Абразио (кюретаж)

Как се извършва?
Извършва се през влагалището под действието на спинална анестезия, а в някои случаи и с обща упойка. Остъргването на маточната лигавица и премахването на тъканта се извършва чрез инструмент, наречен кюрета. Тъканният материал се изпраща за хисто-патологично изследване.


Кога се прилага?

Оперативната процедура се прилага при:

- спонтанен аборт;
- прекъсване на бременност по медицински причини или по желание;
- обилно, продължително или извън менструално кървене, което не се повлиява от консервативна терапия;
- полип на ендометриума;
- повишено удебеляване на ендометриума;
- съмнения за развитие на злокачествен процес на маточната шийка и на матката (т.нар. пробно абразио).


Какъв е минималният болничен престой?

1 ден


Какви са противопоказанията за извършване на абразио (кюретаж)?

Инфекция на матката и/или маточните тръби.


Как протича възстановяването?

Възможно е вагинално кървене до 10 дни след манипулацията. След нея не е препоръчително използването на вагинални тампони, вана, басейн и др. за период от време, посочен от лекуващия лекар. Препоръчително е половите контакти да се осъществяват с презерватив поне един месец, тъй като след манипулацията шийката на матката е отворена и преносът на инфекции е изключително лесен.
Запишете си час за гинекологична профилактика

Запишете час за гинекологична профилактика или преглед при репродуктивен специалист на 02 920 0901 или чрез дигиталните комуникационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – формата за записване на часове на нашия интернет сайт, каналът ни във Viber  или чрез Facebook Messenger! Последвайте инструкциите на системата и се срещнете с вашия доверен специалист!

Видео: Оперативна гинекология

Запознайте се с екипа на сектора по оперативна гинекология във видеото и научете повече къде се срещат мисията на екипа на Медицински комплекс „д-р Щерев“ и желанието на пациентите да получат най-съвременното лечение.