Неонатологичното ни отделение осигурява свиждания на родителите

20220509 Neonatology 450x250За шеста година фондация "Нашите недоносени деца" отбелязва Световния ден на кенгуру грижата (15 май) със серия от инициативи. За поредна година Медицински комплекс "Д-р Щерев" се включва с огромно желание да подпомогне родителите в трудния път да посрещнат в семейството си малък герой - едно от 10-те процента бебета в България, които се раждат недоносени.

С отпадането на извънредната епидемична обстановка във връзка с пандемията от COVID-19 в началото на месец април бяха възстановени свижданията в болниците. Това важи и за неонатологичното отделение на болницата, в което се полагат грижи за деца с различна степен на недоносеност. Ако се наложи лечение на новородено в отделението, родителите получават насоки кога могат да виждат бебчето си. Допускането по време на свиждания е със задължителни маска, калцуни и изолационна престилка, за да се гарантират здравето и безопасността на най-малките пациенти на болницата. 

Свижданията са разрешени в болничния ни стационар

Неонатологичното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ полага грижи за недоносени бебета от месец март 2021 г. Пациентите му са родени след 32 гестационна седмица и са с тегло от 1500 грама. Това е възможно, след като специализираното отделение повиши нивото си на компетентност до второ ниво с официална заповед на министъра на здравеопазването.

Второто ниво на компетентност дава възможност пациентки на болницата, при които е започнало преждевременно раждане преди 36 гестационна седмица, да останат под грижите на познатия им медицински екип, а не да бъдат пренасочвани към други лечебни заведения. За техните недоносени бебета пък се осигурява най-добрата неонатологична грижа от квалифициран екип с модерна  апаратура, одобрени след стриктна процедура от страна на медицинските власти.

Новини