Sperm840x500

Замразяване на сперматозоиди - акценти

- Замразяването на спермален материал помага на мъжете да запазят своите репродуктивни възможности в редица случаи.

- Ембриолозите и биолозите на Медицински компекс „Д-р Щерев” неотлъчно бдят над замразения шанс за бебе на стотици двойки. Вижте кои са тези композитори на радостта във видеото по-долу.

- „Ерата на късното бащинство отмина, възрастта вече се отразява и на качеството на сперматозоидите при мъже на 42-43-годишна възраст”, д-р Таня Милачич, ръководител на инвитро лабораторията и андрологичен сектор в Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

Замразяване на сперматозоиди

Кога се замразяват сперматозоиди?

- При двойки, подлагащи се на асистирани репродуктивни технологии, при които в деня на извършване на вътрематочната инсеминация или пункцията на фоликули при инвитро/ICSI, партньорът ще отсъства.

- Лоши параметри на спермограмата с цел акумулиране на повече сперматозоиди.

- При сериозни отклонения от нормата на спермограмата, когато се наблюдава намален брой добре подвижни сперматозоиди, е възможно да се извърши няколкократно замразяване. По този начин се съхраняват отделни проби и когато е необходимо, те се обработват и събират. В резултат на това се получава по-голямо количество сперматозоиди, които да се използват.

- При липса на сперматозоиди в еякулата – Azoospermia, в определени случаи такива се откриват в епидидимиса (мястото над тестиса, където съзряват сперматзоидите) или в тестиса. Манипулацията PESA или TESE се извършва предварително. При откриване на сперматозоиди, те могат да се замразят и съхраняват, а след това жената от двойката се подлага на хормонална стимулация и се извършва ICSI на яйцеклетките със замразените сперматозоиди.

- При двойки, подлагащи се на асистирани репродуктивни технологии, при които партньорът има затруднение да отдели семенна течност – в този случай се препоръчва предварително замразяване на семенна течност. Тя се използва, ако в деня на извършване на вътрематочната инсеминация или пункцията на фоликули при инвитро/ ICSI партньорът не успее да отдели еякулат.
 
- Предстояща химио- или лъчетерапия при партньора.

- При предстояща операция при онкологични или други заболявания на тестисите.
- С цел запазване фертилните способности при възрастни мъже с генетични проблеми (напр. делеции в Y-хромозомата).

- При предстояща вазектомия.

- По собствено желание.Какви са стъпките?


Стъпка 1:
Подготвителни изследвания – за инфекциозни заболявания – СПИН, Сифилис, Хепатит В, Хепатит С, микробиология на еякулат

Стъпка 2: Записване на час за замразяване и съхранение на сперматозоиди
Необходимо е да се спазва полово въздържание между 3 и 5 дни, а при мъже с единично подвижни сперматозоиди – 8–10 дни; да не са приемани концентрирани алкохолни напитки и антибиотици в предходните 2 седмици; материалът да се даде в специално оборудвано за целта помещение в Медицински коплекс „Д-р Щерев”.

Стъпка 3: Обсъждане с пациента на качеството на материала, който подлежи на замразяване

В деня на предоставяне на еякулата материалът се оценява (в рамките на 15 – 20 минути) и се дава становище дали подлежи на замразяване. Следващата стъпка е малка част от еякулата да се замрази и размрази отново с цел оценка преживяемостта на сперматозоидите след размразяване (т.нар. тест за криотолерантност).

Семенната течност се поставя в специални среди за замразяване, сертифицирани за качество и одобрени за използване при АРТ процедури, прибира се за съхранение в специално предназначени контейнери с течен азот.

Стъпка 4: Попълва се Декларация за информирано съгласие за замразяване и съхранение на сперматозоиди, в която се посочва и желаният срок на съхранение

Стъпка 5: Замразяване и съхранение на сперматозоидите

Стъпка 6: След изтичане на отбелязаният срок на съхранение в декларацията и в случаите, когато пациентът не е декларирал удължаване, сперматозоидите се унищожават. При желание за удължаване на срока за съхранение препоръчваме това да се заяви поне 1-2 седмици преди изтичането му.

 
Замразяване на генетичен материал - свържете се с нас

Запишете своя час за консултация с репродуктивен специалист от Медицински комплекс „Д-р Щерев”! Обадете се на 02 920 0901 или посетете онлайн формата за записване. Можете да си запишете час и през канала на болницата във Viber или чрез лично съобщение до страницата ни във Facebook.

Запознайте се с екипа от АГ репродуктивни специалист на Медицински комплекс „Д-р щерев” във видеото тук.

Видео: Нашите биолози и ембриолози

Гледайте емоционалния разказ за отговорната и вдъхновяваща професия на "композиторите" на радостта или биолозите и ембриолозите на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Замразяване на генетичен материал - обобщение

Иновациите и достиженията на съвременната медицина дават шанс за зачеване, износване и раждане на живо и здраво бебе на все повече двойки. Благодарение на лекарите, ембриолозите и биолозите всеки пациент има до себе си доверен екип, с който преминава през трудния пък към голямата мечта.

Замразяване и съхранение