От запознанство в интернет до инвитро – връзката е интуицията

450x250Случвало ли ви се е да се доверите толкова на интуицията си, че да имате смелостта да превърнете едно интернет запознанство в сериозна връзка и желанието за семейство само за две седмици. Припомняме ви историята на Виолета Маркова от Пловдив и нейния любим Илия Тодоров от София. Двамата се запознават, играейки популярна онлайн игра и само месец след това вече живеят под един покрив. Те много искат да имат дете, но желаната бременност не настъпва. 

Тогава Виолета и Илия се записват за участие в томболата на благотворителната кампания „Любовта е действие“. Щастието им се усмихва и те печелят инвитро процедура и при постигане на бременност след нея пакет „Проследяване на бременност – оптимален” от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Но пътят към щастието е изпълнен с премеждия. 

„Илия дойде между Коледа и Нова година за багажа ми до Пловдив и беше посрещнат от гъста мъгла. Това беше нашето първо премеждие – как да се достигнем. Нямахме никакви колебания. Интересното е, че не сме обсъждали идеята да имаме дете. Усетихме, че искаме да сме заедно. Интуицията ни го подсказваше. Затова по време на интимността не сме се пазили. За нас нямаше никакви колебания. Всичко се случи от само себе си без дори да си задаваме въпроси. И двамата бяхме сигурни, че ще живеем заедно“,  разказаха Виолета и Илия.

Не се пазехме, а бременността не настъпваше


След запознанството си Илия и Виолета започват опитите за бебе интуитивно,  водени от любовта. Но въпреки мечтите им бременност не настъпва. 

„Около 6-ия месец започнах да изпитвам притеснение. Не се пазехме, а бременността не настъпваше. Търсех информация във форуми, но нищо от това, което опитахме, не доведе до желания резултат. Около три години продължихме да правим опити, без да се консултирам със специалист. Усещах, че нещо не е наред. Сестра ми забременя на втория или третия месец. 
Започнах да чета, не отидох на лекар веднага. Причината за тази самоинициатива е, че на този етап нямахме много средства. Очаквахме, че посещението при специалист ще наложи изследвания, които трябва да заплатим“, обясни Виолета.

Хубава снимка, юнашко име

След като се записва за томболата на благотворителната инициатива в подкрепа на раждаемостта в България  „Любовта е действие“, Виолета печели безвъзмездна инвитро процедура в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.  Тегленето е проведено на 17 декември и екипите на Комплекса и Виолета започват интензивна комуникация. Интуицията играе основна роля в живота на Виолета и Илия. Такъв е и случаят с първоначалния избор на лекар. „При нас всичко е интуиция. Харесах си лекар по снимка, допадна ми и името – д-р Юнакова. Звучи ми юнашко, борбено, по-различно. В последствие останахме изключително доволни от професионализма и отношението на лекаря.

Вижте видеовизитка на доц. Мария Юнакова.

Виолета е на 34 години и биологичният ѝ часовник тиктака все по-отчетливо. Няма време!

На един от ехографските прегледи д-р Мария Юнакова се усъмнява за хидросалпингс – възпалителен процес с насъбиране на течност. Тази диагноза може да се потвърди само след направата на т.нар. цветна снимка, хидротубация под ултразвуков контрол или лапароскопия. 

Лапароскопията 

По време на лапароскопията се доказва съмнението на д-р Юнакова за хидросалпингс на дясната тръба. Той е толкова голям, че няма как да се направи лечение с пластика. За да се избегне наличието на хронично възпаление, се налага дясната тръба да бъде отстранена. Лявата тръба също не е проходима. Налични са множество сраствания и се налага тя да бъде клампирана –  т.е. прекъсната. Изходът е само един…

Инвитро 

„Цял живот съм била много здрава, но най-вероятно заради някаква „тиха“ инфекция се е получило това състояние“, коментира Виолета. Тя е спортист и инструктор по таекуондо, което определя борбения и характер. Илиян също е спортна натура. И двамата са жадни за най-големия успех – да имат свое бебе.

Виолета преминава през курс на стимулация. След пункция на фоликули и оплождане на яйцеклетки д-р Юнакова имплантира 2 ембриона. И ето! Чудото се случва. Най-накрая Виолета е бременна. 


Обяснението на специалиста

„Виолета дойде при мен с неизяснен стерилитет. Когато се усъмних за хидросалпингс по време на ехографското изследване, трябваше да проверим тръбите чрез лапароскопия. Какво означава хидросалпингс? Това е разширение на маточната тръба и задържана течност в нея, което може на ултразвук да се регистрира – това за нас означава, че има съмнения за проходимостта на маточните тръби. Наложи се да направим лапароскопия, за да се оцени състоянието на тръбата, има ли хидросалпингс наистина, доколко е деформирана тръбата от възпалителните промени. След това взимаме решение дали е възможна терапия чрез пластика или е необходимо да се премахне тръбата. Причината за липсата на бременност при Виолета е била  непроходимостта на фелопиевите тръби. Установихме го при направената лапароскопия. На дясната тръба имаше голям хидросалпингс, проблем, който не можеше да бъде решен с пластика.  Открихме и множество сраствания на лявата тръба. Клампирахме я, за да предпазим кухината на матката от възпалителен процес. За да настъпи бременност трябваше Виолета да се подложи на инвитро процедура“, обясни доц. Мария Юнакова, акушер-гинеколог и репродуктивен специалист в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, лекуващ лекар на щастливото семейство. 



Случаят от практиката в Медицински комплекс „Д-р Щерев“  е публикуван със съдействието и съгласието на благодарното семейство.

 
Новини