biopsy840x500

Биопсия - акценти

Биопсията е изследване, което се извършва под колпоскопски контрол и представлява вземане на малка тъканна проба от изменения участък на шийката на матката.

Целта на изследването е да се прецени хистологично степента (тежестта) на промените на тъканите и при необходимост да се прецени съответното лечение.

Измененията, открити при биопсия на шийката на матката, се наричат цервикална интраепителна неоплазия – ЦИН (CIN) и се степенуват като ЦИН I, ЦИН II  и ЦИН III, спрямо степентта на  тъканните изменения.

Биопсия

 

Кога се препоръчва биопсия?

Изследването се препоръчва при наличие на атипичен участък, установен чрез колпоскопия, за диференциална диагноза между доброкачествено и злокачествено образувание.

Каква е подготовката за биопсия?

Желателно е поне 24 ч преди колпоскопското изследване да не използвате вагинални тампони, да не правите вагинални промивки и да нямате сексуални контакти. Също така не използвайте вагинални глобули и кремове. Нужно е да нямате менструално кървене - оптималните дни за колпоскопия са 10 –14 ден от менструалния цикъл.

Как се извършва биопсията?

При колпоскопия, след идентифициране на атипични участъци, лекарят взима малка тъканна проба от изменения участък (биопсия) с помощта на специални биопсични щипки. Тази процедура се нарича „прицелна биопсия”. Повечето жени усещат само слабо убождане при взимането на пробата. Взетата тъкан се изпраща в специализирана лаборатория, където се изследва под микроскоп за изменения от лекар – хистопатолог. Възможно е слабо кървене (3 – 4 дни) след манипулацията.

Какви са възможните резултати от биопсията?

Ако биопсията не покаже изменения, тогава резултатът е нормален (лисват болестни изменения). Но, ако са налице изменения, те ще бъдат оценени/класифицирани според степента им. Измененията, открити при биопсия на шийката на матката, се наричат цервикална интраепителна неоплазия – ЦИН (CIN) и се степенуват като:

ЦИН I (CIN1) – лека дисплазия. Наблюдаваните променени клетки са само в долната една трета на епителния слой на шийката на матката;

ЦИН II (CIN2) – среднотежка дисплазия. Наблюдаваните променени клетки са ограничени в долната половина на епителния слой на шийката на матката, горната половина е с напълно нормална структура;

ЦИН III (CIN3) – тежка дисплазия. Наблюдавните променени клетки са в долните две трети на епителния слой на шийката на матката и carcinoma in situ.

В зависимост от тежестта на измененията се определят медицинското поведение и протоколът за лечение.

 
При необходимост от биопсия - свържете се с нас

За да проверите своето здравословно гинекологично състояние, си запишете час за консултация с нашите висококвалифицирани специалисти. Обадете се на тел.: 02 920 09 01.

Видео: Гинекологична и мамологична профилактика в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Профилактиката спасява живот! Това е кредото на сектора по превантивна медицина в Mедицински комплекс „Д-р Щерев“.За да обърнем внимание колко важна е медицинската превенция за женското здраве, направихме специално видео, в което представяме основни аспекти на гинекологичната и мамологичната профилактична грижа.Гледайте клипа, за да се запознаете с последните тенденции в женската профилактика и не забравяйте, че вашето здраве е преди всичко във ваши ръце.

Биопсия - обобщение

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага високоспециализирани гинекологични прегледи, консултации, диагностика и лечение на различни гинекологични оплаквания и заболявания. Ако имате затруднение при избора на специалист, за да достигнете до решение на здравословен проблем, можете да се обърнете към нашите координатори за обслужване на пациенти от „Информация“ или да се обадите на Контактния ни център.

Title Description
Гинекологична профилактика