Ново ателие за ранно детско развитие организира Медицински комплекс „Д-р Щерев“

20190402 психолози сайтМедицински комплекс „Д-р Щерев“ стартира партньорство с психолозите от ателие „Аз и Мама“. От 9 април ще се провеждат занимания за ранно детско развитие, по време на които чрез музика, групови игри и споделяне родителите ще получат повече опит и увереност в отглеждането на малките си слънчица, а децата ще се научат да се справят с различните емоции, ситуации и социализацията.

Груповите занимания са за майки с бебета между 8 месеца и 2 години. Важно условие е малчуганите да могат да седят самостоятелно. Датите на първите занимания са 9, 16 и 23 април, началният час е 10:00, а продължителността им е 60 минути. Последователното записване на три часа не е задължително – мама и бебе могат да дойдат на едно или на повече занимания. Ако майката не може да присъства, бебчето може да бъде заведено от друг близък възрастен. За участие е необходима предварително записване на 02 920 0901 или на регистратурата на болницата. Цената на едно посещение е 20 лева.

Всички родители преминат през предизвикателството да реагират правилно в различни ситуации, като често не знаят кой е правилният подход. Понякога имат нужда да им се помогне, така че да не прекаляват с купуването на играчки, вниманието към детето или пък липсата на такова, с вярването, че бебето не трябва да плаче никога, или пък че трябва да плаче, докато не разбере, че не може да получи дадено нещо. Отглеждането на дете е процес, в който можем да се сблъскаме с трудности, и подкрепата в него е много важна за родителите. По време на заниманията за ранно детско развитие те ще обменят опит, ще получат съвети и увереност как да преминат по пътя на израстването на тяхното мъничко бебе, така че да изградят здрава и сигурна връзка с детето си, основана на баланс на истинските нужди.

Как протичат заниманията?
През музиката и играта родителите ще преживеят моменти на свързване с децата си като част от група. Децата ще получат нов опит в общуването и ще се учат да се социализират. Груповите занимания са и времето, в което родителите ще могат да разказват през какво преминават, споделяйки опит от различни ситуации и начини за справяне с тях. Игрите, в които ще вземат участие децата заедно с майките си, са много разнообразни и дават възможност за свързване, експериментиране и изследване на света наоколо.

Защо са полезни?
Всяко дете и семейство има нужда от своето време и собствен път през различните етапи на развитие. Някои ще спринтират, други ще са като на разходка, трети ще имат нужда от много подкрепа за всяко стъпало. Най-важното е да се напасват разбирането на родителя и нуждите на детето. Нашите занимания са насочени към това, без значение кой как преминава по пътя. Защото всяко семейство има моменти, в които нещо им създава проблем или просто им възниква като въпрос как да се справят. Важното е да преминат с приемане, разбиране и адекватна реакция през това препятствие“, обясняват психолозите от ателие „Аз и Мама“. Те ще помогнат на майката да се научат да отговарят на истинските нужди на детето, изграждайки силна връзка с него. 

Новини