Конизация (Leep)

Какво представлява?
LEEP конизацията представлява оперативна интервенция за изрязване на част от маточната шийка с формата на конус. Основата на този конус образува окръжност, описана около цервикалният канал на маточната шийка, а височината му е около половината от височината на самия канал. LEEP конизацията е алтернатива на класическите техники. Процедурата е известна още като LLETZ ( Large loop Excision of the Transformation zone ) или LEEP ( Loop Electrical Excision Procedure )

Как се извършва?
LEEP конизацията се извършва под действието на краткотрайна венозна анестезия, достъпът е през влагалището. Извършва се чрез метална бримка, по която протича електрически ток. Недостатък на метода може да е недостатъчният обем отстранена тъкан.

Кога се прилага?
патологичен резултат след колпоскопия с биопсия и хистология;
патологичен резултат след кюретаж на цервикалния канал и хистология.

Какви са предимствата на LEEP пред класическата конизация?
по-бързо възстановяване;
по-малка травма на маточната шийка (подходящ метод при нераждали жени).

Какъв е минималният болничен престой?
1 ден

Как протича възстановяването?
Поведението след LEEP конизация е индивидуално, назначено от лекуващия лекар, и се определя от хистологичният резултат.
Запишете си час за гинекологична профилактика

Запишете час за гинекологична профилактика или преглед при репродуктивен специалист на 02 920 0901 или чрез дигиталните комуникационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – формата за записване на часове на нашия интернет сайт, каналът ни във Viber  или чрез Facebook Messenger! Последвайте инструкциите на системата и се срещнете с вашия доверен специалист!

Видео: Оперативна гинекология

Запознайте се с екипа на сектора по оперативна гинекология във видеото и научете повече къде се срещат мисията на екипа на Медицински комплекс „д-р Щерев“ и желанието на пациентите да получат най-съвременното лечение.