кюретиране


Използва се за отстраняване на доброкачествени образувания от повърхността на кожата с помощта на хирургичен инструмент – основен метод за премахване от кожата на заразни молуски, себорейни кератози, вирусни брадавици и други доброкачествени образувания на кожата, както при възрастни, така и при децата.
 

Естетични процедури:


Мезотерапия

Мезотерапията е нехирургична, интрадермална терапия. Извършва се чрез инжектиране на различни по вид коктейли, които могат да съдържат хиалуронова киселина, както и антиоксиданти, колаген, понякога и стволови клетки. Мезотерапията се прилага основно за подмладяване на лицето, шията, деколтето, гърба и ръцете: редуциране на бръчки и попълване, заздравяване и регенериране на кожата, както и хидратиране, стягане и лифтинг на кожата на лицето и тялото. Препоръчва се курс минимум от 3 поредни процедури, през 3 седмици, като броят на процедурите зависи от степента на проблема и възрастта на кожата, като в зависимост от третирания проблем се провеждат 1 или 2 серии от процедури през годината. Продължителността на една процедура е около 20 мин. Не се изисква специална подготовка и време за възстановяване, а трайността на ефекта зависи от вида на третирания проблем, типа кожа, от начина на живот на пациента и физическата активност.Мезотерапията се извършва от лекар – дерматолог, като преди провеждане на процедурата, се извършва преглед. Това е комфортен и безболезнен метод с висока ефективност, като липсва на възстановителен период. След мезотерапевтичните процедури пациентите намират кожата си за по-свежа, по-стегната и по-еластична.

Химически пилинг

Химически пилинг е неинвазивна медицинска процедура, при която върху повърхността на кожата се нанасят различни органични киселини, които оказват физиологична промяна във вида и структурата на кожата. Прилага се както за кожата на лицето, така и за кожата на шията и ръцете. Целта на тази процедура е подобряване вида на кожата чрез отстраняване на увредения горен слой и има благотворен ефект при повърхностни бръчки, слънчеви увреждания, актинични кератози, пигментни нарушения, фото-стареене, себорея, разширени пори и белези от акне.

Има 3 вида химически пилинг според физико-химичните свойства на киселината, която се прилага и бива повърхностен, среден и дълбок. Изборът на подходящ пилинг зависи от показанията на пациента, както и от професионализма и опита на дерматолога. Химическият пилинг е процедура, която участва в различни схеми за профилактика и забавяне на признаците на стареенето, за подмладяване на кожата, като индикациите могат да бъдат естетични и медицински показания – намаляване на възпалителните промени и белезите при акне, редуциране на фините линии и бръчки, пигментните петна по кожата на лицето и ръцете. Химическият пилинг е една безопасна и ефективна процедура за лечение на различни кожни заболявания, даваща отлични естетични резултат.

Дермални филъри

Представляват специфични медицински продукти, които в по-голямата си част от случаите съдържат хиалуронова киселина, която е естествена съставна част на кожата и имат временен ефект. Инжектират се в определени области за изглаждане на видимите бръчки по лицето, шията, деколтето и ръцете, както и с цел оформяне, контуриране и неоперативен лифтинг с цялостно моделиране на лицето: корекция на линии в назолабиалната зона и околоочния контур, оформяне на скулите и брадичката, лифтинг на клепачите и попълване на различни белези.
 

Полово-предавани болести

Венерологията е област от медицината, чийто обект на третиране са болестите, предавани по полов път (т.нар. венерически заболявания), като изучава тяхното разпространение, възможните начини за предаване, терапията, настъпили усложнения и влиянието им върху общото здраве и социалния статус на човека. Също така някои от инфекциите може да се разпространяват чрез използвани медицински игли, както и при раждане или кърмене. Сексуално предаваните болести са познати на човечеството от стотици години.

Човешкият папиломен вирус (Human Papillomavirus, HPV) е ДНК вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Познати са над 200 различни подтипа на HPV, всеки от които се характеризира със специфичност във въздействието си върху тъканите. Въпреки, че голяма част от тези типове не предизвикват симптоми при повечето хора, някои типове вируси могат да предизвикат брадавици – островърхи кондиломи, докато други водят до развитието на рак на маточната шийка, вулвата, вагината и ануса при жените или рак на пениса, ануса и ректума при мъжете. Инфекцията е с хронично-рецидивираща и при голяма част от пациентите се налага неколкократно отстраняване на брадавиците с киселинни разтвори или течен азот, като след това може да се пристъпи към хирургично и лазерно отстраняване на образуванията.
Дерматология - свържете се с нас

За профилактичен преглед  или лечение на заболявания, свързани с кожата, се обадете на Контактния ни център: 02 920 09 01.

Можете да видите профилите на нашите специалисти дерматолози  ТУК

Дерматология - обобщение

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ имате възможността да се възползвате от висококвалифицирана медицинска грижа за профилактика и лечение на всички кожни проблеми.

Кабинети