Психологически аспекти на ендометриозата

Психологически аспекти на ендометриозата (450 × 250 px)Продължаваме да ви запознаваме със серия от специализирани статии, свързани с диагностиката и терапията на ендометриоза. Статиите са подготвени от членовете на мултидисциплинарния екип на Ендометриоза центъра към Медицински комплекс „Д-р Щерев“, който ще бъде официално открит през месец декември 2022 г. Представяме ви статията подготвена от нашия психолог Катя Христова относно психологическите аспекти на заболяването еднометриоза.

 

Ендометриозата е тясно свързана с психичното здраве. Изследванията показват по-високи нива на депресия и тревожност при хора с ендометриоза. Като част от  ефективното лечения на това заболяване е и да се нормализира намирането на емоционална подкрепа.

 

Кои са основните моменти, при които в процеса на лечение на ендометриозата психологическата консултация може да помогне:

  • Откриване и диагностициране - Разочарованието от многократното търсене на помощ от лекари и отказът, а понякога обвиняването за „измислена“ болка може да доведе до депресия, съмнение в себе си и срам. Забавянето на диагностиката на ендометриозата често води до това, че хората страдат, без да имат обяснение на болката си, но още по-лошото е това, което чуват от околните, че болката им е „в главата им“ или че ендометриозата не причинява симптомите, които изпитват. До момента на правилно диагностициране, такива пациенти вече садоста емоционално изтощени и обезверени, че ще намерят подходящо лечение и адекватна лекарска помощ.

     

  • Лечение – лечението на ендометриозата е процес и изисква индивидуален подход, преминава през различни етапи, в зависимост от конкретния случай. Съвременната медицина има доказани, успешни подходи при справяне с това заболяване. Субективното усещане и емоциите, които предизвикват различните стратегии на лечения, могат да бъдат обобщени в следните две посоки:
    • Медикаментозно - Хормоналните лечения, които обикновено се препоръчват за ендометриоза, могат да повлияят на настроението. Депресията и тревожността са общопризнати. Промените в месечния цикъл също се възприемат тревожно и са съпроводени със значителни вътрешни преживявания.
    • Оперативно - Като хронично състояние, променящо живота, ендометриозата може да доведе до медицинска травма. Най-често, когато мислим за „травма“, ние разглеждаме някаква външна заплаха (напр. автомобилна катастрофа, война, сексуално насилие). Медицинските травми обаче отчитат диагнози, лечения и медицински събития, които могат да доведат до развитие на симптоми на травма. Продължителният стрес от живот с болка, различни медицински лечения и въздействието на състоянието върху цялостното качество на живот (напр. работа, социален живот, финанси) могат да допринесат за медицинска травма. Тук на преден план в подхода с емоционалното състояние на пациента е неговото субективно усещане, предходен негативен опит и нагласа към медицинските интервенции.

       

  • Управление на състоянието и самопомощ – при лечението е важно контролът и усещането за справяне да се върнат в ръцете на пациента. Управлението на ендометриозата не е само медицинско и хирургично лечение, а работа съвместно със различни здравни специалисти и самоконтрол, която осигурява най-добри резултати. Създаването на здравословни навици, качествен хранителен режим, подходяща физическа активност, добър сън и почивка връща усещането за контрол и допринася за подобряване качеството на живот. Много хора използват различни допълнителни практики за лечение и облекчаване на болката. Те имат по-холистичен подход към здравето, изцелението и благосъстоянието или използват комбинация от хирургически/медицински и природни средства. Те включват диетични добавки, промени в храненето, билкови лечения, визуализация, медитация, акупунктура, натуропатия и китайска билкова медицина и пр. Изключително важно е да се търси съвет от опитен лекар с доказана експертиза и познания за конкретното заболяване.

     

    Част от основните теми и въпроси, които вълнуват и се преживяват от пациенти с това състояние са следните:

  • Емоционално претоварване - Емоциите могат да варират по редица причини, включително поради управление както на физическите (напр. болка, симптоми, медицински назначения, предстоящи процедури), така и на психологическите (напр. страх и избягване на болката, нарушения на съня, взаимоотношенията и секса) аспекти на ендометриозата. Колкото повече се опитваме да избягваме и потискаме емоциите и да изпитваме облекчение в краткосрочен план, толкова по-вероятно е емоциите ни да „избухнат“ с по-голяма интензивност от преди.

     

  • Живот с хронична болка - Хроничната болка е най-известният симптом на ендометриозата. Болезненият месечен цикъл, болезненият секс и тазовата болка могат да доведат до депресия, тревожност и самонараняване. Хората възприемат болката си по различен начин и той може да повлияе на реакцията им към нея. Има доказателства, че животът с хронична болка причинява депресия и тревожност. Разстройството на настроението и безпокойството се дължат на продължителен стрес, нарушен сън, увреждане и изолация (от невъзможност за участие в социални дейности) - често срещани проблеми, свързани с ендометриозата. Изработване на индивидуална стратегия за справяне с хроничната болка, посредством техники, инструменти ипромяна на вътрешната нагласа водят до подобряване качеството на живот и емоционалното състояние.

     

  • Интимност, секс и взаимоотношения - Ендометриозата често засяга и двойките, а не само индивида – особено в контекста на интимност и секс. Тук от ключово значение са комуникацията с партньора и информираността на близките за спецификите на състоянието.

     

  • Инфертилитет – Стресът, предизвикан от подобна диагноза включва чувства на тъга, вина и гняв и други негативни емоции в неочаквани моменти. Отрицанието, бягството от решение също могат да възникнат като защитни реакции на диагнозата. Справянето с предизвикателството на диагнозата може да приеме много форми в зависимост от това какво е подходящо за клиента и етапа, на който се намира. Преживяването на емоционален стрес е нормално, но за някои хора може да бъде много трудно да се справят самостоятелно или да има сериозни последствия.

 

Животът с хронично заболяване като ендометриоза често може да бъде доста изтощителен, както физически, така и емоционално.

 

Психологическата подкрепа, като част от мултидисциплинарния подход и заедно с екипа от специалисти, може да помогне с обучение за ендометриозата, управление на болката, справяне със стреса и безпокойството,  взимането на решения, преодоляване на предизвикателства в лечението и подобряване на взаимоотношенията.

 

Очаквайте през месец декември разкриването на Ендометриоза център към Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Новини