rajdane s SC

Раждане с цезарово сечение при нас - акценти

Цезаровото сечение (оперативно родоразрешение) е коремна операция, при която плодът се изважда през разрез на коремната и маточните стени.

Минималният болничен престой след Цезарово сечение е четири нощувки.

Д-р Мариян Александров, завеждащ родилно отделение към Медицински комплекс „Д-р Щерев“: „Предприемането на цезарово сечение трябва да почива на конкретни медицински индикации, които да налагат и оправдават неговото приложение.”

Раждане с цезарово сечение при нас

Цезаровото сечение (оперативно родоразрешение) е коремна операция, при която плодът се изважда през разрез на коремната и маточните стени. Това е хирургична интервенция, която се извършва по строго определени индикации и по преценка на акушер–гинеколога, проследяващ бременността, и може да се извърши планово или по спешност.

През какви прегледи и тестове преминава бременната при подготовката за раждане чрез цезарово сечение?
- Гинекологичен преглед – чрез него наблюдаващият бременността акушер-гинеколог проследява степента на разширение на маточната шийка;
- Ултразвукова диагностика (УЗД) – чрез този преглед се определят параметрите на плода и предлежанието му, т.е. позицията му в майчината утроба;
- Измерване на сърдечни тонове на бебето;
- Серия от лабораторни изследвания, които включват пълна кръвна картина, биохимия (глюкоза, урея, креатинин, общ белтък, билирубин, АсАТ, АлАТ), хемостаза (време на кървене, протромбиново време, аРТТ, фибриноген), хронични инфекции (СПИН, Васерман, Хепатит B и С), микробилогия на влагалищен секрет;
- Консултация с анестезиолог и с интернист/кардиолог.

Когато родилката е пациент на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, всички необходими документи за предстоящото й раждане се подготвят от екипа на болницата. В случай, че бъдещата майка е проследявала своята бременност в друго лечебно заведение и желае да роди в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, е добре да се насочи към специалист поне месец преди предполагаемия термин. По този начин избраният от нея акушер-гинеколог ще се запознае с медицинската документация от досегашното проследяване на бременността й, ще получи допълнителни данни за здравословно състояние на бременната и ще извърши необходимия преглед с ултразвукова диагностика (УЗД) за запознаване с нейния статус и със състоянието на бебето. Така акушер-гинекологът, както и екипът, който ще участва в раждането, ще бъдат максимално подготвени за неговото спокойно протичане.

Ако родилката не проследява бременността си в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, освен описания УЗД преглед, в последния месец от бременността си тя трябва да направи и 4 посещения за запис на сърдечните тонове на бебето, както и допълнителни изследвания, назначени й индивидуално от наблюдаващия бременността й акушер-гинеколог.

Прочетете повече за родилното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ тук!

Какви документи е нужно да донесе бременната за раждане?
Бъдещите майки, които се насочват за раждане в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ на по-късен етап от бременността си, е необходимо да подготвят и донесат следната документация:
- Обменна карта от женската консултация, която съдържа цялата медицинска документация от началото на бременността й до момента на първото й посещение в Медицински комплекс „Д-р Щерев“;
- Направление за хоспитализация (Бланка на МЗ и НЗОК № 7) – когато жената има непрекъснати вноски към общественото здравно осигуряване и раждането ще бъде по клинична пътека;
- Амбулаторна карта за издаване на болнични листове, необходими за периода около и непосредствено след раждането.

Посочените документи се предоставят при първо посещение от бъдещата майка. Бременните жени, които проследяват бременността си в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ от самото начало, не е необходимо да носят никакви допълнителни документи, тъй като те се изготвят от административния екип на болницата.
Поради същността на оперативното родоразрешение е необходимо всички пациентки, на които то предстои, да попълнят още „Протокол за информирано съгласие за Цезарово сечение“ и „Протокол за преданестезиологична консултация“.

Планиране на оперативното родоразрешение в Медицински комплекс „Д-р Щерев”
Наблюдаващият бременността акушер-гинеколог предлага времеви период за провеждането на планираното цезаровото сечение, чиито дати са близки до вероятния термин на раждане (с разлика най-много 10-12 дни при нормално протичане на бременността).

Два часа преди насрочения час за раждане родилката постъпва в болницата, като последният прием на храни и течности трябва да е не по-късно от 22:00 часа на предходния ден.

В случай, че пациентката получи контракции преди насрочената дата, следва да се свърже с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог. Ако родовата дейност започне през нощта или в почивни дни, родилката или нейните близки следва да позвънят на лекуващия лекар, на телефоните в болницата или да постъпи на място за преглед и прием.

Какво е необходимо да се носи при постъпване за нормално раждане?
Освен личната си карта, раждащата жена трябва да носи и направление за хоспитализация, ако такова все още не е предоставено по време на прегледите в последния месец от бременността.

Всички консумативи, необходими на родилката за престоя й в болницата, се осигуряват от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, за да могат в този момент пациентките да се фокусират върху най-важното – появата на новия живот. Те получават лични тоалетни принадлежности, нощница, спално бельо и хавлии, чехли за еднократна употреба, дамски превръзки за родилки и подплънки за кърмене. Всичко посочено е включено в цената, която се заплаща за оперативно родоразрешение в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Запознайте се с нашия официален ценоразпис тук!

Всяка жена може да донесе това, което смята, че ще й бъде нужно и не попада в списъка с консумативи, осигурявани от болницата.

