Бременност от 13 до 16 седмица – какви прегледи и изследвания са необходими

13-16gs_450x250Продължаваме нашата поредица, в която ви запознаваме с нужните прегледи и изследвания при едно надлежно проследяване на бременността. След 13 г.с. започва втория триместър на бременността. В този етап, поради стабилизиране на производството на хормони наблюдаваните през предходните седмици състояния на дискомфорт на бременната жена като гадене, засилено усещане за умора и сънливост, повишената раздразнителност и т.н., постепенно започват да отшумяват. От медицинска гледна точка се приема, че с навлизането във втория триместър вече е преминал критичния период с повишен риск от ранна спонтанна загуба на бременността.

Както описахме в предходната статия от поредицата ни, най-късно в 13 г.с. (обикновено между 11-13 г.с.) се провежда първи триместър скрининг теста, познат в България още като т.нар. биохимичен скрининг (повече може да прочетете ТУК).  След 13 г.с. по преценка на проследяващия лекар се снемат кръвни изследвания за глюкоза (кръвна захар) и допълнителни биохимични показатели за кръвосъсирване и коагулация (протромбиново време, фибриноген, аРТТ (ККВ)).

Глюкозата (или кръвна захар) е главен източник на енергия за тъканите в организма и най-общ показател, характеризиращ въглехидратната обмяна. За да не се компрометира резултата от изследването, то се провежда сутрин на гладно, без да са приемани каквито и да било течности преди това (вкл. кафе и чай). Изследването на кръвната захар по време на бременност е изключително важно, за да се установи навреме нейното евентуално покачване и да се предотвратят възможни усложнения или състояния, застрашаващи здравето на бременната или плода. При бременни с предшестващ диабет трябва стриктно да се проследява стойността на гликирания хемоглобин  по време на цялата бременност. Трябва да се има предвид, че често развитие на диабет може да е започнало дори без бременната жена да е усетила някакви симптоми или да има оплаквания. В определени случаи бременността може да отключи т.нар. гестационен диабет – изследване за неговото установяване обаче се прави в по-напреднал етап от нейното развитие, за което ще говорим в следващите издания на Календара.

По време на бременността в женския организъм се случват и промени в системата на кръвосъсирване (коагулационната система). С напредване на бременността се повишава концентрацията на кръвосъсирващи фактори -  кръвта на бременната жена се съсирва по-бързо, което е нормално и е еволюционно обусловено с необходимостта от предотвратяване на големи кръвозагуби при бъдещото раждане. Все пак, за да се проследи дали не се случват болестни промени, способстващи за формирането на съсиреци и нарушаващи функциите на кръвоносните съдове, свързващи майката и бебето, се налага изследването на споменатите по-горе биохимични показатели като протромбиново време, фибриноген, аРТТ (ККВ).

Протромбиново време измерва реакцията на организма при кръвотечение от наранено място. Активирано парциално тромбопластиново време (аРТТ) се използва за диагностиката на нарушенията на кръвосъсирването. Чрез изследването за фибриноген се определя  концентрация му в кръвта. Той е важен участник в кръвосъсирването като неговите нива се повишават и при възпаление на тъканите. По време на бременност е нормално стойности на фибрионогена да са леко повишени спрямо тези при небременни жени.

Важно е да се знае, че резултатите от посочените по-горе изследвания сами по себе си не са диагноза и не бива да са разглеждат самостоятелно. Те задължително трябва да бъдат консултирани от проследяващия бременността лекар, който да ги разгледа комплексно с други показатели, за да прецени дали има причина за притеснение и дали трябва да се вземат определени мерки.

Новини