HSG840x500

HSG - акценти

- Хистеросалпингографията е популярна като „цветна” снимка и представлява рентгеново изследване за визуализиране на маточните тръби и кухина и цервикалния канал с прилагане на контрастно вещество.

- Възможно е по време на изследването жената да усети спазми, подобни на менструални болки.

- Гледайте видеото по-долу и се запознайте се с репродуктивните специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – акушер-гинеколозите, които всекидневно са до своите пациенти с борбата им за бебе.

Хистеросалпингография (HSG)

Какво представлява?
Хистеросалпингографията или т.н. „цветна” снимка представлява рентгеново изследване с цел визуализация и установяване състоянието на фалопиевите (маточните) тръби и тяхната проходимост. Визуализират се също така и маточната кухина и отчасти цервикалният канал. За да се извърши рентгеновото изследване, се използва контрастно вещество.

Кога се назначава?
Изследването се препоръчва като основно за установяване на:
- проходимост на маточните тръби;
- форма и големина на маточната кухина;
- наличието на вродени малформации на маточните тръби и кухина.

Денят за извършване на хистеросалпингография се определя спрямо менструалния цикъл на жената – между осми и дванадесети ден от цикъла (брои се от първия ден на ясно изразеното кървене). Не се извършва хистеросалпингография при съмнения за бременност, менструация, тазово възпаление или нелекувана полово-предавана болест, сериозни бъбречни или сърдечни проблеми, чувствителност към контрастното вещество, скорошен кюртаж или безпричинно вагинално кръвотечение.

Каква е подготовката за хистеросалпингография?
В предходния менструален цикъл се прави микробиологично изследване на влагалищен секрет с цел установяване на евентуална инфекция. При наличието на такива, първо се лекува инфекцията, след това се прави контролно изследване. От началото на менструалния цикъл, в който е планирано да се направи изследването, се избягват половите контактни. В деня на изследването или 1 ден преди това се взема кръв за изследване на ПКК и СУЕ – сутрин, „на гладно” за изключване на възпалителен процес.

Как се извършва изследването?
Изследването се прави в специализирания кабинет по образна диагностика. Извършва се от гинеколог и рентгенолог. Жената трябва да бъде с изпразнен пикочен мехур. Настанява се (ляга) на масата в гинекологично положение. Лекарят поставя спекулум във влагалището за по-добра видимост на шийка на матката и внимателно се почиства влагалището. След това през цервикалния отвор се въвежда гъвкав, мек и тънък катетър. Контрастното вещество се поставя в спринцовка и внимателно се въвежда през катетъра.

Ако фалопиевите (маточни) тръби не са запушени, контрастното вещество преминава през тях и се излива в коремната (абдоминална) кухина, където ще се абсорбира естествено от тялото. Ако фалопиевите тръби са запушени от сраствания, контрастът няма да може да премине през тях. След вливането на контрастното вещество се прави и самата рентгенова снимка.

След като процедурата приключи, инструментите се отстраняват. Жената може да полежи известно време, ако има нужда от възстановяване.

При необходимост е възможно процедурата да бъде извършена под краткотрайна венозна анестезия. В този случай е задължително жената да бъде консултирана предварително от анестезиолог и кардиолог.

Снимката се разчита от рентгенолог, но интерпретирането на резултата се извършва от лекуващия акушер-гинеколог.

Какво се усеща по време на хистеросалпингография?
Възможно е жената да усети спазми, подобни на менструални болки, по време на изследването. Силата и времетраенето на спазмите зависят от състоянието на фалопиевите тръби. Препоръчва се седмица след изследването да няма полови контакти.

Запазва ли се час?
За извършване на хистеросалпингография е задължително предварителното запазване на час.

 

Специализирани изследвания при безплодие - свържете се с нас

Запознайте се с репродуктивните специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – лекарите, които всекидневно са до своите пациенти в борбата им за бебе

Запишете своя час за консултация на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

Видео: Нашите репродуктивните специалисти

Те застават до вас по нелекия път към мечтаното бебе. Те се борят неуморно за създаването на новия живот. Те носят радост за вас, доверилите ни се пациенти. Те са нашите акушер-гинеколози, репродуктивни специалисти. Гледайте нашия специален видеоклип, подготвен с признателност за всеотдайния им труд и благородното призвание да помагат на доверилите им се двойки да изпитат най-голямото семейно щастие – звънкия смях на бебе у дома!

Специализирани изследвания при безплодие - обобщение

С над 30 години успехи в асистираната репродукция екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е помогнал на хиляди български жени и двойки да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома. Над 15 000 са вече децата, появили се след прилагането на различни асистирани репродуктивни техники и допълнителни модерни методи за лечение на стерилитет под вещата намеса на акушер-гинеколозите, ембриолозите и биолозите на болницата.