Честит Бабинден 2023

Героят си ти! (450 × 250 px)Днес е Бабинден, денят на родилната помощ в България. Денят, в който благодарим на всички лекари, акушерки, медицински сестри, санитари и останалия медицински и административен персонал, които са свързани с появата на новия живот на бял свят.

 

Но днес трябва да благодарим на истинските герои на деня – всички бременни, всички родилки, всички майки. Благодарим ви, че носите и раждате най-ценното, нашето бъдеще! Благодарим ви, че със смелост и всеотдайност преминавате през героизма на естественото раждане или през изпитанието на цезаровото сечение, за да можем накрая да чуем най-сладкия звук – звънкият първи бебешки плач на вашите живи и здрави съкровища!

 

Благодарим ви, прекрасни мами! Вие сте нашите герои и вие ни вдъхновявате да даваме най-добрите грижи, нежност и внимание.

 

Изминаха 3 години след като в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ започна мащабна вътрешна реформа, която да позволи насърчаването на раждането по естествените родови пътища (т.нар. нормално раждане) при нас, вярвайки, че това е изпълнение на най-добрата европейска медицинска практика в защита на здравето и интереса на нашите пациенти. От началото на реформата в нашата болница са проведени 4502 раждания. От тях 2888 са вагинални и 1614 оперативни. Родени са 4598 бебета – 2387 момчета и 2211 момичета. Общото съотношение за изминалите три години е 65% раждания по естествените родови пътища и 35% оперативни родоразрешения, което ни превръща във водещото родилно отделение в България по този показател. Това е благодарение на смелите и борбени жени, доверили се на нашите родилни екипи.

 

Благодарение на нашите мами-герои успяхме да разбием няколко мита за раждането, наложени в България. Първият е, че близнаците задължително се раждат чрез цезарово сечение – щастливи сме с цели 15 двойки бебоци, които благодарение на техните смели майки се появиха на бял свят при естествено раждане. Вторият мит е, че веднъж раждане чрез секцио, означава винаги раждане чрез секцио. Цели 52 мами от 2020 година насам родиха при нас своите втори рожби естествено след първо раждане чрез цезарово сечение.  Третият развенчан мит от нашите прекрасни майки е, че напредналата репродуктивна възраст задължително изисква оперативно родоразрешение. 547 родилки при нас са били над 35 годишна възраст, когато са прегърнали своите рожби след естествено раждане при нас.

 

За нас е героизъм и преминаването през оперативно родоразрешение на всички тези  хиляди и шестотин мами, които заради медицински индикации или поради необходимост по спешност са преминали през изпитанието на раждане чрез цезарово сечение.

 

От тук нататък за нас не остава нищо друго освен да оправдаем доверието на тези героични жени и да продължаваме да подобряваме нашите грижи и условия, за да може всяка бъдеща майка и нейното новородено да се чувстват обградени с персонално внимание, безупречна медицинска помощ и комфортна среда, без значение дали тя се е подготвила за естествено раждане, има индикации за цезарово сечение или се налага такова в спешен порядък.

 

Честит Бабинден!

Новини