donori840x500

Донорство на яйцеклетки - акценти

- Само лицензирани инвитро центрове, чиято дейност се контролира от Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ), могат да извършват подбор на дарители на яйцеклетки.

- Телефон за връзка : 0892 22 59 74, 0894 51 15 86
E-mail: donation@shterevhospital.com

- Донорска програма OPTIMA EGGS, разработена от Медицински комплекс „Д-р Щерев”, цели да разясни каква е процедурата за даряване на яйцеклетки и кои жени имат нужда от дарителска яйцеклетка.

OPTIMA EGGS За Донори

Ако искате да дарите шанс за бъдещ живот с помощта на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, трябва да се свържете с нас на телефони 0892 225 974 и 0894 511 586 или чрез e-mail donation@shterevhospital.com. Така ще получите час за консултация с координатор по програма OPTIMA EGGS, ще бъдете поканени на събеседване в болницата и ще получите разяснения за всички медицински, правни и етични аспекти на процедурата.

Критерии

Само лицензирани инвитро центрове, чиято дейност се контролира от Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ), могат да извършват подбор на дарители на яйцеклетки. Критерии за кандидатстване са:
• Възраст между 18 и 34 години при неродствено и между 18 и 38 години при родствено даряване;
• Поне едно живородено дете;
• Да не сте поставени под запрещение;
• Липса на фамилна анамнеза за наследствени заболявания;
• Отрицателни тестове за HIV, HBV, HBC и сифилис;
• Липса на заболявания или състояния, които крият риск за здравето и живота на дарителя или за увреждане на неговата бъдеща репродуктивна способност;
• Писмено съгласие, заверено от нотариус.
• Критериите отговарят на Наредба 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция на Министерство на здравеопазването. Съставени са въз основа на редица правнонормативни изисквания и етични съображения.

Консултация

След успешното преминаване на консултация за дарителство на яйцеклетки, кандидатката за дарителство се насочва към лекар за общ медицински преглед и пълен набор от гинекологични, хормонални, серологични и генетични изследвания съгласно Наредба 28 от 20 юни 2007 г. и правилата по дарителска програма OPTIMA EGGS на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Запознайте се с нашите АГ репродуктивни специалисти, които всекидневно помагат за реализирането на мечтите на двойките с репродуктивни проблеми.

Когато се набавят всички изследвания и документи и след синхронизиране на менструалните цикли на донорката и реципиентката, се налага дарителката да посещава лечебното заведение няколко пъти за извършване на ултразвукови прегледи и проследяване нивата на определени хормони до деня на пункцията.

Процедура

Стимулацията на дарителката започва от 2-ри или 3-ти ден на цикъла и продължава от 10 до 14 дни. Процедурата започва с прилагане на медикаменти под формата на подкожни инжекции с цел стимулиране на яйчниците за развитие на достатъчен брой фоликули. Най-често са необходими от 1 до 3 подкожни инжекции дневно, като пациентките могат да си ги поставят сами или да идват на място в клиниката. Яйчниковият отговор варира и зависи от различни фактори, сред които тегло, тютюнопушене и други. Поради това видът на лекарствата и техните дози се определят индивидуално от лекуващия лекар. Желателно е по-време на процедурата тютюнопушенето, както и други вредни навици, да бъдат ограничени.

За узряването на яйцеклетките е необходима една финална инжекция, която се поставя в точен час. В деня на пункцията жената трябва да е гладна и жадна, като преди това е минала консултация с анестезиолог.

Пункцията се извършва под краткотрайна венозна упойка. С помощта на специална аспирационна система под ултразвуков контрол през влагалищната стена се аспирира течността от фоликулите, която съдържа яйцеклетки. Аспирираната течност се предава на ембриолог, който оценява и преброява яйцеклетките. Фоликуларната пункция продължава 15–20 мин. и е напълно безболезнена. На пациентката се прави последващ гинекологичен преглед, целящ да установи общото ѝ състояние. След кратък престой и следене на артериалното налягане, донорката получава съвети за режима си след манипулацията и може да напусне болницата.

