OCN_840x500

Онкоцитонамазка - акценти

Процедурата е сравнително проста и безболезнена и отнема не повече от няколко минути.

Резултатите от цитологичното изследване (степента на промени в ядрото и цитоплазмата на клетката) се класифицират в пет групи по деленето на Папаниколау.

Ако резултатът от цитонамазката покаже група PAP ІІІ, ІV,V, се назначават допълнителни изследвания за доуточняване на диагнозата и лечение.

Онкоцитонамазка

Какво представлява PAP – тестът (цитонамазката)?

PAP – тестът е микроскопско изследване на клетки от шийката на матката (цервикса) с цел ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката. Тестът е разработен през 1928 г. от патолога Джордж Папаниколау и затова е известен още като PAP–тест.

Кога се препоръчва PAP – тест (цитонамазка) и колко често?

Препоръчително е изследването да се провежда веднъж годишно при всички жени на възраст между 21 и 65 години, също така и при момичета под 21 години, които водят полов живот. При жени с повишен риск, изследването се провежда веднъж на шест месеца, или в зависимост от препоръката на лекаря. След 65 – 70-годишна възраст и преустановяване на активния полов живот, повечето жени могат да не правят изследването, при налични три отрицателни резултата в последните 10 години.

Как да се подготвите  за PAP – тест (цитонамазка)?

Желателно е поне 24 ч преди цитонамазката да не използвате вагинални тампони, да не правите вагинални промивки и да нямате сексуални контакти. Не използвайте и  вагинални глобули и кремове. Необходимо е още да нямате менструално кървене - оптималните дни за цитонамзка са 10 – 14 ден от менструалния цикъл.

Как се извършва PAP – тестът (цитонамазката)?

Процедурата е сравнително проста и безболезнена и отнема не повече от няколко минути. Извършва се в гинекологичен кабинет, жената се настанява на гинекологичния стол, като гинекологът поставя спекулум във влагалището ѝ за по-добра видимост на шийката на матката (portio vaginalis colli uteri – PVCU) и цервикалния канал (canalis cervicalis – CC). С помощта на четчица се вземат клетки от лигавицата на шийката на матката и цервикалния канал. *Взетите клетки се поставят в контейнер с консервиращ разтвор. В последствие клетките лесно се отделят от течността и практически нито една от тях не се губи. Пробата се изпраща в специализирана лаборатория, наречена цитологична, където апарат обработва взетата проба. След това материалът се оцветява, фиксира и изследва под микроскоп от лекар – цитопатолог.

Какво се усеща по време на PAP – тестът (цитонамазката)?

Вземането на цитонамазка не е болезнено, въпреки това е възможно жената да усети лек дискомфорт или да има леко кръвотечение след вземането на материал.

Какви са възможните резултати от PAP – тестът (цитонамазката)?
Резултатите от цитологичното изследване (степента на промени в ядрото и цитоплазмата на клетката) се класифицират в пет групи по деленето на Папаниколау:
РАР I – нормални клетки. Не е необходимо никакво лечение;
РАР II – клетки показващи най-често възпалително заболяване. Тук често се налага противовъзпалително лечение;
РАР III – съмнителен резултат;
РАР IV – наличие на единични ракови клетки;
РАР V – наличие на множество ракови клетки.

Ако резултатът от цитонамазката покаже група PAP ІІІ, ІV,V, се назначават допълнителни изследвания за доуточняване на диагнозата и лечение. Тези изследвания могат да бъдат повторен PAP – тест, HPV тест, колпоскопия (с или без биопсия), пробно абразио на цервикалния канал. Ако резултатите от допълнителните изследвания индицират преканцерозни промени, лекарят насочва жената за последващо лечение.

 
Снемане на онкоцитонамазка - свържете се с нас

За да проверите своето здравословно гинекологично състояние, си запишете час за консултация с нашите висококвалифицирани специалисти. Обадете се на тел.: 02 920 09 01.

Ако сте се спрели на нашите профилактични пакети, необходимо е при записването, да уточните кой от пакетите желаете да ползвате. Вижте обхвата на нашите специални профилактични  пакети ТУК

Видео: Гинекологична и мамологична профилактика в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Профилактиката спасява живот! Това е кредото на сектора по превантивна медицина в Mедицински комплекс „Д-р Щерев“.За да обърнем внимание колко важна е медицинската превенция за женското здраве, направихме специално видео, в което представяме основни аспекти на гинекологичната и мамологичната профилактична грижа.Гледайте клипа, за да се запознаете с последните тенденции в женската профилактика и не забравяйте, че вашето здраве е преди всичко във ваши ръце.

Онкоцитонамазка - обобщение

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага високоспециализирани гинекологични прегледи, консултации, диагностика и лечение на различни гинекологични оплаквания и заболявания. Ако имате затруднение при избора на специалист, за да достигнете до решение на здравословен проблем, можете да се обърнете към нашите координатори за обслужване на пациенти от „Информация“ или да се обадите на Контактния ни център. По-долу можете да прочетете обяснението на повечето специализирани термини, използвани в раздела „Гинекологична профилактика“.

Title Description
Гинекологична профилактика