131011-132633 Kehayov.com

Колпоскопия - акценти

Колпоскопията е специализирано неинвазивно гинекологично изследване при което се прави детайлен оглед на шийката на матката, влагалището и външните полови органи със специален микроскоп (колпоскоп) под насочено силно осветление и лупно увеличение (от 4 до 40 пъти).

Оптичното увеличение, което се прилага, разкрива структури недостъпни както за „невъоръженото” око, така и за микроскопското изследване.

Колпоскопията стои на границата между макроскопското и микроскопското изследване. Прототипът на съвременния колпоскоп е конструиран през 1925 г. от Н. Hinselmann.

Колпоскопия

Колпоскопското изследване има за цел да пресее нормалните и доброкачествени епителни находки от съмнителните и злокачествените и да посочи тези изменения, които имат нужда от хистологично изследване (биопсия). Колпоскопията в Медицински комплекс „Д-р Щерев” се извършва с видеоколпоскоп от най-ново поколение. Това позволява съхранение на образите и създаване на база данни, по-качествено проследяване на състоянието на пациентката и сравнение на образите във времето. Така при необходимост може да се потърси и консултация с лекари от страната и чужбина.

Кога се препоръчва колпоскопия?


Изследването се извършва при патологичен резултат от цитонамазката и установено носителство на HPV. Ще ви бъде назначено такова изследване при съмнение за предракови състояния (преканцерози) и ракови изменения по шийката на матката, влагалището и външните полови органи. Колпоскопия се прави и  преди манипулации върху шийката на матката (биопсия, диатермокоагулация, LEEP ексцизия, конизация и др.), както и след тях за проследяване резултатите от лечение. Едно от най-важните приложения на този вид скрининг е профилактичният гинекологичен преглед.

Каква е подготовката за колпоскопия?


Желателно е поне 24 ч преди колпоскопското изследване да не използвате вагинални тампони, да не правите вагинални промивки и да нямате сексуални контакти. Също така не използвайте вагинални глобули и кремове. Нужно е да нямате менструално кървене - оптималните дни за колпоскопия са 10 –14 ден от менструалния цикъл.

Как се извършва колпоскопията?


Процедурата се извършва в гинекологичен кабинет, жената се настанява на гинекологичния стол, като гинекологът поставя спекулум във влагалището за по-добра видимост на шийката на матката и цервикалния канал, (като при вземане на цитонамазка). Лекарят оглежда с колпоскопа шийката на матката, използвайки различи разтвори (проба с оцетна киселина и проба с луголов разтвор), които позволяват по-добро разграничаване на изменените области. По време на прегледа може да се наложи взимане на цервикален секрет за HPV носителство, цитонамазка, а при наличие на атипични участъци, да се вземе малка тъканна проба от изменения участък (биопсия), за да се прецени хистологично степента на промени и да се назначи лечение.

Какво се усеща по време на колпоскопията?


Процедурата не е болезнена, въпреки това е възможно жената да усети лек дискомфорт или да има леко кръвотечение. Това не е в следствие на колпоскопията (колпоскопът остава извън тялото на жената), а се дължи на допълнителни манипулации, извършени заедно с колпоскопията.

Какви са възможните резултати от колпоскопията?


Чрез колпоскопското изследване цервикалните находки се разпределят в две групи:

– Типични цервикални находки, които не се нуждаят от хистологично уточняване;
– Суспектни цервикални находки — изменения, задължително налагащи хистологично уточняване.

 
Провеждане на колпоскопия - свържете се с нас

За да проверите своето здравословно гинекологично състояние, си запишете час за консултация с нашите висококвалифицирани специалисти. Обадете се на тел.: 02 920 09 01.

Ако сте се спрели на нашите профилактични пакети, необходимо е при записването да уточните кой от пакетите желаете да ползвате. Вижте обхвата на нашите специални профилактични  пакети ТУК

Видео: Гинекологична и мамологична профилактика в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Профилактиката спасява живот! Това е кредото на сектора по превантивна медицина в Mедицински комплекс „Д-р Щерев“.За да обърнем внимание колко важна е медицинската превенция за женското здраве, направихме специално видео, в което представяме основни аспекти на гинекологичната и мамологичната профилактична грижа.Гледайте клипа, за да се запознаете с последните тенденции в женската профилактика и не забравяйте, че вашето здраве е преди всичко във ваши ръце.

Колпоскопия - обобщение

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага високоспециализирани гинекологични прегледи, консултации, диагностика и лечение на различни гинекологични оплаквания и заболявания. Ако имате затруднение при избора на специалист, за да достигнете до решение на здравословен проблем, можете да се обърнете към нашите координатори за обслужване на пациенти от „Информация“ или да се обадите на Контактния ни център.

Title Description
Гинекологична профилактика