Хистероскопия

 

Какво представлява?
Терминът „хистероскопия” произлиза от сливането на две старогръцки думи „Histeros” (матка) и „scopeo” (да се види) и се отнася до „пряка визуална проверка на маточната кухина”. Хистероскопията е минимално инвазивна операция, представляваща директен оглед на кухината на матката с помощта на хистероскоп – инструмент, съчетаващ оптична система и осветително тяло. Използва се като диагностично средство и хирургичен метод, позволяващ извършването на редица гинекологични операции.

Кога се прилага диагностична хистероскопия?
- стерилитет, неизяснен с останалите диагностични средства;
- за установяване на обилно, продължително или нетипично менструално кръвотечение;
- повтарящи се спонтанни аборти.

Кога се прилага оперативна хистероскопия?
- заболявания на матката – миоми от вътрешната страна на матката, полипи, сраствания в маточната кухина, септум, някои вродени аномалии на матката;
- премахване на вътрематочен песар, който не може да бъде отстранен по друг начин;
- ендометриална аблация при менструални кръвотечения без патологична причина.

Как се извършва?
Хистерескопията се извършва под действието на спинална анестезия през влагалището посредством въвеждането на хистероскоп (тънък оптичен телескоп) в кухината на матката. За нормалното протичане на операцията e необходимо раздалечаването на предната и задната маточни стени. Това се постига чрез използването на специален разтвор. По време на операцията екипът следи на монитор своите действия, като тя може да бъде записана на дигитален носител.

Какъв е минималният болничен престой?
6 часа

Какви са противопоказанията за хистероскопия?
- възпалителни заболявания на женските полови органи;
- бременност.

Запишете си час за гинекологична профилактика

Запишете час за гинекологична профилактика или преглед при репродуктивен специалист на 02 920 0901 или чрез дигиталните комуникационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – формата за записване на часове на нашия интернет сайт, каналът ни във Viber  или чрез Facebook Messenger! Последвайте инструкциите на системата и се срещнете с вашия доверен специалист!

Видео: Оперативна гинекология

Запознайте се с екипа на сектора по оперативна гинекология във видеото и научете повече къде се срещат мисията на екипа на Медицински комплекс „д-р Щерев“ и желанието на пациентите да получат най-съвременното лечение.