Как протича раждането чрез цезарово сечение?
Подготовката за раждане с цезарово сечение от постъпването в болница до влизане в операционна зала отнема около 45 минути, по време на които се извършват гинекологичен преглед, запис на тонове на бебето, тоалет и клизма. Родилката се облича в нощница и се настанява на легло, където чрез предварително поставен абокат и система й се влива специален разтвор, следва поставянето на упойка. Тази процедура отнема между 5 и 10 минути, като бъдещата майка ляга на една страна със свити колене, за да изпъкне гръбначния стълб. Опитен анестезиолог, който е част от екипа по време на цялото раждане, определя мястото за поставяне на анестетика и го прилага. Упойката започва да действа непосредствено след прилагането й, като родилката е в пълно съзнание – обездвижена е от кръста надолу. Така поставена, спиналната упойка е безвредна както за майката, така и за бебето. Непосредствено преди старта на операцията, но след поставянето на анестезията, се поставя уретрален катетър. Екипът монтира преграда, благодарение на която бъдещата майка няма пряко наблюдение върху протичането на самата операция.

Първият разрез по време на оперативното родоразрешение е само на най-горния слой на кожата, всички останали слоеве на коремната кухина се отпрепарират без инструменти. Не се извършва рязане на мускули, което намалява травмите от операцията до минимум, а и спомага за по-бързото възстановяване на пациентката. Вторият разрез е на матката, отваря се околоплодния мехур и се изважда бебето. След това се израждат плацентата и мембраните и следва зашиване на оперативния разрез. Самата процедура по изваждане на бебето трае от 3-4 до 10 минути, а операцията приключва в рамките на 1 час.

Веднага след като бебето бъде извадено, пъпната връв се клампира, а то бива поето от акушерка и педиатър неонатолог, които извършват първия му тоалет. Бебето се предоставя на майката, след което се поема отново от акушера и неонатолога, които през първите няколко часа проследяват нормалните му жизнени функции.

Подгответе се за първата си среща с новия живот под опитното ръководство на акушерката и психолог Диди Димова по време на воденото от нея Училище за бъдещи родители „Ние създаваме радост“! Научете кога са следващите лекции, посветени на бременността, раждането и първите грижи за новороденото на 02 920 0901!

Престой в болницата
Минималният болничен престой след Цезарово сечение е четири нощувки. След операцията родилката остава до 24 часа в Реанимационен сектор под активно наблюдение от акушер-гинеколог и анестезиолог-реаниматор. След преминаване на този период жената се превежда в родилно отделение. По време на престоя й там тя е под активно наблюдение с цел да не се допуска развитието на инфекция, да се проследи възстановяването й и да се консултира за стартиране на кърмене и полагане на първи грижи за новороденото. Пациентката е под 24-часово наблюдение от екип опитни акушерки, а възстановяването й всекидневно се проследява от акушер-гинеколог. Следят се състоянието на матката, разреза, лохиите, измерват се температурата и пулсът. За да се превентира образуването на инфекции поради обилния лохиален секрет, родилката преминава през задължителен тоалет 2 пъти дневно, което е улеснено от комфортните бани, с които разполага всяка от стаите в Родилното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Проследява се и началото на лактацията (образуването на кърма), за да се осигури ефективно кърмене.

Първи грижи за новороденото
Първите грижи за новороденото започват от момента на появата му, когато акушерка и педиатър неонатолог го поемат, пъпната връв се клампира и бебето преминава през първия си тоалет като новородено. В следващите дни от престоя в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ всекидневно се проследяват общото състояние, ръстът и теглото на новороденото. То преминава през задължителни ваксинации по имунизационен календар:
- След 24 часа – против хепатит В;
- След 48 часа – против туберкулоза;
- След 72 часа се взема кръв за скринингово изследване на вродени заболявания (фенилкетонурия, хипотиреоидизъм).

Макар, че не е препоръчително, при желание майката може да се откаже от ваксинации на своето бебе с попълването на декларация.

В дните на болничен престой майката получава 24-часова подкрепа от акушерките в първите грижи за бебето. Те обучават родилката как да обработва пъпния остатък на бебето, как да го кърми и как да извършва всекидневния му тоалет.

Всичко необходимо за бебето през първите дни след раждането се осигурява от Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Изписването на родилката и нейното бебе става след приключване на 5-дневния период на следродилно възстановяване в Залата за изписвания на болницата.


Бременността и раждането са най-важният период от живота на всяка една жена. Срещнете своите съмишленици в това вълнуващо приключение в лицето на акушер-гинеколозите, акушерките, анестезиолозите и целия екип на Медицински комплекс „Д-р Щерев“!

Запишете своя час за среща с избран от вас лекар на 02/920 0901! Последвайте публичния ни канал във Viber, за да направите достъпа си до специалисти лесен и удобен! Пишете лично съобщение към официалната ни Facebook страница, за да научите графика на вашия акушер-гинеколог или да си запишете час за проследяване на тоновете на вашето бебе!

Видео: Родилно отделение

Раждането е тайнство, чудо, мисия! Така го възприемат акушер-гинеколозите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, които разказват в специалния ни видеоклип какво е усещането да поемеш новия живот в ръцете си и да чуеш първото изплакване на току-що родено бебе.

Раждане с цезарово сечение при нас - обобщение

Бременността продължава около 280 дни, но същинската промяна в живота на бъдещата майка настъпва в момента на раждането на нейното дете. В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ знаем колко съдбоносна е тази крачка и сме й посветили нашето модерно оборудвано и уютно Родилно отделение. След прецизното проследяване на бременността денят на раждането е естественият завършек, в който я подкрепя екипът от медицински специалисти – акушер-гинеколози, акушерки, анестезиолог, неонатолог. Оперативното родоразрешение дава отговор на много медицински ситуации, а часове след него майката може да прегърне своето новородено бебе. Възстановяването продължава 5 дни, като първите 24 часа протичат в реанимация, за да се гарантират здравето и пълноценната грижа за родилките и за най-малките, но най-важни пациенти.