Конизация

Какво представлява?
Конизацията представлява оперативна интервенция за изрязване от маточната шийка на част с формата на конус. Основата на този конус образува окръжност, описана около цервикалният канал на маточната шийка, а височината му е около половината от височината на самия канал.

Как се извършва?
Конизацията се извършва под действието на спинална анестезия, достъпът е през влагалището. Конусът се изрязва чрез скалпел или електро нож. Отстраненият конус се изпраща за хисто-патологично изследване.

Кога се прилага?
При патологичен резултат след колпоскопия с биопсия и хистология или при патологичен резултат след абразио на цервикалния канал и хистология.

Какъв е минималният болничен престой?
2 дни

Какви са противопоказанията за извършване на конизация?
- бременност

Как протича възстановяването?
Поведението след конизацията е индивидуално, по препоръка на лекуващия лекар и се определя от хистологичния резултат.
Запишете си час за гинекологична профилактика

Запишете час за гинекологична профилактика или преглед при репродуктивен специалист на 02 920 0901 или чрез дигиталните комуникационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – формата за записване на часове на нашия интернет сайт, каналът ни във Viber  или чрез Facebook Messenger! Последвайте инструкциите на системата и се срещнете с вашия доверен специалист!

Видео: Оперативна гинекология

Запознайте се с екипа на сектора по оперативна гинекология във видеото и научете повече къде се срещат мисията на екипа на Медицински комплекс „д-р Щерев“ и желанието на пациентите да получат най-съвременното лечение.