Донорите не носят отговорност за изхода от процедурата и настъпилата бременност, за което предварително са подписали нотариално заверена декларация за информирано съгласие.

Не е разрешено комерсиализирането на дарителството на яйцеклетки, предлагането на материални облаги и приемането на такива. Въпреки това всяка дарителка за своя благороден жест има право на обезщетение, като законово е разрешено то да покрие възстановяването на направените разходи за транспорт, настаняване и престой, отсъствие от работа, както и да обезщети причинения дискомфорт, пропуснати ползи и други.§№@ (до 2500)

Анонимността на донорите е гарантирана и регламентирана в Наредба 28. Забранено е разкриването на самоличността на анонимните дарители на яйцеклетки или разгласяването на информация, която би могла да доведе до идентифицирането им от реципиентите или трети лица.


Митове за донори на яйцеклетки


Първият мит
е, че дарителите са подложени на прекалено силна хормонална стимулация.
Истината е, че лекуващият лекар предписва на пациентите съвременна неагресивна хормонална терапия.

Вторият мит е, че след самата стимулация се намалява яйчниковият резерв на дарителите.
Истината е, че процедурата не влияе пряко върху заложения фертилен потенциал на жената. На практика дарителката се разделя само с толкова яйцеклетки, колкото би загубила в рамките на два-три нормални цикъла.

Третият мит е, че при даряването на яйцеклетки е нужна операция.
Истината е, че процедурата по даряване на яйцеклетки не е операция. Тя е напълно безболезнена и продължава около 15–20 мин. Извършва се с венозна краткотрайна упойка, за да се постигне неподвижност при манипулацията. Преди процедурата дарителят минава на консултация с анестезиолог, който присъства през цялото време на манипулацията.

Четвъртият мит е, че дарителят на яйцеклетки преживява стреса на болничния престой.
Истината е, че престоят в болницата трае от 2 до 3 часа, след което жената може да се върне веднага към нормалния си ритъм на живот.

Петият мит е, че даряването на яйцеклетки е свързано с нерегламентирана търговска дейност.
Истината е, че понякога употребявайки думата „донорство“, я свързваме с нерегламентирано заплащане. В много страни по света донорството е рутинна процедура и не е табу. Затова Медицински комплекс „Д-р Щерев“ създаде дарителска програма OPTIMA EGGS съобразно всички правила на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантация.


Телефон за връзка : 0892 22 59 74, 0894 51 15 86
E-mail: donation@shterevhospital.com

Ако искате да сте донор - свържете се с нас

Ако искате да дарите шанс за бъдещ живот с помощта на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, трябва да се свържете с нас на телефони 0892 225 974 и 0894 511 586 или чрез e-mail donation@shterevhospital.com.

Научете повече за Донорска програма OPTIMA EGGS, разработена от Медицински комплекс „Д-р Щерев” с цел да помогне на донорите да реализират благородните си желания и да дадат шанс на реципиентите за създаване на нов живот като гледате видеото тук.

Видео: Програма за донорство на яйцеклетки

Те са тези, които знаят какво значи да дариш нов живот и ежедневно помагат на нуждаещите се от този благороден жест и на желаещите да го извършват. Представяме ви специално видео за нашата програма за донорство на яйцеклетки. В него ще видите Жана Лазова и Мария Караилиева, нашите координатори по донорската програмата, заедно с д-р Мария Юнакова и три прекрасни млади жени, провели процедури по донорство. Няма по-голяма проява на човечност, съпричастност и добрина от тази да дариш частица, която се превръща в така чакания нов живот.

Видео: Донорска програма Optima eggs

Гледайте видео за донорската програма Optima eggs, която цели да разясни каква е процедурата за донорство на яйцеклетки и кои жени имат нужда от дарителска яйцеклетка.


За повече информация можете да се свържете с нас на телефони 0892 22 59 74,0894 51 15 86 или чрез e-mail donation@shterevhospital.com, за да насрочите час за консултация с координатора на програма OPTIMA EGGS.

 

Optima eggs за донори - обобщение

“За света ти може да си един човек, но за един човек ти може да си целия свят!”
Габриел Гарсия Маркес
Донорска програма Optima Eggs