Видео: д-р Петя Чавеева

Най-вълнуващото пътуване в медицината за нея тепърва предстои, но ултразвуковият преглед, срещащ я с чудото на новия живот, е истински завладяващо приключение. Представяме ви видео визитката на ръководителя на Сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ д-р Петя Чавеева.
„Да се родиш два пъти“ е второто име на феталната хирургия и нея упражнява д-р Чавеева, която твърди че медицината е за смелите. Със сигурност се изисква смелост да прилагаш вътреутробна хирургия, а нейните спасени малки пациенти са вече над 40.

Д-р Петя Чавеева

Д-р Петя Чавеева

Длъжност
Ръководител на Отделение по фетална медицина

Контакти
Медицински комплекс „Д-р Щерев”
ул. „Христо Благоев“ №25-31, ж.к. „Разсадника“, гр. София
02 920 0901

Д-р Петя Чавеева е акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия. Завършва Медицински Университет, гр. София през 2007 г. В периода 2006-2007 г. посещава кръжок по Акушерство и гинекология, воден от проф. Атанас Щерев и остава да се обучава и работи в екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев”. През 2010-2013 г. д-р Чавеева преминава тригодишна специализация под ръководството на проф. Кипрос Николаидес по фетална медицина и фетална ендоскопска хирургия към King`s College Hospital, Лондон Великобритания. През 2012 г. придобива диплома по фетална медицина с компетентност в следните направления: първи триместър скрининг тест за бройни хромозомни аномалии, фетална морфология през втори триместър, проследяване на рискови бременности – едноплодна и многоплодна, доплер оценка на феталното състояние и изследване за цервикална недостатъчност. Придобива и сертификат за компетентност по фетална ехокардиография от проф. Линдзи Алън. Д-р Чавеева е обучен специалист по инвазивни диагностични процедури Хорионбиопсия/Амниоцентеза. Последната година от обучението на д-р Чавеева в школата на проф. Николаидес преминава в областта на високоспециализираната ендоскопска фетална хирургия – лазерна коагулация на кръвоносни анастомози при усложнение на монохориална плацентация и миниинвазивна фетоскопия.

През 2014 и 2015 д-р Чавеева прилага в Медицински комплекс „Д-р Щерев” за пръв път в България три иновативни оперативни техники на нуждаещите се бебета още в майчината утроба – фетална лазерна хирургия за лечение на трансфузионен синдром, вътреутробно кръвопреливане и миниинвазивна операция на вродена диафрагмална херния.

Понастоящем д-р Чавеева е международен лектор с участие на авторитетни интернационални научни форуми в сферата на феталната медицина, пренаталната диагностика и миниинвазивната фетална хирургия.

Образование
2015: Специалност „Акушерство и гинекология“ към Медицински университет-София
2007: Медицинска специалност към Медицински университет-София

Допълнителни квалификации
• Сертификат за ендоскопска хирургия, 2013
• Диплома по Фетална медицина от Фондацията за фетална медицина, Лондон, 2012
• Сертификатза Ехокардиография, King’s College Hospital, Лондон, 2012
• Сертификат за провеждане на инвазивни диагностични процедури – Хорионбиопсия / Амниоцентеза, 2012
• Сертификат за Доплер диагностика, Лондон, 2011
• Сертификат за Фетална морфология (18-23 г.с.), Лондон, 2011
• Сертификат за Първи триместър скрининг тест за бройни хромозомни аномалии (11-14 г.с.), Лондон, 2011
• Сертификат за изследване и оценка на маточна шийка, Лондон, 2011

