Серклаж на маточната шийка

Какво представлява?
Серклажът е малка оперативна интервенция за поставяне на шев на влагалищната част на маточната шийка с цел предотвратяване на спонтанен аборт или преждевременно раждане. Най-добрият момент за поставянето му е в началото на вторият триместър между 12-14 г.с. на бременността. Конецът се сваля приблизително 2 седмици преди термина или в момента, в който лекарят прецени, че не е проблем да започне раждането.

Кога се прилага?
скъсена маточна шийка и отворен цервикален канал;
предишни спонтанни аборти във втората половина на бременността;
предишно преждевременно раждане;
маточни аномалии – двурога, еднорога матка.

Как се извършва?
Серклажът се извършва под въздействието на обща анестезия. Шевът на влагалищната част на маточната шийка се поставя циркулярно под маточните артерии с 4-5 бода.

Какъв е минималният болничен престой?
2 дни

Запишете си час за гинекологична профилактика

Запишете час за гинекологична профилактика или преглед при репродуктивен специалист на 02 920 0901 или чрез дигиталните комуникационни канали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – формата за записване на часове на нашия интернет сайт, каналът ни във Viber  или чрез Facebook Messenger! Последвайте инструкциите на системата и се срещнете с вашия доверен специалист!

Видео: Оперативна гинекология

Запознайте се с екипа на сектора по оперативна гинекология във видеото и научете повече къде се срещат мисията на екипа на Медицински комплекс „д-р Щерев“ и желанието на пациентите да получат най-съвременното лечение.