Запис на дискусия на живо: Всичко за раждането – пътеводител на раждащата жена (текст)

За тези от вас, които не можаха да проследяват живото ни предаване на тема „Всичко за раждането – пътеводител на раждащата жена“, предлагаме текст на целия разговор с д-р Гинка Ганева, завеждащ Родилно отделение, и д-р Мариян Александров, завеждащ Родилна зала и Оперативен блок в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Прочетете как бъдещите майки могат да различат различните видове контракции, как да се подготвят за предстоящото им раждане и какво мотивира акушер-гинеколозите да са част от най-голямата магия в човешкия живот, а именно раждането.

Видеозапис на дискусията можете да гледате ТУК.

ДИСКУСИЯ НА ЖИВО: Всичко за раждането – пътеводител на раждащата жена

Светослава Кръстева: Здравейте, скъпи зрители! Днешният последен за 2017-а година Facebook Live е посветен на една много очаквана тема според въпросите на нашите пациенти и на вас, които ни пишете на нашата Facebook страница. Темата е раждането и предполагам, че вече сте се досетили за това, виждайки кои са лекарите от двете ми страни. Това са д-р Гинка Ганева, завеждащ Родилно отделение, и д-р Мариян Александров, завеждащ Родилна зала и Оперативен блок. Много сме щастливи, че завършваме годината с тази важна тема, защото знаем колко не само радост, но и въпроси и тревоги носи тя на вас, нашите пациентки, а и на всички жени, които са се запътили по нелесния път на майчинството. Говорихме още преди живото ни предаване днес, че много от жените, които ще раждат нормално, се чудят, след като са преминали деветте месеца бременност, кога да се запътят към родилна зала. Кои са първите знаци, които трябва да ги накарат да се запътят към родилното отделение?

Д-р Ганева: Два са случаите, в които бременната жена трябва да потърси лекарска помощ и да дойде в родилното отделение. Това е, когато изтекат околоплодните води, независимо дали има или няма контракции, тя трябва да дойде и да бъде настанена в болницата. Другият вариант е започването на маточни контракции, но те трябва да бъдат регулярни, на 4-5 минути, болезнени, с продължителност поне 1 минута, за разлика от подготвителните контракции, които могат да бъдат и седмици преди нормалното раждане. Така че в тези два случая жената идва в родилното отделение, прави се преглед, прави се запис на детските сърдечни тонове, определя се дали ражда наистина и ако това нещо се случва, остава в клиниката за наблюдение и водене на раждане. 

Св. Кръстева: А вашето наблюдение какво е – бъркат ли често жените дали наистина раждат?

Д-р Ганева: Да, има такива случаи. При някои пациентки подготвителните контракции са много силни, много чести, почти всяка нощ, продължават по няколко часа. Те не знаят какво се случва и има много случаи, в които идват, прави се преглед, нямат разкритие, контракциите започват да намаляват и да се разреждат. Тогава ги връщаме в къщи. Има пациенти, които идват по 2-3 пъти, преди наистина да започне раждането. Наистина, особено при първо раждане, не знаят какво се случва, така че ние винаги сме насреща. 

Св. Кръстева: А има ли някакви прости съвети как да разпознаят подготвителните контракции от истинските?

Д-р Ганева: Особено при първо раждане е много трудно. Но когато час-два продължават контракциите, когато зачестят на 10 минути, на 5 минути или дори на 3, когато стават все по-болезнени, трябва да дойдат в болницата. 

Д-р Александров: За второ или трето раждане не бива да се чака много да видят дали контракциите ще са на 5 или 3 минути, защото понякога раждат много по-бързо. Тук става дума за първо раждане. А болките при раждане няма как да се сбъркат. Те са достатъчно силни, достатъчно продължителни и както каза д-р Ганева – зачестяват. Започват на 40, на 30, на 20, на 10, на 5 минути, независимо дали бременната лежи, стои, седи, продължават и не отзвучават. 

