Вътреутробни операции на плода

В изминалия над четвърт век след първата успешна инвитро процедура в България Проф. Щерев и неговият екип полагат основите по модерното лечение на безплодието в България с внедряването най-иновативните методи и технологии, даващи надежда за постигане на радостта от зачеването и раждането на дете дори и на безнадеждните случаи. В наши дни Болница „Д-р Щерев” е авторитетен медицински комплекс за женско и семейно здраве, предлагащ цялостни грижи от подготовката за зачеване, през проследяването на бременността, до раждането, следродилното възстановяване и педиатричното проследяване. 

В последните няколко години екипът на лечебното заведение е пионер в развитието на една иновативна медицинска специалност у нас – феталната медицина. В разкрития през 2013 г. единствено по рода си в България специализиран Център по пренатална  и фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев” дават шанс за успешен изход от бременността на случаи, които доскоро се смятаха за нелечими. Лекарите от Центъра по фетална медицина работят в тясно сътрудничество с известната школа на проф. Кипрос Николаидес от британската King’s College Hospital.

През 2014  и началото на 2015 г. в Медицински комплекс “Д-р Щерев” за пръв път в България бяха приложени три иновативни вътреутробни оперативни техники, които дават шанс за спасяването на бебетата още преди раждането им. В последствие през следващите години бяха извършени десетки вътреутробни операции, които въпреки трудностите помогнаха бременностите да завършат успешно и днес семействата да се радват на живи и здрави деца.

Видео: Да спасиш нероден живот – вътреутробните операции в Медицински комплекс „Д-р Щерев“

Всички добри лекари се борят за живота на своите пациенти, но малцина са тези, които го правят дори за онези, които все още не са се родили. Представяме ви видео за уникалните вътреутробни операции на неродени бебета, които се извършват от д-р Петя Чавеева и екипа на Центъра по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Видео: Парти на децата, родени след вътреутробни операции

За да отбележат Коледа, в Медицински комплекс "Д-р Щерев" се събраха деца, родени след вътреутробни операции, извършени от д-р Петя Чавеева и екипа специалисти по фетална медицина. Медицински комплекс „Д-р Щерев“ приключи 2018 г. с щастлива статистика – 40 са вече дечицата, родени след животоспасяващи вътреутробни операции. Много от тях се срещнаха със своята любима д-р Чавеева и с колегите й от Сектора по фетална медицина.

Бременност