Пункция на киста

Какво представлява?
Пункцията на киста на яйчник под ултразвуков контрол е алтернатива на лапароскопската или отворената коремни операции. Прилага се при фоликуларни и ендометриозни кисти. Техниката прилича много на пункцията на фоликули при инвитро процедурите. Извършването на процедурата отнема приблизително 20 мин.

Кога се прилага?
Прилага се при киста с размер до 3 см с вид на функционална киста – правилни очертания, гладки вътрешни и външни стени, еднокамерна, с бистро течно съдържимо; или при видимо ендометриозна („шоколадова”) киста. Пристъпва се към пункция, когато кистата не се повлиява от консервативно лечение с хормонални препарати повече от три месеца.

Как се извършва?
Пункцията се извършва под действието на пълна краткотрайна венозна анестезия, през влагалището под ултразвуков контрол. С помощта на аспирационна игла, поставена на накрайника на ултразвуков апарат, се преминава през вагината, осигурява се достъп до яйчника и се прониква в капсулата на яйчниковата киста. Ултразвуковият контрол позволява да се проследи как точно иглата прониква в капсулата и как съдържимото й се аспирира напълно. При пунктирането на ендометриозна киста, след аспирация на съдържимото на кистата, кухината й се промива със специално вещество, което има за цел да обгори капсулата на кистата. Съдържимото на кистата и в двата случая се изпраща за хистопатологично изследване.

Какъв е минималният болничен престой?
2 часа

Какви са противопоказанията за пункция на киста под ултразвуков контрол?
Предварително задължително се изследва туморен маркер СА-125, за да се изключи злокачествена киста, при която пункция е неприложима. Противопоказание са и възпалителни заболявания на женските полови органи.

Запишете си час за гинекологична профилактика

Запишете час за гинекологична профилактика или преглед при репродуктивен специалист на 02 920 0901 или чрез дигиталните комуникационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – формата за записване на часове на нашия интернет сайт, каналът ни във Viber  или чрез Facebook Messenger! Последвайте инструкциите на системата и се срещнете с вашия доверен специалист!

Видео: Оперативна гинекология

Запознайте се с екипа на сектора по оперативна гинекология във видеото и научете повече къде се срещат мисията на екипа на Медицински комплекс „д-р Щерев“ и желанието на пациентите да получат най-съвременното лечение.