17-20 седмица от бременността – време е за трета среща с акушер-гинеколога

17-20 г.с.Както вече ви разказахме в предходната ни статия, посветена на проследяването на бременността, след 13 гестационна седмица (г. с.) започва вторият триместър от бременността. Малко по-късно, между 17 и 20 г. с., е време за третата среща с проследяващия състоянието на бъдещата майка акушер-гинеколог. С нея започва и поредицата от прегледи, по време на които чрез ултразвукова диагностика (УЗД) ще се измерват основни структури на плода, като се проследява как той нараства и се развива. Всеки път ще се оценява как бъдещото бебче расте и дали развитието му отговаря на гестационната възраст. Допълнително ще се оценяват и феталните движения и активност, на регулярен преглед подлежат и позицията на плацентата и пъпната връв.

Малкото човече расте с бързи темпове и развитието му изисква все по-голямо внимание от наблюдаващия бременността акушер-гинеколог.

По време на регулярния преглед на бременната ултразвуковата диагностика се провежда трансабдоминално (върху корема), като се прави базисно ехографско наблюдение на анатомията на плода. Разглежда цялото бебче, като се обръща специално внимание на черепа, сърцето, бъбреците, диафрагмата, гръбначния стълб, пикочния мехур, стомаха и крайниците. Този оглед не замества специализирания ултразвуков преглед при специалист по фетална медицина, който трябва да се извърши между 19 и 23 г. с. и включва подробно обследване на всяка част на бебчето.

Важен момент за този срок на бременността е диагностицирането на генетичното здраве на растящото бебече. Възможно е получените по-рано (в 11-13 г. с.) резултати от комбинираните ултразвукови и биохимичните параметри от първи триместър скрининг тест да са показали повишен риск от генетично увреждане на плода. В този случай на база на консултацията със специалиста по фетална медицина проследяващият бременността лекар може да предложи извършването на допълнителни изследвания за хромозомни аномалии. В този срок на бременността възможностите са две – пренателен тест на свободна ДНК на плода в майчината кръв или амниоцентеза.

Напредъкът на модерната медицина и диагностични възможности в последните години позволи извършването на т.нар. неинвазивни пренатални тестове за хромозомни аномалии. При тях без никакъв риск от загуба на бременността се взима стандартна проба от майчината кръв, от която се изолира ДНК на бебето. Технологията, базирана на ДНК анализ, установява с точност до 99% наличието на най-честите хромозомни аномалии на плода – синдром на Даун, синдром на Едуардс и синдром на Патау.

Неинвазивният пренатален тест може да бъде извършен още след 9-10 г. с. на бременността и е препоръчително, когато е възможно, той да замества амниоцентеза. Ако неговите резултати покажат висок риск от раждане на дете с генетично увреждане, то тогава трябва да се пристъпи окончателно потвърждение чрез амниоцентеза. Тя представлява инвазивно изследване, при което се взема околоплодна течност от бременната с цел последващи изследвания за дородова диагностика на генетичните болести. Съвременна алтернатива на амниоцентезата е хорионбиопсията. Тя отново се назначава при индикации, но на по-ранен етап от бременността (между 10 и 13 г. с.). Допълнително може да се извърши и консултация с генетичен специалист.

Описаните изследвания и процедури вероятно звучат притеснително за повечето бъдещи майки, но всъщност те обединяват всички модерни възможности на съвременната медицина за сигурното проследяване на една бременност и раждането на здраво бебче. Целта им е да внесат спокойствие и увереност в диагностичните възможности, поверени на опитни и квалифицирани специалисти. Защото понякога зад една успешна бременност и красиво раждане стои цял екип от акушер-гинеколози, специалисти по фетална медицина, акушерки, а понякога и генетици, ендокринолози и други. С всяка следваща гестационна седмица от бременността вълнението се увеличава заедно с нарастващото коремче на майката, но е важно тя да получава грижата, информацията и медицинското внимание, които да ѝ вдъхнат увереност за предстоящата най-важна среща – тази с новия живот.

Новини