Проф. Инго фон Леферн оперира с екипа на Ендометриоза центъра ни

Горди сме да ви съобщим, че на 15 май в Отделението по оперативна гинекология на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ гостува проф. Инго фон Леферн, дългогодишен ръководител на клиника по Акушерство и гинекология и център по Ендометриоза в Albertinen Hospital, Hamburg. Проф. фон Леферн заедно със доц. Надя Магунска и оперативните гинеколози от екипа на Ендометриоза центъра към нашата болница извършиха  комплексна операция на пациентка с дълбока тазова ендометриоза, засягаща няколко органа в малкия таз – пикочен мехур, влагалище, матка, яйчници и дебело черво. Пациентката е с дългогодишно желание за бременност и болкова симптоматика. В хода на операцията бяха резецирани всички ендометриозни огнища, като бяха  съхранени яйчниците с цел постигане на бременност.

 

За извършването на операцията беше използвано последно поколение ендоскопска апаратура, с каквато разполага Отделението ни по оперативна гинекология. Модерната апаратура за т.нар. безкръвни операции позволява интраоперативно оцветяване и визуализация на уретерите с багрило. Това значително намалява риска от тяхното увреждане при операция на дълбока ендометриоза, като я прави по-бърза и по-сигурна.

 

Операцията продължи 6 часа, след което пациентката премина безпроблемно периода на наблюдение в ОАИЛ и последващо постоперативно възстановяване в гинекологичния стационар на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и беше изписана на третия ден след интервенцията.

 

Щастливи сме, че проф. Леферн оцени изключително високо оборудването, организацията и оперативните умения на целия екип на Ендометриоза центъра и Отделението ни по оперативна гинекология, участвали в сложната операция.

Новини