osteodensitometrie840x500

Остеодензитометрия - акценти

В световен мащаб една на всеки три жени и един на всеки петима мъже над 50-годишна възраст са подложени на риск от фрактура, в следствие на остеопороза.

В България между 20-25% от жените и 15-16% от мъжете над 50-годишна възраст страдат от остеопороза.

Около 46% от българките, които са над 50 г., са с понижена костна минерална плътност.

Остеодензитометрия

Какво представлява остеопорозата?

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Процесът на намаляване на костното вещество и разреждане на костната тъкан, нормално, настъпва след 40-годишна възраст, когато новата костна тъкан не се образува със скоростта, с която се губи старата.

Развитието на остеопорозата е безболезнено и напредва бавно и постепенно, без да има изразени симптоми през годините, поради което пациентите научават за заболяването едва в късна фаза от развитието му или най-често след настъпване на фрактура. От остеопороза страдат както жените, така и мъжете, но скоростта на загуба на костна тъкан при мъжете е многократно по-бавна от тази при жените.
Значимостта на остеопорозатата е отразена през 1994 година,  когато Световната здравна организация (СЗО) официално обяви остеопорозата за болест, а не за нормално остаряване на организма. Остеопорозата е един от най-значимите съвременни социални проблеми.

Кои са рисковите фактори за поява на остеопороза?

Рисковите фактори се свързват с настъпването на менопауза или ранна менопауза – т.нар. постменопаузална остеопороза, която е  в следствие на отпадане на яйчниковата функция по естествен път или след хистеректомия. Друг рисков фактор са заболявания като захарен диабет, Базедова болест, ревматоиден артрит, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, левкози, първичен/вторичен хипогонадизъм при мъжете. На плътността на костите може да повлияе и продължителното лечение с медикаменти, увреждащи костната структура или неправилната хранителна диета. Това се получава при недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д – ниският прием на калций с храната води до загуба на костно вещество, а на витамин Д – до намаленото му усвояване от червата. Неблагоприятни са също и тютюнопушенето, прекомерната консумация на кафе (над 5 чаши дневно), готварската сол, злоупотребата с алкохол, острия и хроничен психоемоционален стрес – адреналинът, който се отделя по време на силен стрес, извлича калция от костите и води до минералното им обедняване; този процес може да се развие в рамките на седмици и дори дни. За здравето на костите е важно да се съблюдава достатъчна двигателна активност. Остеопорозата има и фамилна анамнеза, като съществува и възрастово обусловена – т.нар. сенилна остеопороза, настъпваща при жените и мъжете над 70-годишна възраст, свързана с промените на стареенето.

Какво представлява ултразвуковата остеодензитометрия?

Ултразвуковата остеодензитометрия  (QUS – quantitive ultrasound scan) е неинвазивно и безболезнено изследване. Използват се ултразвукови вълни, с помощта на които се измерва костната плътност в различни участъци – най-често в областта на петата. При този метод не се използва радиация. Ултразвуковото изследване на ръце и пета спада към скрининговите методи. С помощта на изследването се идентифицират жени и мъже в риск, като за поставянето на окончателна диагноза се назначават допълнителни изследвания. Костната плътност се оценява чрез т.нар. “T-score”. T-score от -2,5 се квалифицира като остеопороза, T-score от -1 до -2,5 предполага остеопения или изтъняване на костите, T-score от -1 се квалифицира като нормален резултат.

Как протича изследването?

Препоръчително е в деня на изследването пациентите да не използват дезодорант, пудра или други козметични продукти на стъпалата, тъй като те биха могли да замъглят и затруднят интерпретирането на получения образ. При извършването на изследването, лекарят нанася малко количество гел за ултразвук върху петата.

 
Остеодензитометрия - запазете си час

За да проверите здравословното състояние на костната си система, си запишете час за консултация с висококвалифициран специалист ендокринолог. Обадете се на тел.: 02 920 09 01.

Видео: Гинекологична и мамологична профилактика в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Профилактиката спасява живот! Това е кредото на сектора по превантивна медицина в Mедицински комплекс „Д-р Щерев“.За да обърнем внимание колко важна е медицинската превенция за женското здраве, направихме специално видео, в което представяме основни аспекти на гинекологичната и мамологичната профилактична грижа.Гледайте клипа, за да се запознаете с последните тенденции в женската профилактика и не забравяйте, че вашето здраве е преди всичко във ваши ръце.

Остеодензитометрия - обобщение

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага високоспециализирани гинекологични прегледи, консултации, диагностика и лечение на различни гинекологични оплаквания и заболявания. За да сте спокойни за Вашето здраве, не пропускайте да проверите и състоянието на своята костна система. Ние разполагаме с необходимата апаратура и експертиза, за да Ви предложим високоспециализираното изследване за проверка на костната плътност – остеодензитометрия.

Гинекологична профилактика