Кои са летните вируси и как да предпазите децата

летни вируси сайтКогато планират семейната почивка, повечето майки се притесняват дали техните бебета и малки деца няма да се заразят с летен вирус и ако това се случи, как да реагират. Най-добрата превенция на летните вируси, особено по време на почивка, е предварителната консултация с личния лекар на детето, обяснява д-р Милка Дикова, педиатър в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. „Той е запознат с общото състояние и може да даде съвети, които да помогнат детето да не се заради“, коментира още д-р Дикова. По думите ѝ, профилактиката се състои и в добра лична хигиена – на ръцете и на храненето, и избягване на места за обществено хранене.

Кой вируси застрашават децата през лятото?

Една от най-големите опасности за малчуганите, според родителите, са ротавирусите. Популярно е мнението, че заразата с тях се разпространява из морските курорти. Това обаче не е вярно. „Летните вируси основно са стомашни. Ротавирусът се появява най-често през есенните месеци и се различава от стомашния. През лятото се срещат най-вече стомашни, придружени с диария – инфекциозна или неинфекциозна. Предразполагащите фактори за това състояние са изкуствено хранене, лоши хигиенни навици, както и безконтролен прием на антибиотици“, коментира д-р Дикова.

Инфекциозната диария се предизвиква от вируси и бактерии, а вирусните диарии често се съчетават с респираторни прояви. Техен източник са както болните, така и лицата с асимптомни форми на инфекция. Много е важно родителите да не забравят, че носители на заразата могат да бъдат и преболедувалите вече лица, които продължават да разпространяват вируса, две седмици след като клиничните симптоми отшумят.

Заразата може да се разпространи от общи прибори за хранене, пипане на заразени предмети и повърхности, прием на заразена храна или вода, независимо дали тя е питейна или от басейни, водоеми и други.

Бактериални диарии пък се предизвикват най-често от патогенни чревни микроорганизми като ешерихия коли, салмонели, шигели и др.

Как се проявяват летните вируси и кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Симптомите на летните вируси при децата са различни и проявата им зависи от възрастта на детето – колкото е по-малко, толкова по-бързо трябва да се потърси лекар. Началото на заболяването може да бъде съпроводено с висока температура, повръщане, коремни болки и диария, която може да доведе до различна степен на обезводняване.

Препоръчително е през цялата почивка майките да следят изключително стриктно състоянието на детето и да спазват високо ниво на хигиена с често миене на ръцете и лицето, както и да пазят децата да не поглъщат вода от водните басейни. Храната също трябва да бъде под особено внимание, като се следи какво яде детето и се избягват малките изкушения, които се предлагат в уличните павилиончета.

При проява на първите симптоми, родителите незабавно трябва да потърсят лекар, за да не се стига до усложнение на състоянието. „Основното лечение е рехидратационното и зависи от степента на дехидратация. Използват се орални рехидратиращи разтвори, които съдържан глюкоза и електролити. Ако приемът на течности през устата е невъзможен, се налага спешно болнично лечение за провеждане на рехидратация. Лечението включва и приложение на антидиарийни средства и пробиотици“, обясни д-р Дикова. Относно храненето след появата на стомашен вирус специалистът коментира, че обикновено хранителният режим остава без промяна, но трябва да се намали приемът на захари, а когато става въпрос за бебета или деца, които все още пият мляко, да се премине към ниско или безлактозно мляко.

Аптечка за пътуване

Най-доброто решение при зараза с летен вирус е родителите да потърсят лекар, но ако все пак искат да са предварително подготвени за спешни случаи по време на почивката, може да подготвят аптечка за пътуване. Тя трябва да включва температуропонижаващо средство, което се използва при температура над 38 градуса, свещички против повръщане, които се поставят само в случай, че детето няма диария.

Ако майките предварително искат да подготвят организма на децата за предстоящата почивка, могат да направят това с пробиотик.

Новини