BHS840x500

Първи триместър скрининг тест - акценти

- Тестът в първи триместър (или познат още като „биохимичен скрининг”)  включва ултразвуково изследване на плода и тест на кръв от бременната.

- Изследването за прееклампсия се прави точно тогава, когато се правят тестовете и за хромозомни заболявания като синдрома на Даун (11-13 г.с.).

- Тест в първи триместър трябва да се проведе при всички бременни в 11–13 г.с. от бременността както при едноплодна, така и при двуплодна бременност.

Първи триместър скрининг тест за хромозомни аномалии

Повечето бебетата са нормално развити, но при всички жени, независимо от възрастта,  съществува малък риск да родят бебе с неврологично или умствено изоставане. В малка част от случаите аномалията се дължи на хромозомни отклонения като тризомия 21 (Даун синдром), тризомия 18 (Едуардс синдром ), тризомия 13 (Патау синдром).

Какво е тризомия 21, 18 или 13 ?

Човешкият вид има 23 вида двойки хромозоми, следователно е с общ брой от 46 хромозоми. При тризомия има три вместо две хромозоми на определено място (21, 18, 13). Най-често срещаната тризомия е 21 (Даун синдром): Тризомия 21 е с честота 1 на 700 раждания и рискът се увеличава с увеличаване на майчината възраст. Характеризира се с интелектуален дефицит на детето, структурни дефекти като сърдечни аномалии и специфичен външен вид. Очакваната продължителност на живот е двойно по-малка от тази на здрав индивид.
Тризомия 13 и 18 се срещат в съотношение 1:7000 раждания, като рискът отново се увеличава с напредване на майчината възраст. Бебетата са със силно изразен интелектуален дефицит и структурни дефекти. Обикновено плодове с тризомия 18/13 загиват по време на вътреутробния живот и/или скоро след раждане. В някои случаи доживяват до една година.

Какво представлява тестът за хромозомни аномалии в първи триместър?

Тестът в първи триместър (или познат още като „биохимичен скрининг”)  включва ултразвуково изследване на плода и тест на кръв от бременната за измерване на две субстанции на бременността, продукти на плацентата (free β-hCG и PAPP-A). Изследванията от ултразвука и майчината кръв се комбинират в софтуерна програма и се изчислява риска за тризомия 21, 18, 13. По време на ултразвуковото изследване специалистът по фетална медицина наблюдава количеството течност зад вратлето на бебето, нухалната гънка на назалната кост, изследва дясната сърдечна клапа и малък съд в черния дроб (дуктус венозус).

Ултразвукото изследване на нухалната гънка и тестът за хромозомни аномалии в първия триместър могат да открият отклонение при 90-95% от плодовете с тризомия 21, 18, 13. Тестът дава информация за риска от хромозомни аномалии, както и открива големи анатомични дефекти на фетоса.


Кой трябва да направи тест с измерване на нухална гънка в първи триместър?

Тест в първи триместър трябва да се проведе при всички бременни в 11–13 г.с. от бременността както при едноплодна, така и при двуплодна бременност.


Как протича изследването  за изключване на  хромозомни аномалии в Медицински комплекс „ Д-р Щерев ”?

Когато посетите болницата ни ще се срещнете с лекар, който ще проведе детайлен ултразвуков преглед и ще ви обясни подробно всяко измерване. Преди прегледа трябва да посетите нашата клинична лаборатория, за да ви бъде взета кръв за изследване на плацентарна функция (β-hCG и PAPP-A). Така преди прегледа ще имате резултат от кръвното изследване, което ще комбинира с ултразвуковата диагностика.

Как получавате резултатите?

Резултатите се разчитат от лекар, специалист по фетална медицина, който лично информира пациента. На базата на резултатите, проследяващият бременността акушер-гинеколог и пациентите могат да решат дали получената информация е достатъчна или са необходими допълнителни диагностични тестове за сигурното отхвърляне на наличието на хромозомни аномалии.

Ако има съмнение дали плодът има хромозомна аномалия или не, се извършва инвазивен диагностичен тест като биопсия на хориални въси (CVS), извършва се  в 11–15 гестационна седмица, или амниоцентеза – след 16 гестационна седмица. Рискът от настъпване на спонтанен аборт и при двете процедури е 1% .

Тестът за хромозомни аномалии в първи триместър е едно от задължителните изследвания при проследяване на бременността в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.


За първи път в България  – задължителен тест за прееклампсия

За да сте още по-спокойни по време на бременността си, всички бременни в болницата ни правят допълнително изследване за прееклампсия. Изследването се извършва, когато правите теста за хромозомни аномалии в първия триместър (11-13 г.с.). 

Фокусът на майчино-феталната медицина не са единствено хромозомните и структурните заболявания. В съвременната добра практика специалистите по фетална медицина следят и за други състояния, които биха причинили сериозни усложнения и биха застрашили бременната  и бебето.

Изследването за прееклампсия се прави точно тогава, когато се правят тестовете и за хромозомни заболявания като синдрома на Даун (11-13 г.с.).

За бременните въвеждането на скрининг за прееклампсия е само от полза и не води до усложняване на пренаталната грижа. Допълнителният биохимичен маркер се измерва от същата кръвна проба, взета при теста за хромозомни аномалии. Така бременните в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ получават още по-голяма сигурност по време на бременността си.

 
Преглед при специалист по фетална медицина - запазете си час

Запишете си час за едно от най-важните изследвания при специалист по фетална медицина, обадете се на тел.: 02 920 09 01.

Важно е да знаете, че е необходимо да се свържете с екипа ни поне две-три седмици преди планираното посещение в клиниката, за да ви предвидим в графика на изключително търсените ни фетални специалисти.

Видео: Нашите фетални специалисти

Те са лекарите, които се грижат за здравето на най-малките ни пациенти още в корема на мама. Те са тези, които ви показват усмивката, ръчичките и краченцата на вашето бебе още преди да се е родило. Представяме ви нашите фетални специалисти и част от Отделението по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Отделете десетина минути, за да се запознаете кога се извършват и каква информация предоставят за състоянието на бременната жена и нейното дете трите изключително важни високоспециализирани прегледа при специалист по фетална медицина – първи триместър скрининг тест, фетална морфология и късна фетална морфология с доплерово изследване.

Видео: I триместър на бременността

Отново ви срещаме с чаровния д-р АРТи от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, който този път ще Ви представи какво се случва в женския организъм през първия триместър от бременността и какви са най-важните прегледи и изследвания, които се извършват в този срок.

Още информационни видеа, свързани с грижите, предлагани в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, са достъпни и в нашия YouTube канал: https://www.youtube.com/user/ShterevHospital

Видео: Прегледи при специалист по фетална медицина

Отново ви срещаме с чаровния д-р Арти, който този път по разбираем и забавен начин ще ви представи едни от най-важните прегледи по време на бременността, когато бъдещата майка се среща със специалиста по фетална медицина. Гледайте анимираното ни видео и научете повече за първи триместър скрининг теста за хромозомни аномалии, за феталната морфология и за късната фетална морфология с доплерово изследване.

Първи триместър скрининг тест - обобщение

За да разберете повече за скрининга за хромозомни аномалии и превенцията на прееклампсия в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, се обадете на тел.: 02 920 09 01. Нашите специалисти обслужване на пациенти ще ви насочат за консултация на място или директно ще ви запишат час при специалист по фетална медицина. Само така ще сте сигурни и спокойни по време на вашата бременност.

Вижте нашите специалисти ТУК.

Прегледи при специалист по фетална медицина
Прегледи при специалист по фетална медицина
назад