Електрокоагулация

Какво представлява?
Електрокоагулация (диатермокоагулация) използва високочестотен електрически ток за лечение на патологични промени на епитела на цервикалния канал (т.нар. ектопия, позната като „раничка) на маточната шийка). Целта на този тип манипулация е след унищожаването на патологично променения епител на негово място организмът да изгради здрав.

Как се извършва?
Процедурата се извършва в кабинет, като жената се настанява на гинекологичния стол, а лекуващият лекар поставя спекулум във влагалището за по-добра видимост на шийката на матката и цервикалния канал (както при вземане на цитонамазка). С колпоскоп и прилагане на различни разтвори за по-добър контраст на изменените области лекарят оглежда шийката на матката. Процедурата се извършва с помощта на електрокоагулатор (микропроцесорен апарат за високочестотна електрохирургия).

Кога се прилага?
При патологично променен епител на цервикалния канал, контрастиращ спрямо околната тъкан и установен при гинекологичен преглед.

Какъв е минималният болничен престой?
1 ден

Какви са противопоказанията за извършване на електрокоагулация?
- бременност;
- умерена и тежка дисплазия на шийката на матката.

Как протича възстановяването?
В повечето случаи манипулацията предизвиква леко до умерено парене и незначително нараняване на третираната повърхност, която епителизира за няколко дни. След манипулацията е възможно да се появи безцветно влагалищно течение или леко кървене, които преминават също за няколко дни.
Запишете си час за гинекологична профилактика

Запишете час за гинекологична профилактика или преглед при репродуктивен специалист на 02 920 0901 или чрез дигиталните комуникационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – формата за записване на часове на нашия интернет сайт, каналът ни във Viber  или чрез Facebook Messenger! Последвайте инструкциите на системата и се срещнете с вашия доверен специалист!

Видео: Оперативна гинекология

Запознайте се с екипа на сектора по оперативна гинекология във видеото и научете повече къде се срещат мисията на екипа на Медицински комплекс „д-р Щерев“ и желанието на пациентите да получат най-съвременното лечение.