Св. Кръстева: Пациентките често питат, след като бъдат приети за раждане, колко дълъг ще е техният престой в предродилна зала.

Д-р Александров: Това зависи от много неща – от родовата дейност, от това дали шийката е готова за раждане, от позицията на бебето и т.н. Но средно статистически първескиня ражда между 8 и 18 часа; второ раждане – между 4 и 6 часа. Но зависи дали е обезболена, дали се поставят медикаменти за отпускане на шийката, дали се контролират контракциите на матката с окситоцин. Строго индивидуално е.

Св. Кръстева: А има ли неща, които жената може да направи, за да е подготвена по-добре и психически, и физически за раждането?

Д-р Александров: Това също е строго индивидуално. Има различни упражнения, които са за подготовка на тазовото дъно и родовия канал. Психически – по-трудно. Днес жените четат много, но раждането е един природен феномен, който протича с болка, във времето, има определени етапи. Особено при първо раждане не знам точно как би могла да се случи психическата подготовка. Но има възможности за автотренинг, физическа подготовка, всеки един спорт има секция за бременни и раждащи. Примерно при фитнеса, ако жената каже, че е бременна, инструкторът изготвя определен план по месеци и по видове натоварване на различните мускулни групи. Това е, което може да се направи. 

Св. Кръстева: Т.е. бъдещите майки не бива да спират физическата дейност.

Д-р Александров: В никакъв случай. Бременната жена е абсолютно здрава, макар и в по-особено състояние. Има някои ограничения за вдигане на тежки предмети, например чугунен радиатор, бойлер, но това не значи, че трябва да легне и лежи девет месеца. Тя извършва всички свои задължения.

Д-р Ганева: Има и специални упражнения, йога, плуване, водна аеробика. Има много упражнения за бременни, които могат да ги подготвят за раждането чисто физически. По отношение на психическата подготовка наистина трябва да са повече информирани. Раждането е един продължителен и болезнен процес и е много важно пациентките да са мотивирани да раждат нормално. За него трябва да бъдат подготвени и информирани. Тогава целият този процес ще мине за тях безпроблемно. Раждането е един много емоционален процес, много важна е психическата настройка на бременните към него. Ако те са добре настроени, ще изпитват удовлетворение от раждането.

Св. Кръстева: Две важни уточнения за нашите зрителки. Първо, не вдигайте чугунени радиатори, както посъветва д-р Александров. Но ако се интересувате от йога или водна аеробика за бременни, посетете нашия сайт, защото в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ предлагаме и двата вида занимания, съобразени с вашето състояние. Д-р Ганева, колко души присъстват в родилна зала, освен самата родилка и евентуално престрашилият се татко?

Д-р Ганева: По време на раждането задължително присъстват двата акушер-гинеколози, неонатолог, анестезиолог-реаниматор и екип от акушерки, които се грижат както за майката, така и за бебето след раждането. 

Д-р Александров: 7 човека общо.

Св. Кръстева: А в един момент стават 8 или дори 9. А защо са нужни двама акушер-гинеколози?

Д-р Ганева: Лекуващият акушер-гинеколог е основният водещ на раждането, но в нашата клиника задължително се подсигуряваме с втори акушер-гинеколог. Това е за случаите, когато настъпва усложнение, защото не винаги едно раждане протича както трябва. Говоря за нормалното раждане. А по време на раждане с цезарово сечение акушер-гинеколозите също са двама – единият е лекуващият, другият асистира.

Д-р Александров: Раждането е един динамичен процес, във всяка една секунда може да се обърка нещо и да не протече така, както трябва. Затова са необходими двама акушер-гинеколози, за да се работи максимално бързо и в интерес на бебето и на майката. 

Св. Кръстева: Но в залата за секцио има разлика в присъстващите акушерки, нали така?

