gynecology840x500

Гинекология - акценти

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага високоспециализирани гинекологични прегледи, консултации, диагностика и лечение на различни гинекологични оплаквания и заболявания.

Нашите специалисти предлагат цялостна профилактика на женското здраве и диагностична грижа за всеки един етап от живота на съвременната жена.

Посещението на специалист – гинеколог не е свързано само с профилактиката, съществуват различни теми и проблеми, които изискват съвременната жена да посети гинеколог.

Гинекологични прегледи

Гинекологични профилактични прегледи

Съвременната медицина препоръчва провеждането на гинекологичен профилактичен преглед веднъж годишно при всички девойки и жени, които водят полов живот или са на възраст над 21 години. Повече информация за Сектора по гинекологична профилактика и превантивна медицина можете да прочетете от ТУК.

Профилактиката не е единствената причина за посещението на акушер-гинеколог. Съществуват различни здравословни проблеми, които изискват съвременната жена да посети специалист. Вижте какви могат да бъдат те:

Семейно планиране

Необходимо е да посетите АГ специалист, за да получите консултация за най-честите контрацептивни методи и да научите кой от тях е подходящ за вас. В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ извършваме поставяне и екстракция на вътрематочни песари (спирали).

Консултации и прегледи при стерилитет

Стерилитетът е репродуктивен проблем, който най-често се диагностицира, когато двойката е имала една година полови контакти без предпазни средства, но забременяване не е настъпило. При жени под 30 години, се препоръчва да направят консултация със специалист по репродуктивна медицина при неуспешни опити за забременяване от една година, а при жени над 35 години – този период е от 6 месеца. Основните изследвания, които могат да бъдат назначени, са: гинекологичен преглед, ултразвуков преглед на малък таз, фоликулометрия, хормонални изследвания – хипофизни и тиреоидни, изследвания за проходимост на маточни тръби, генетични и имунологични изследвания, спермограма на партньора.

Нарушения в менструалния цикъл

Може да потърсите консултация с наш специалист при нарушенията на менструалния цикъл, свързани с  първична аменорея (липса на менархе до 16-годишна възраст), вторична аменорея (липса на менструален цикъл повече от 3 месеца), олигоменорея (менструален цикъл с продължителност над 35 дни),  менорагия (продължително и обилно кървене в очакваното време на цикъла) или  дисменорея (болезнен цикъл).

Болести, предавани по полов път

Установени са над 30 вида предавани по полов път инфекции, причинени от различни микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички или паразити. Най-често срещаните са гонорея, хламидия, трихомоназа, кандида, сифилис, хепатит В, хепатит С , СПИН. Някои от тези инфекции могат да бъдат предавани и от майката  на детето по време на бременността, раждането и кърменето. Друг начин на предаване на инфекциите е чрез употребата на нестерилни игли за спринцовки или чрез кръв и кръвни продукти (при сифилис, хепатит и СПИН). Важно е да се знае, че нелекуваните инфекции са основната причина за стерилитет.

Бактериалната вагиноза


Инфекцията е много често срещан проблем, който може да засегне всяка жена, независимо от нейната възраст или сексуално активен живот. За разлика от полово предаваните инфекции, бактериалната вагиноза представлява ендогенна инфекция на репродуктивният тракт, при която се наблюдава увеличена концентрация на анаеробни бактерии във влагалището.

Различни усложнения от нелекувани инфекции

Усложненията от нелекуваните полово предавани инфекции са свързани с възпаления на пикочо-половата система както при жените, така и при мъжете. Усложненията могат да доведат до тазово-възпалителна болест, стерилитет, спонтанен аборт или преждевременно раждане при бременни жени. Диагностицирането и лечението се извършва от лекар специалист чрез извършването на клиничен преглед и лабораторни изследвания (микроскопски, микробиологични посевки, ДНК анализ, кръвни тестове). Задължително е и своевременното лечение на партньора. Симптомите, при които е препоръчително да се потърси консултация със специалист, най-често са свързани с необичайно течение, зачервяване, парене, сърбеж, болки, проблеми при уриниране, ранички и др.

Симптоматична терапия при климактериум


Симптоматичните оплаквания при климактериум са комплексни, с различна степен на изява и продължителност при всяка жена. Основните оплаквания са свързани с менструални нарушения, невровегетативни оплаквания, метаболитни промени, атрофични проблеми на кожата и лигавицата. Симптоматичната терапия представлява хормонозаместителна терапия с медикаменти или чрез фитоестрогени.

 

 
Гинекологични прегледи - свържете се с нас

Запишете своя час за консултация с АГ специалист на 02 920 09 01 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

Видео: Гинекологична и мамологична профилактика в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Профилактиката спасява живот! Това е кредото на сектора по превантивна медицина в Mедицински комплекс „Д-р Щерев“.За да обърнем внимание колко важна е медицинската превенция за женското здраве, направихме специално видео, в което представяме основни аспекти на гинекологичната и мамологичната профилактична грижа.Гледайте клипа, за да се запознаете с последните тенденции в женската профилактика и не забравяйте, че вашето здраве е преди всичко във ваши ръце.

Гинекологични прегледи - обобщение

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага високоспециализирани гинекологични прегледи, консултации, диагностика и лечение на различни гинекологични оплаквания и заболявания. Ако имате затруднение при избора на специалист, за да достигнете до решение на здравословен проблем, можете да се обърнете към нашите координатори за обслужване на пациенти от „Информация“ или да се обадите на Контактния ни център на тел. 02 920 09 01.