Летни новини за успехи в ембриологичния сектор на Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Hello SummerУМНО ЛЯТО В ЕМБРИОЛОГИЧНАТА И АНДРОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИИ

Или три новини за академични и обучителни успехи в отделението по асистирани репродуктивни технологии на Медицински комплекс „Д-р Щерев“

 

 

ЕМБРИОЛОГ ИРЕНА ЦВЕТАНОВА АНТОНОВА

ЗАЩИТИ УСПЕШНО ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЯ - PhD

Дисертационният труд бе за присъждане на образователната и научна степен „Доктор“  по Докторска програма: “Медицинска биология”, Област на висше образование 4. Природни науки, Математика и Информатика, Професионално направление 4.3. Биологически науки. През месец юни в зала 3 на Медицински Университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“, гр. Варна се състоя публична защита на дисертационния труд на ембриолог Ирена Антонова по докторска програма "Медицинска биология".

 

Темата на дисертацията: „Човешките овоцити при асистирана репродукция – систематизация на факторите, влияещи върху качеството, изработване на методика за оценка и анализ на техники за подобряване на оплождането“

 

С научни ръководители:

Проф. Добри Лазаров Иванов, д.б. – катедра Биология, Медицински университет – Варна

Доц. д-р Мария Величкова Юнакова, д.м. – катедра Акушерство и гинекология, Медиицнски университет – София

 

Научно жури в състав:

Доц. Галина Алексиева Янева, д.б. – катедра Биология, Медицински университет – Варна;

Проф. Таня Николова Тимева-Големанова, д.м. – катедра Здравни грижи и обществено здраве, Русенски университет „Ангел Кънчев“;

Доц. Таня Владимирова Милачич д.б. – Институт по биология и имунология на размножаването – ИБИР, Българска академия на науките – София;

Доц. Иван Миладинов Бочев д.б. – Институт по биология и имунология на размножаването – ИБИР, Българска академия на науките – София;

Проф. Диана Георгиева Иванова д.б.н. – катедра Биохимия, Медицински университет – Варна;

 

Тема на изследването са човешките яйцеклетки при асистирана репродукция – морфологичното качество, физиологични характеристики, фактори, които оказват влияние, системи за оценка, методи за селекция, оплодителен потенциал, оценка на оплождане след прилагане на различни техники и оценка на пронуклеарни зиготи. Ембр. д-р Антонова прави в своя труд подробна систематизация на факторите, повлияващи овоцитната компетентност, като са разделени в 2 основни групи: вътрешни (пациент-специфични) и външни.

 

Най-внушаващи в научния труд на Ирена Антонова е броят включените пациентки (9816), преминали цикъл по лечение на стерилитет със собствени яйцеклетки чрез контролирана овариална хиперстимулация за целите асистирана репродукция и анализираните общо 67 187 яйцеклетки.

 

Въведено е допълнително разделение на външните фактори – на такива с директно и с индиректно въздействие върху женските гамети. Използван е изкуствен интелект за генериране на изцяло нова класификация на факторите, в която те са групирани според своето сходство в 9 различни категории. Разработена е нова неинвазивна и лесно приложима система за оценка на яйцеклетки, наречена OVOSCORE, която се основава на комбинацията от различните морфологичните особености и функционалните прояви по време на процедура по интрацитоплазмено инжектиране със сперматозоид. Проследени са резултатите по отношение на оплождане, качество на получените ембриони и имплантационен потенциал. Анализиран е ефектът на прилагане на неинвазивни методики, целящи повишаване на фертилизационния индекс на овоцитите – асистирана овоцитна активация посредством инкубиране в среда, богата на калциев йонофор както и наблюдение и локализиране на мейотичното делително вретено посредством поляризационна микроскопия.

линк снимки: https://www.facebook.com/share/p/R66aaLWDwPBmzWWk/

 

 

ЕМБРИОЛОГЪТ ПЕТЯ ВЕНЦИСЛАВОВА ПЕНКОВА

ПОЛОЖИ УСПЕШНО ИЗПИТ ЗА СТАРШИ КЛИНИЧЕН ЕМБРИОЛОГ КЪМ ESHRE

EHSRE CERTIFIED SENIOR CLINICAL EMBRYOLOGIST

 

Ежегодно Европейскaта асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) провежда изпит за сертифициране на ембриолози от цял свят. Придобиването на сетрификат от ESHRE гарантира високото ниво на професионализъм и качество на работа в инвитро лабораториите. Сертификатите са два типа-за клиничен ембриолог и за старши клиничен ембриолог. За да се допусне до явяване на изпит, ембриологът трябва да отговаря на редица критерии, като образователна степен, години стаж и определен брой извършени процедури от всички аспекти на асистираната репродукция. Включени са въпроси от областта на молекулярната биология, генетиката, анатомия, криобиология, клинична практика, лабораторни процедури, контрол на качеството и безопасност, Европейски законодателни директиви.

 

Формата на изпита се променя през различните години (начин на провеждане и брой и формулировка на въпросите). Последните няколко пъти се провежда онлайн, чрез специален софтуер и стриктни изисквания относно техническите параметри, който изключва всякаква форма на помощ или преписване. През настоящата година изпитът включва 100 въпроса разпределени в две части по 60 минути (49 въпроса първа част и 51 въпроса втора част). Резултатите се обявяват след около месец. Издържалите изпита получават сертификат, който се поддържа и обновява ежегодно, като е необходимо да се съберат определен брой кредити, получени в 3 направления - образователно, научно и професионално чрез участия в конгреси, посещаване на семинари и курсове, публикуване на статии, учебници, монографии и извършване на активна лабораторна практика.

 

След успешно придобит сертификат за клиничен ембриолог (ESHRE Certified Clinical Embryologist) през 2012г., на проведения през месец юни 2024г. изпит успешно се представи ембриолог Петя Пенкова и получи сертификат за старши клиничен ембриолог (EHSRE Certified Senior Clinical Embryologist).

 

линк към сертифициране на ембриолозите в ESHRE към 2024 година: https://enmcp.eshre.eu/pages/enmcp-certified-em.php

 

 

5 СТАЖАНТИ ПРЕМИНАХА ОБУЧИТЕЛЕН СТАЖ ПРЕЗ ИНВИТРО И АНДРОЛОГИЧНИТЕ ЛАБОРАТОРИИ НА МЕДИЦИНСКИ КОМПЛЕКС „Д-Р ЩЕРЕВ“ ЗА ЛЯТО 2024

 

През лято 2024 г. ембриолозите и биолозите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ проведоха обучителни стажове на 5-тима бъдещи специалисти – 3 студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и 2 студенти по биотехнологии към Тракийския университет в Одрин, Турция.

 

Българските студенти преминали успешно през стажантската програма са Биляна Гачева – бакалавър по “Молекулярна биология”, випуск 2019-2023, Андрея Лазарова от магистърска програма по „Биология на развитието“ випуск 2023-2025 и Ралица Митова от магистърска програма „Биология на развитието“ випуск 2023-2025.

 

Студентите от Турция провели обучителен стаж в инвитро лабораторията и андрологичния сектор към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са AYSU ALTINAY и BUSE ÖZGÜR от Тракийския университет в Одрин.

 

Новини