Лапароскопия

Какво представлява?
Терминът „лапароскопия” произлиза от сливането на двете старогръцки думи „lapara” (корем) и „scopeo” (да се види) и се отнася до „оглед на органите в коремната кухина”. Въведена е в клиничната практика през втората половина на ХХ век.

Лапароскопията е минимално инвазивна операция, представляваща оглед на органите в малкия таз и коремната кухина посредством лапароскоп – инструмент, съчетаващ оптична система и осветително тяло, който преминава през малък отвор в областта на пъпа. Лапароскопията се използва както като диагностично средство, така и като хирургичен метод, позволяващ извършването на редица гинекологични операции.

С развитието на съвременните технологии приложението на ѝ е широко във всички области на гинекологията, тъй като добре обучените специалисти могат да извършват почти всички видове гинекологични операции лапароскопски. За пациентите с репродуктивни проблеми лапароскопията е златен стандарт за оперативно лечение. Освен по-бързото възстановяване, лапароскопията дава възможно за стартиране на процедура за забременяване още от следващият месец. Същевременно значително се намалява опасността от сраствания в коремната кухина, които съпътстват класическите отворени операции.

Как се извършва?
Лапароскопията се извършва под действието на пълна анестезия, през коремната стена. През дупчици с размер около 5-10 мм в областта на пъпа се въвежда оптика за цялостен оглед на коремната кухина и малкия таз, а работните инструменти – през малки отвори в долната част на корема.
Лапароскопията започва с оглед на матката, яйчниците и маточните тръби, което дава възможност да се оценят степента и състоянието на патологичните промени. Лекарят, извършващ лапароскопията, може да осъществи оперативна корекция на всички органи в малкия таз, които се нуждаят от хирургическо лечение – матка, маточни тръби, яйчници. По време на операцията екипът следи на монитор своите действия, като операцията може да бъде записана във видео формат на електронен носител.

Кога се прилага диагностична лапароскопия?
- стерилитет, неизяснен с останалите диагностични средства;
- установяване проходимост на маточните тръби – изключително точен метод;
- диагностициране на сраствания, кисти, ендометриоза, ектопична бременност, лейомиоми, структурни аномалии;

Кога се прилага оперативна лапароскопия?
- заболявания на маточните тръби – тазово-възпалителна болест, ендометриоза, сраствания, извънматочна бременност;
- заболявания на яйчниците – кисти, поликистоза;
- заболявания на матката – миоми от външната страна на матката, някои вродени аномалии на матката;
- отстраняване на матката, корекция на нейното положение.

Какви са предимствата на лапароскопската операция спрямо отворената коремна операция (лапаротомия)?
- бързото възстановяване на пациентката;
- намаления болничен престой;
- минималната кръвозагуба;
- минималния оперативен травматизъм;
- ниската честота на постоперативни инфекции.

Какъв е минималният болничен престой?
2 дни

Какви са противопоказанията за извършване на лапароскопия?
- повишен анестезиологичен риск;
- механичен и паралитичен илеус;
- дифузен перитонит;
- хеморагична диатеза.

Как протича възстановяването?
След операцията е възможно да има известен дискомфорт, който може да включва:
- леко гадене в резултат на медикаментите или хирургичната процедура;
- болка във врата и рамото, която се дължи на газа в коремната кухина;
- болка в областите, където инструментите са преминали през коремната стена;
- раздразнено гърло и дрезгав глас, ако по време на общата анестезия е била използвана обдишваща тръба (пациентката е била интубирана);
- спазми, подобни на менструалните;
- течение, подобно на менструалното, за около ден-два;
- мускулни болки

 
Запишете си час за гинекологична профилактика

Запишете час за гинекологична профилактика или преглед при репродуктивен специалист на 02 920 0901 или чрез дигиталните комуникационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – формата за записване на часове на нашия интернет сайт, каналът ни във Viber  или чрез Facebook Messenger! Последвайте инструкциите на системата и се срещнете с вашия доверен специалист!

Видео: Оперативна гинекология

Запознайте се с екипа на сектора по оперативна гинекология във видеото и научете повече къде се срещат мисията на екипа на Медицински комплекс „д-р Щерев“ и желанието на пациентите да получат най-съвременното лечение.