Д-р Александров: Има операционни акушерки, които помагат на акушер-гинеколога, и анестезиологични, които помагат на анестезиолога. Бройката е една и съща и в двете зали, не различаваме нормално от секцио като подготовка, винаги сме готови за всички възможни усложнения. Когато всичко мине нормално и един човек е излишен. Навремето са раждали по полето, ако става дума, не е имало акушерки, анестезиолози. Но ние сме длъжни да подсигурим и на бебето, и на майката най-добрите условия. 

Св. Кръстева: А и все пак днес живеем в едни по-развити времена, които позволяват по-голяма сигурност и по-голям комфорт. Самите вие казахте, че бременните днес четат повече, интересуват се повече, а ние се стремим да ви даваме нужната информация, защото информираните пациенти са по-спокойни. Какво се случва в родилната зала след появата на най-важния човек – бебето?

Д-р Александров: След появата на бебето му се прерязва пъпната връв и то се поема от неонатологичния екип. Почистват му дихателните пътища, слагат го на гърдите на майката да го види, след което го превеждат в детския кът, където ние се шегуваме, че му придават търговски вид. Връзват му пъпчето, ако има проблеми с дишането, му помагат. Правят му се кръвни изследвания, мерят се ръст, тегло, оценява се състоянието по една таблица на Апгар. Грижат се за бебето, затоплят го, тъй като то излиза от 36.5-36.7 градуса температура, трябват му 1.5-2 часа да се адаптира, да няма резки температурни разлики. Затова го държат в детска стая около 1.5-2 часа, след което се дава на майката. 

Св. Кръстева: Ще ви издам една тайна – съществува спор къде е най-горещата точка в родилното ни отделение. Според някои това е родилната зала, според други – диванчето за татковци, където те получават новината, че наистина са станали татковци. Но все пак да се върнем на родилната зала – винаги ли се стремим да има първи контакт кожа-в-кожа?

Д-р Ганева: Да, за майките първият контакт с бебето е много важен, те искат веднага да го видят. В нашата болница има такава практика, независимо как се ражда бебето, макар и за малко, да се покаже на майката. Слага се на гърдите й, защото първият контакт е много важен. Това са много чакани, много желани бебета. Много важен е първият контакт на майката с бебето за по-нататъшната връзка между тях – и емоционална, и физическа. 

Св. Кръстева: Д-р Александров спомена за аклиматизацията на бебетата, но каква е разликата във времето за възстановяване на майките след раждане?

Д-р Ганева: При нормалните раждания възстановяването е много по-бързо. 2 часа след раждането, ако всичко е наред с родилката, тя се раздвижва, взима си бебето и се качва в родилното отделение. При раждането с цезарово сечение родилката е 24 часа в реанимация, тя е на мониторен контрол на основните показатели. Така че тя няма възможност да се грижи за бебето, което е в отделна стая. След тези 24 часа, когато тя се раздвижи, пак отива в родилното отделение. В нашата болница бебетата в родилното отделение стоят при майките си, освен ако те нямат желание да не са при тях, но това почти не се случва. Всички майки искат бебетата да са при тях и те са.

Св. Кръстева: Каква е целта на престоя в реанимация и защо е толкова дълъг?

Д-р Ганева: При раждане с цезарово сечение пациентката е 24 часа в реанимация. Следи се за кървене от матката, пулс, температура, кръвно налягане на монитор. Това е коремна операция, която изисква по-дълъг престой в реанимация и по-строго следене на всички тези показатели. Така или иначе те не се раздвижват на 24-ия час, понякога това става на 10-ия или 12-ия. Но те остават под наблюдение тези 24 часа, защото това е коремна операция и е много по-рискована, отколкото едно нормално раждане.

Д-р Александров: Стандартите са такива – оперирана коремно жена трябва да е 24 часа в реанимация. 

Св. Кръстева: Независимо дали говорим за секцио или друг вид коремна операция?

Д-р Александров: Да, всеки един пациент трябва 24 часа да бъде под интензивно наблюдение. Понякога те се раздвижват още на втория час, могат да мърдат. Но въпросът е да не стават след това, да нямат главоболие от анестезията, такива процедури. Затова по-добре 24 часа да бъдат в реанимация.

