Последните тенденции в лечението на стерилитет събраха международни специалисти на XIII Софийски симпозиум по репродуктивни проблеми

Congress_XIII_SaitНа 11 и 12 октомври Националният дворец на културата в София се превърна в истинска арена на медицинските достижения, на която бяха представени последните новости в областта на асистираните репродуктивни техники, акушерството и гинекологията, феталната медицина, както и на най-добрите практики от онкопрофилактиката и ендоскопската гинекологична хирургия. Те бяха представени на 13-то изданиe на Софийския симпозиум по репродуктивна медицина, организиран от Института по репродуктивно здраве и Медицински комплекс “Д-р Щерев”. В него се включиха 12 утвърдени международни специалисти в областта на репродуктивното здраве от Великобритания, Белгия, Израел и Испания. В изключително наситената двудневна програма с 33 лекции и практически семинари се включиха и 25 от доказалите се български специалисти, които предадоха безценния си опит на над 400-те участници в Симпозиума. 

Делегатите му имаха възможността да се докоснат до още непубликувани изследвания и нововъведения, които да подпомогнат българските акушер-гинеколози в работата им.

Изключителен интерес предизвика лекцията на проф. Атанас Щерев, насочена към репродуктивното здраве. Новите насоки за лечение на стерилитет при синдром на поликистозните яйчници бяха представени от проф. Рой Хомбург. В тях се прилага доста по-широк подход, основан на доказателства за подобряване на грижите, резултатите и качеството на живот при това заболяване. Проф. Хомрбруг подчерта, че при лечението на синдрома значение имат не само медикаментите, но и начинът на живот на жените, включително затлъстяването, диетите, на които се подлагат и физическата им активност. В световен мащаб една от всеки 5 жени е засегната от заболяването, което е сред водещите причини за безплодие. 

Овариалната стимулация и активност пък бяха засегнати от водещите специалисти на Медицински комплекс “Д-р Щерев”-  проф. Таня Тимева и доц. Петя Андреева. Влиянието на покачването на серумните нива на прогестерона по време на контролирана овариална хиперстимулация беше представено от доц. Мария Юнакова, която модерираше втората част от сесията за Асистирани репродуктивни технологии. Тя отбеляза, че въпреки значителното усъвършенстване на асистираните репродуктивни технологии през годините, тяхната успеваемост не надвишава 30% живи раждания на ембриотрансфер. 

Във вторият модул се включиха и медицинският директор на клиника Midland Fertility Services д-р Джилиан Локууд и д-р Ошрид Лейбовац от Израел. Именно тя постави акцент на един от все по наболелите проблеми, свързани с изхода от инвитро лечение при пациенти на и над 41 годишна възраст. Д-р Лейбовац представи и научни проучвания, които показват, че множеството повторни цикли на IVF при жени на възраст 41–44 години предлагат разумна дългосрочна успеваемост, като подчерта, че наред с възрастта на пациента, тютюнопушенето и средният брой на оплодени яйцеклетки са пряко свързани с постигането на едно живо раждане. 

Съвременното лечение на маточните фиброиди бе представено от проф. Жак Донне, международно признат специалист по оперативна гинекология. 

Повдигане на завесата

Делегатите на конгреса бяха допуснати до инвитро лаборатория на Медицински комплекс “Д-р Щерев”, където Таня Милачич разкри тайната на успешната криопрезервация на ембриони и яйцеклетки. 
И тази година Софийският симпозиум по репродуктивна медицина беше с изключителна практическа насоченост. На място в зала 6 на НДК беше направена ултразвукова демонстрация по фетална медицина, която помогна на специалистите да разберат как да оценят нормалното фетално сърце. 

Фетална медицина

С изключително силно начало, стартира сесията по фетална медицина. Тя също започна с уъркшоп на Мая Брик и Белен Сантакруз, които показаха ключови моменти при записа на детски сърдечни тонове. Ръководителят на Отделението по фетална медицина  в Медицински комплекс “Д-р Щерев” д-р Петя Чавеева разкри кога и защо се прави доплер велосиметрия или запис на детски сърдечни тонове при двуплодна бременност. 

Ролята на акушерките в грижите за майките и бебетата им

Темата беше основна за превърналата се в традиционна акушерска сесия – част от Софийския симпозиум по репродуктивна медицина. В нея се включиха над 80 акушерки от цялата страна. Тя бе открита от проф. Атанас Щерев, който говори за важността  на онкологичната профилактика на жените. Проф. Щерев подчерта, че ролята на акушерките при проследяване на една нормална бременност, както и на естествено протичащо раждане, може и трябва да нараства. За да се случи това обаче са необходими няколко промени в закона и, разбира се, качествена подготовка на акушерките. 

Стипендии за студенти и сертификати

И тази година трима студенти, които се възползваха от възможността да посетят безплатно най-авторитетен медицински форум, получиха и  парични стипендии, с които да подпомогнат своето кариерно развитие и обучение.
Освен безценните знания, всички делегати на Софийския симпозиум по репродуктивна медицина получиха и сертификати. 
Още подробности около най-голямото медицинско научно събитие на България очаквайте в специалното ни видео, което подготвяме . 

 
Новини