frozen_embryos840x500

Замразяване на ембриони - акценти

- Преживяемостта на ембрионите не зависи от периода на съхранение, а от добре извършената процедура по замразяване и правилното съхранение.

- Не всички ембриони са с необходимото качество, за да бъдат замразени и съхранени. Ембриолозите избират само тези, които притежават потенциала да преживеят процеса на замразяване и размразяване. Тази оценка може да бъде направена само от специалист, след като се разгледа целият период на растеж и развитие на ембриона.

- Ембриолозите и биолозите на Медицински компекс „Д-р Щерев” неотлъчно бдят над замразения шанс за бебе на стотици двойки. Вижте кои са тези композитори на радостта във видеото по-долу.

Замразяване на ембриони

Криопрезервация се нарича група процеси на подготовка, замразяване и съхраняване на човешки гамети и предимплантационни ембриони при свръхниски температури, най-често в течен азот. Това е клинична процедура, която се извършва в сектора по асистирана репродукция на Медицински комплекс „Д-р Щерев”. Технологията позволява замразяването и съхранението на ембриони, които не са трансферирани в настояща инвитро/ICSI процедура (настоящ цикъл). Целта е замразените ембриони да бъдат използвани за трансфер в бъдещ цикъл без да се налага нова хормонална стимулация, а само поготовка на маточната лигавица и ембриотрансфер.

От изключително значение при криопрезервацията на ембриони е да има добре разработена програма за замразяване и размразяване. Така повече ембриони преживяват процедурата, което води до по-голям процент бременности.

Не всички ембриони са с необходимото качество, за да бъдат замразени и съхранени. Ембриолозите избират само тези, които притежават потенциала да преживеят процеса на замразяване и размразяване. Тази оценка може да бъде направена само от специалист, след като се разгледа целият период на растеж и развитие на ембриона.

След оплождането, ембрионите, достигнали стадий бластоцист – 5-дневен ембрион, се селектират за замразяване и съхранение. Поставят се в криоконтейнери и специални среди (криопротектори, сертифицирани за качество и одобрени за използване при АРТ процедури) и се съхраняват в специален съд при -196°C в течен азот.

Важно е, че преживяемостта на ембрионите не зависи от периода на съхранение, а от добре извършената процедура по замразяване и правилното съхранение. В Наредба 28 за дейности по асистирана репродукция (Издадена от Министерството на здравеопазването, Обн. ДВ. бр.55 от 6 Юли 2007г., последно изм. ДВ. бр.34 от 15 Април 2014 г.) е отбелязан препоръчителен срок на съхранение от 5 години.

Кога се препоръчва?
Замразяването на ембриони се препоръчва при:
• Овариален хиперстимулационен синдром (OHSS), когато не е препоръчително да се осъществи ембриотрансфер в настоящият цикъл;
• Ако маточната лигавица (ендометриум) не е подходяща за имплантация в настоящият цикъл;
• Оставащи ембриони с добро качество след ембриотрансфер; така след „свежия” трансфер те могат да се използват, ако не настъпи бременност или при повторно желание за репродукция;
• Желание за намаляване на риска от многоплодна бременност;
• Нужда от запазване на фертилните способности за бъдещ период.


Какви са стъпките за замразяване на ембриони в Медицински комплекс „Д-р Щерев”?

Стъпка 1: Провеждане на инвитро/ICSI процедура, при която са получени ембриони с добро качество (на замразяване подлежат само такива ембриони);

Стъпка 2: Обсъждане с двойката на качеството и броя на ембрионите, които подлежат на замразяване;

Стъпка 3: Попълване на Декларация за информирано съгласие за замразяване и съхранение на ембриони, в която се посочва и желаният срок на съхранение;

Стъпка 4: Замразяване и съхранение на ембрионите;

Стъпка 5: След изтичане на отбелязания срок на съхранение в декларацията и в случаите, когато двойката не е заявила удължаването му, те се унищожават.

 
Замразяване на генетичен материал - свържете се с нас

Запишете своя час за консултация с репродуктивен специалист от Медицински комплекс „Д-р Щерев”! Обадете се на 02 920 0901 или посетете онлайн формата за записване. Можете да си запишете час и през канала на болницата във Viber или чрез лично съобщение до страницата ни във Facebook.

Запознайте се с екипа от АГ репродуктивни специалист на Медицински комплекс „Д-р щерев” във видеото тук.

Видео: Нашите биолози и ембриолози

Гледайте емоционалния разказ за отговорната и вдъхновяваща професия на "композиторите" на радостта или биолозите и ембриолозите на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Замразяване на генетичен материал - обобщение

Иновациите и достиженията на съвременната медицина дават шанс за зачеване, износване и раждане на живо и здраво бебе на все повече двойки. Благодарение на лекарите, ембриолозите и биолозите всеки пациент има до себе си доверен екип, с който преминава през трудния пък към голямата мечта.

Замразяване и съхранение