Св. Кръстева: Не само национална, но и европейска тенденция е все по-честият избор на секциото като начин на родоразрешение. На какво според вас се дължи това?

Д-р Александров: Първо, на напредване на медицината като методика на работа на оперативни интервенции, второ – на обезболяване. Трето, съвременните родилки са по-изнежени, по-нетърпеливи на болка. Имал съм доста случаи в практиката си след едно нормално раждане жената да иска второто да е със секцио. Просто не желаят да минат по този път, така че това си е избор на пациентите. А българката ражда 1.4, т.е. почти 2 деца. Две раждания със секцио в живота на една жена не са сериозен проблем при съвременната медицина. Отделно възрастта на първескините се увеличава, нашата средна възраст е 36 години. Нашата клиника е такава, че се занимава с жени с репродуктивни проблеми, т.е. забременяването става в по-късна възраст. Имаме родилки на 48, на 50 години. Все пак тъканите и органите на 38 години не са като на 22. Най-подходящата възраст за забременяване, бременеене и нормално раждане е 20-24 години. В нашата клиника се броят на пръсти такива момиченца, които раждат между 20 и 24 години. Средната възраст е 36 години и нагоре.

Св. Кръстева: В България пациентките имат право на избор как да родят, но има и медицински индикации за прилагане на секцио – кои са основните?

Д-р Александров: Основните са предлежаща плацента, неправилно предлежание на плода, проблеми от страна на матката – ако има предхождащи операции, с каквито са една част от нашите пациентки. Има строги индикации, които определят начина на родоразрешението. Тези строги индикации няма как да се пренебрегнат и се пристъпва към планово секцио. Има някои относителни индикации, при които може да се опита нормално раждане, но в нашата клиника, както навсякъде, първо се гледа здравето на бебето, защото това е най-важният човек в тази ситуация. В старите учебници пишеше, че при нормалното раждане човек извървява най-краткия, но най-опасния път в живота си. Това са 10 см от входа на таза до изхода. Тези 10 см го определят за цял живот. Така че най-важно е как се държи бебето, майката също се наблюдава непрекъснато. Разбира се, майката също се наблюдава. При отклонения от нормата в сърдечната дейност на плода веднага се пристъпва към оперативно родоразрешение. Ето защо винаги сме двама по време на раждане – то е динамичен процес и както всичко върви, в следващите секунди може да се сринат тоновете, да изкърви жената.

Св. Кръстева: Но да се върнем на нормалното раждане и неговите плюсове – какви са те?

Д-р Ганева: Първо, много по-бързо е възстановяването след нормално раждане. Казахме, че 2 часа след него, ако няма проблеми, жената се раздвижва и вече може да се грижи и за себе си, и за бебето. Много по-малка е кръвозагубата при нормално раждане, много по-малък е рискът от инфекции, от засягане на съседни органи, като пикочен мехур и черва, което при секциото е възможно да се случи. Много по-бърз е контактът между майката и бебето, което е много важно. След тези два часа майката може да започне да се опитва да кърми бебето. Много по-бързо се възстановява майката след едно нормално раждане и рисковете за нея са много по-малки.

Св. Кръстева: Даже болничният престой е по-кратък след единия тип раждане в сравнение с другия.

Д-р Ганева: Да, защото много по-бързо се възстановяват. Престоят след нормално раждане е 3 дни, а след секцио – 5 дни с 24 часа в реанимация. 

Св. Кръстева: Но все пак тези от пациентките, които нямат медицински индикации за раждане със секцио, мислят и за болката и дискомфорта по време на нормално раждане. Какво им казвате, ако те се колебаят как да родят?

