Д-р Олга Палабуюк: Между 60 и 80% от жените имат горещи вълни при менопауза

20220322 Менопауза ПалабуюкД-р Олга Палабуюк е част от екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев", екип "Репродуктивна медицина и асистирана репродукция".

Какво представлява менопаузата, какво се случва с тялото на жената в този период?

Менопаузата е период, който неизбежно се случва в живота на всяка жена. Този физиологичен процес е свързан с отпадане на дейността на яйчниците, намаляване броя на яйцеклетките и  прекратяване на менструалния цикъл. 
Средната възраст на менопаузата е между 45-55 години, това зависи от доста фактори, като най-основни са генетичните и начинът на живот. Средно възрастта за настъпване на менопауза за България е на 51 г.
Преждевременната менопауза се случва преди жената да навърши 40 години и е свързана с първична яйчникова недостатъчност. 

Каква е разликата между предменопауза и самата менопауза?

Съществуват 3 стадии на този период от живота на жената: перименопауза, менопауза, постменопауза. Менопаузата не започва внезапно. Предшества се от перименопаузален период с продължителност около 4 години. В този период се променя характерът на менструацията: тя стават нередовна и цикълът се удължава. Самата менструация може да бъде по-обилна, като е на по-дълги периоди.
Диагнозата „менопауза“ поставяме, когато менстуацията липсва повече от 12 месеца. 

Какви са симптомите на предменопаузата и на менопаузата и кога настъпват? 

Симптомите варират при различните пациенти. Най-честият и за това вероятно най-популярният симптом са горещите вълни – тях усещат около 60-80% от жените. Представляват внезапно усещане за топлина в лицето и горната част на тялото, която се спуска и се разпространява по цялото тяло и продължава от 2 до 4 минути. Горещите вълни могат да бъдат придружени от обилно изпотяване, сърцебиене, поява на усещане за тревожност. Могат да се случват веднъж или два пъти на ден, а могат и на всеки час, което понякога е в състояние да влуди жените. 
Понякога горещите вълни са съпроводени с обилно нощно изпотяване. Жените се събуждат  няколко пъти през нощта в буквалния смисъл на думата "в море" от потта си. Излишно е да казвам, че тези чести събуждания са свързани с нарушения в съня, което води до умора, раздразнителност, промени в настроението и проблеми с концентрацията. 
Друг симптом е сухота на влагалището поради недостиг на естрогени. Това може да доведе до сърбеж, дискомфорт и до усещане за болезненост по време на полов акт. Депресия, емоционална лабилност, промени в настроението, загуба на интерес към живота, семейство, работа, проблеми със съня и концентрацията - това са все характерни симптоми на този период. 

Как се диагностицира менопаузата и нужна ли е терапия? 

На първо място в диагностицирането на менопаузата е анамнезата. Пациентките много подробно могат да опишат всички гореспоменати симптоми, дори преди ние да започнем насочено да търсим причината за посещението им. В допълнение към анамнезата се включват на помощ ултразвуковата диагностика, както и изследване на хормонални изменения, които ни дават като резултат високо ЛХ и ФСХ, занижен естрадиол, прогестерон и АМХ. 
Основната индикация за назначаването на хормонозаместителна терапия (ХЗТ) при менопаузални жени са горещите вълни. В днешното време ХЗТ трябва да се предписва само за лечение на тежки симптоми на менопаузата, при положение, че нехормоналното лечение се е доказало, като неефективно. ХЗТ не се предписва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, остеопроза, деменция, за поддържане на либидото или удължаване на красотата и младостта. Тя има своите предимства и недостатъци и се предписва строго индивидуално. 
ХЗT е безопасна, ако се използват минимално ефективни дози на хормоните (достатъчни, за да помогнат да се справите със симптомите) и приемът им продължава не повече от 4-5 години. 

Има ли нехормонални методи за справяне със симптомите?

Нехормонални методи, които ще помогнат за облекчаване на състоянието, са:
- Здравословно хранене, сън и спорт – фитнес, плуване, упражнения и сутрешни разходки.
- Редукция на теглото, при наднормено такова. Дайте предимство на продуктите с нисък гликемичен индекс. Откажете се от никотина. Не злоупотребявайте със захар (не повече от 8 чаени лъжици захар на ден (СЗО), помислете за количеството ѝ в готови продукти)
- Ако това не е достатъчно и имате по-тежки симптоми, първо може да пробвате фитоестрогени. Те се съдържат в много храни – соя, нахут, леща, ленено семе, зърнени храни, плодове, зеленчуци и червена детелина). Изофлавоните (червена детелина) се продават в състав или в чиста форма в различни хранителни добавки.

До какво води менопаузата като изменения в други органи и системи на женския организъм? 

Освен промените, за които споменахме, настъпват и промените в:
- Уринарния тракт – изтънява лигавицата, уретрата става по-къса, което благоприятства навлизането и развитието на инфекциите
- Кожата – понижаването на нивото на естрогените, води до намаляване на еластичността, кожата става по-тънка и суха
- Костите – понижаването на нивото на естрогени води до намаляване на костната плътност, а понякога и до остеопороза

Колко често трябва да посещават своя АГ специалист жените в пред- и в менопауза? 

Ако промените настъпват плавно и без оплаквания, достатъчно е да се посещава АГ специалист веднъж годишно. Но ако жената усеща дискомфорт и има други оплаквания, срещата с лекар се провежда през различни интервали, съобразени със симптомите. 

Бихте ли препоръчали консултация и с други специалисти?

Да, ето списък с необходимите прегледи и изследвания при жените над 40 години.
- Контрол на кръвното налягане
- Редовно изследване на холестерол (профил) и глюкоза
- Мамография – между 40-50-годишна възраст на всеки 1-2 години, след 50-годишна възраст веднъж годишно
- Скрининг за рак на шийката на матката – PaP тест не се прави след 65-годишна възраст, ако сте имали три отрицателни теста през последните 10 години
- Скрининг за остеопорозата – Рентгеновата дензитометрия (DXA) е "златният стандарт". След 65-годиншна възраст се прави задължително, но може още след 50-годишна възраст, ако вече е имало костни фрактури или има рискови фактори за остеопороза (преждевременна менопауза, прием на медикаменти и др.)
- Ако е необходимо, скрининг за инфекции, предавани по полов път
- Рентгенография на всеки 1-2 години
- Колоноскопия на всеки 10 години (или по-често, ако има рискови фактори)
- Посещение при офталмолог – На всеки 2-4 години на възраст между 40 и 54 години и на всеки 1-3 години на възраст 55+, или по-често, ако вече имате проблеми със зрението или сте изложени на риск от глаукома

Новини