Успешният скрининг за рак на маточната шийка включва онкоцитонамазка и колпоскопия

колпоскопия45 пациентки преминаха профилактични прегледи за рак на маточната шийка между 21 и 25 януари като част от традиционния стремеж на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ за включване на повече жени в редовното проследяване на гинекологичния им статус. Безплатните прегледи включваха колпоскопско изследване и онкоцитонамазка и бяха извършвани от д-р Едвард Михайлович и д-р Мария Аноар под наблюдението на д-р Иван Димитров. Според съвременната медицина, ключови за предпазването от рак на маточната шийка са редовната акушеро-гинекологична профилактика и добрата култура на полово общуване.

„Колкото по-рано се диагностицира конкретно заболяване, толкова терапията е по-добра, а последствията са по-леки. Ще дам пример с рака на маточната шийка – заболяване, при което може да се извършва успешен скрининг чрез цитонамазка и колпоскопия, в момента не обхваща цялото население“, коментира д-р Едвард Михайлович.

Колпоскопското изследване се извършва в гинекологичен кабинет със специален апарат, като в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ това е видеоколпоскоп от най-ново поколение. То има за цел да пресее нормалните и доброкачествени епителни находки от съмнителните и злокачествените и да посочи тези изменения, които имат нужда от хистологично изследване (биопсия). Колпоскопията представлява неинвазивен детайлен оглед на шийката на матката, влагалището и външните полови органи със специален микроскоп (колпоскоп) под насочено осветление и увеличение до 40 пъти.

PAP тестът, известен още като онкоцитонамазка, е микроскопско изследване на клетки от шийката на матката с цел ранно откриване и диагностициране на рак. Препоръчително е да се провежда веднъж годишно при всички жени на възраст между 21 и 65 години, а също и при момичета под 21 години, които водят полов живот. При жени с повишен риск, изследването се провежда веднъж на шест месеца или в зависимост от препоръката на лекаря. Самото изследване отнема няколко минути и се извършва в гинекологичен кабинет, като акушер-гинекологът взима проба, която се квалифицира в пет възможни групи. Първа група (РАР I) показва нормални клетки, а пета (РАР V) – наличие на множество ракови клетки.

Тук можете да видите нашето видео, посветено на гинекологичната и мамологичната профилактика в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Новини