Научни публикации
• Chaveeva P, Carbone IF, Syngelaki A, Akolekar R, Nicolaides KH. Contribution of method of conception on pregnancy outcome after the 11-13 weeks scan. Fetal Diagn Ther. 2011; 30:9-22.
• Agathokleous M, Chaveeva P, Poon LC, Kosinski P, Nicolaides KH Meta-analysis of second-trimester markers for trisomy 21. Ultrasound Obstet Gynecol. 2013 Mar;41:247-2261
• Chaveeva P, Agathokleous M, Poon LC, Markova D, Nicolaides KH Second-trimester screening for trisomy-21 using prefrontal space ratio. Fetal Diagn Ther. 2013;34:50-55.
• Chaveeva P, Kosinski P, Puglia D, Poon LC, Nicolaides KH. Trichorionic and Dichorionic Triplet Pregnancies at 10-14 Weeks: Outcome after Embryo Reduction Compared to Expectant Management. Fetal Diagn Ther. 2013 Nov 1:199-205

Участия в научни форуми
• Лектор и модератор на сесия международен конгрес по майчино-фетална медицина,  Hospital Universitario de Torrejón, Мадрид, Испания, 2016
• 9-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина “Асистирани репродуктивни технологии, бременност и раждане, организиран от Института п репродуктивно здраве и медицински комплекс “Д-р Щерев”, 2015
• 16-ти Национален конгрес на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивна медицина, 2015
• 15-ти Национален конгрес на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивна медицина, 2014
• Лектор на 12-я международен конгрес по фетална медицина Марбея, Испания, 2013
• 7-ми Софийски симпозиум по репродуктивна медицина „Ултразвук в репродуктивната медицина“, организиран от Института по репродуктивно здраве и Медицинския комплекс „Д-р Щерев“ 2013 – 12th World Congress in Fetal Medicine – Мarbella 2013 – Advances in Fetal Medicine Course – London, 2013

Членства в съсловни организации
2010: Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве
2010: Европейската асоциация за репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology ESHRE)
2007: Български лекарски съюз

Фетална медицина
Фетална ендоскопска хирургия
Акушерство и гинекология

Специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са по-близо до вас!

Запишете своя час за преглед на 02 920 0901 или през съвременните ни дигитални канали. Посетете формата ни за записване на сайта, включете се в публичния ни канал във Viber или ни поздравете във Facebook Messenger. Системата ни ще ви преведе лесно и удобно, а часът ви ще бъде сигурно записан, за да се срещнете с избрания специалист.

Видео: Нашите фетални специалисти

Те са лекарите, които се грижат за здравето на най-малките ни пациенти още в корема на мама. Те са тези, които ви показват усмивката, ръчичките и краченцата на вашето бебе още преди да се е родило. Представяме ви нашите фетални специалисти и част от Отделението по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Отделете десетина минути, за да се запознаете кога се извършват и каква информация предоставят за състоянието на бременната жена и нейното дете трите изключително важни високоспециализирани прегледа при специалист по фетална медицина – първи триместър скрининг тест, фетална морфология и късна фетална морфология с доплерово изследване.

Видео: Да спасиш нероден живот – вътреутробните операции в Медицински комплекс „Д-р Щерев“

Всички добри лекари се борят за живота на своите пациенти, но малцина са тези, които го правят дори за онези, които все още не са се родили. Представяме ви видео за уникалните вътреутробни операции на неродени бебета, които се извършват от д-р Петя Чавеева и екипа на Центъра по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Видео: Благовещение при нас

Гледайте един емоционален разказ за празника, в който са отразени прекрасните чувства на нашите лекари, ембриолози, биолози и акушерки при срещата с малките слънчица, на които са помогнали да се появят на бял свят. Благодарим на нашите пациенти за искрените поздрави от сърце, които отправиха към нашите специалисти!

Консултирайте се с нашите специалисти

Специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са още по-близо до вас!

Запишете своя час за преглед на 02 920 0901 или през някой от модерните дигитални канали на болницата. Посетете формата ни за записване на сайта, включете се в публичния ни канал във Viber или ни поздравете във Facebook Messenger. Системата ни ще ви преведе лесно и удобно, а часът ви ще бъде сигурно записан, за да се срещнете с избрания специалист.

Специалисти по фетална медицина