Д-р Ганева: Нормалното раждане е един дълъг и болезнен процес и е много важно да са наистина мотивирани и подготвени за него. При първо раждане е по-трудно, но пациентите са много информирани и когато са напълно убедени, нямат никакъв проблем да раждат нормално, независимо че ги боли, че е продължителен този период. Дори има пациенти, които не искат обезболяване, които минават през целия процес без никакви медикаменти и интервенции. Затова казвам, че най-важна е мотивацията на бременната. Ако иска да роди и ако няма някакви проблеми по време на нормалното раждане, тя ще роди и няма да си спомня за този процес с лошо чувство, а само с хубави неща.

Св. Кръстева: А имаме ли пациентки, които се спират на обезболяването при нормално раждане и как работи то?

Д-р Александров: За да има обезболяване при раждането, се прилага спинална или епидурална анестезия като метод, но той изисква определени условия – определено разкритие на шийката, 3-4 см, ритмична родова дейност. Тогава може да бъде поставена спиналната анестезия. Имаме такива пациентки и го прилагаме като практика. Но ако някой си мисли, че ще чете вестник, докато ражда, няма да стане. Все пак има определени усещания, въпреки анестезията. Това държа да го подчертая и да се запомни. Защото се пише за безболезнено раждане, но такова няма. До 3-4 см, които са най-неприятните при разкритие, има болка и чак тогава може да се направи анестезия. И тя така се прави, че тази жена да контролира коремна мускулатура, напъни. Тя не се прави така, че въобще нищо да не усеща. Но, да, съвременната медицина предлага тези възможности. 

Св. Кръстева: А при колко сантиметра разкритие се преминава от предродилна към родилна зала за същинското раждане?

Д-р Александров: В предродилна зала трябва да се стигне пълно разкритие, главата трябва да слезе през родовия канал и да се вреже на изхода на таза. Тогава вече превеждаме жените в родилна зала, т.е. за самия акт на раждане или около половин час след пълното разкритие. 

Св. Кръстева: След раждането следва период на възстановяване на майката и аклиматизация на бебето. Казахме, че престоят в болницата е различен в зависимост от вида на родоразрешението. Какво се случва с тялото на жената в дългосрочен план и какво наблюдение се извършва след това?

Д-р Ганева: Жената се счита за родилка до 40-ия ден след раждането. Така че след изписване от болницата и отиване в къщи процесът на възстановяване продължава докъм 40-ия ден. Контролният преглед в нашата болница е след 40-ия ден. Преценява се възстановяването на матката, на меките тъкани. Следи се как са зараснали раните, оперативният цикатрикс при цезарово сечение или епизиотомията при нормално раждане. Така че не свършват нашите задължения с раждането, до 40-ия ден ние носим отговорност за тези пациентки и следим за тяхното състояние. 

Д-р Александров: Ако всичко върви нормално, обикновено един месец след раждането ги викаме на контролен преглед. Ако има някакви проблеми, сме тук и идват и по-рано. 

Св. Кръстева: Каква е емоцията в родилната зала, когато вече се появи бебето?

Д-р Ганева: Много е емоционално, особено ако присъства и таткото. Но повечето жени наистина са планирали тази бременност, наясно са с това, което им предстои, тези бебета са много чакани. След раждането са изключително щастливи. Много положителна енергия, много емоции, много зареждане и на персонала, и на пациентите.

Св. Кръстева: Какво е усещането да държите едно току-що родено бебе в ръцете си?

Д-р Александров: Това е нов живот. Ние сме облагодетелствани от това, че нашата професия е свързана предимно с положителни емоции. Защото в нашите ръце се ражда нов човек, тепърва го вадим на бял свят. Даваме път на един нов човек да расте и да се развива. За разлика от други специалности, като хирургия, вътрешни болести, кардиология, където има и отрицателни емоции, при нас предимно са положителните емоции. Много е хубаво, когато извадим едно бебе, да го плеснем по дупето и да му дадем начален старт в живота. 

Д-р Ганева: И да чуем как плаче. Това винаги го очакваме с нетърпение – да изплаче бебето след раждане. 

Д-р Александров: И в момента, в който изплаче, ние си отдъхваме. 

Св. Кръстева: И новият живот започва. 

 
Новини