Седмица за борба с лимфедема в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

anti_limfedem(450 × 250 px)В периода 6 – 10 март 2023 г. екипът ни организира "Седмица за борба с лимфедема в Медицински комплекс "Д-р Щерев". Целта на кампанията е пациентите, заплашени или страдащи от това патологично състояние да бъдат добре информирани за възможното лечение и профилактика. Водещо лице  на Седмицата за борба с лимфедема в нашата болница е д-р Мариела Василева, хирург на гърда към Медицински комплекс „Д-р Щерев“

 

По време на "Седмица за борба с лимфедема в Медицински комплекс "Д-р Щерев" не пропускайте:

 

Понеделник, 6 март - Световен ден на пациентите с лимфедем. Българска асоциация "Лимфедем" организира онлайн пациентска среща на тема "Лимфедемът е много повече от козметичен дефект". Сред поканените специалисти е и Д-р Мариела Василева от нашия екип. За повече информация: https://bit.ly/limfedem

 

Сряда, 8 март - по случай международния ден на жената, д-р Мариела Василева ще консултира безплатно пациенти с рак на гърдата за възможностите за извършване на сентинелна биопсия, както и пациентки без доказано онкологично заболяване с цел обща профилактика на рака на гърдата. (свободните часове са ограничени и е необходимо предварително записване на тел. 02 920 09 01).

 

Петък, 10 март - Медицински комплекс "Д-р Щерев" съвместно с Българско дружество за борба с рака на гърдата и други гинекологични тумори (БДРГ) организира онлайн пациентска беседа на тема "Видове операции при рака на гърдата" с гости - Д-р Регина Хатър (Уни хоспитал) Проф. Д-р Добромир Димитров ( МУ-Плевен) и Доц. Д-р Свилен Маслянков (УМБАЛ Александровска). За регистрация - на сайта на БДРГ: https://bbca.bg/index.php/vidove-operacii/

 

Какво представлява лимфедемът и как може да се профилактира:

 

Лимфедемът представлява прогресивно развитие на оток на някоя част на тялото в резултат на недостатъчност на лимфната система. Пациентите с онкологични заболявания страдат от лимфедем поради прекъсването на лимфните пътища при оперативна интервенция и/или последваща лъчетерапия. Най-често това са пациенти с рак на гърдата, при които се развива оток на ръката. При тях лимфедем в различна степен може да се развие в над 60% от случаите. Лимфедемът е състояние, което е изключително трудно лечимо, за това най-добрият начин да се справим с него е профилактиката.

 

Сентинелната дисекция/биопсия на лимфни възли е процедура, при която се идентифицират и премахват първите няколко (най-често между 1 и 3) лимфни възела по пътя на разпространение на раковите клетки в тялото. Когато се премахнат само няколко възела, а не се извърши цялостна дисекция на всички лимфни възли под мишницата (аксиларна дисекция на над 10 лимфни възела), има много по-голям шанс да се запази оттока на лимфа от ръката непрекъснат и така риска от появата на лимфедем е много по-малък - между 6 и 13%.

Сентинелната дисекция/биопсия е онкологично безопасна алтернатива на аксиларната дисекция на лимфни възли, при селектирани пациенти, и има значително по-малък риск от усложнения.

 

Сентинелните лимфни възли се идентифицират, като преди операцията около тумора се инжектира специален колоид маркиран с технеций или флуоресцентно багрило, каквото е индоцианиновото зелено. Маркирането с друго багрило (за сега) не се е доказало, като достатъчно чувствително и не се препоръчва да се прилага самостоятелно. 

 

 

За качествена профилактика се запишете за безплатните консултации на 8 март при д-р Мариела Василева на тел. 02 920 09 01.

Новини