назад
ERA840x500

ERA - акценти

- ERA е патентован генетичен тест за рецептивност на маточната лигавица за успешна ембрионална имплантация. Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага това иновативно изследване на своите пациенти на базата на договор за партньорство с испанския институт IVI Valencia и с лицензираната лаборатория Igenomix.

- Тестът се извършва посредством ендометриална биопсия (биопсия на маточната лигавица) в определен ден от месечния менструален цикъл.

- Запознайте се с техниките за повишаване на успеваемостта на инвитро от специалното ни видео по-долу.

Анализ на рецептивността на маточната лигавица (ERA)

ераКакво представлява?
ERA (съкращение от Endometrial Receptivity Array) е генетичен тест, при който се анализира рецептивността на маточната лигавица за успешна ембрионална имплантация. Тестът е разработен и патентован след 10 години научни проучвания от Института по инфертилитет на Валенсия (IVI – Instituto Valenciano de Infertilidad) и се извършва единствено в този център в Испания. Медицински комплекс „Д-р Щерев” има договорни партньорски отношения с IVI Валенсия и с лицензираната лаборатория Igenomix, за да предложи на своите пациенти със съответните показания това изследване.

Тестът се извършва посредством ендометриална биопсия (биопсия на маточната лигавица) в определен ден от месечния менструален цикъл. Процедурата е бърза и се осъществява в амбулаторни условия от лекуващия гинеколог. Представлява вземане посредством специален катетър на малка проба тъкан от маточната лигавица. Получената проба се съхранява и транспортира в специални условия до партньорската лаборатория, където се подлага на високоспециализиран генетичен анализ. В последствие разработен за целта софтуер обработва получените данни и квалифицира маточната лигавица като „рецептивна” или „нерецептивна.”

Изследването се основава на определяне на профила на генна експресия на ендометриалната тъкан, при което се анализират 238 гена, свързани с имплантацията. Неговата цел е да се определи дали т.нар. „имлантационен прозорец” – периодът, през който се случва контактът между ембриона и ендометриума, е в обичайните си времеви граници и съответства на ултразвуковата картина и типа на маточната лигавица, или е изместен във времето.

Как помага?
При определен процент от пациентите с няколкократни неуспешни инвитро/ICSI процедури причината за ненастъпване на бременност може да се дължи на липса на маточна рецептивност в периода около ембриотрансфера. При тях генетичният анализ чрез ERA дава резултат „нерецептивен ендометриум” – маточна лигавица, която не би приела имплантацията на оплодения ембрион. В този случай прозорецът на имплантация може да е изместен по-напред (пре-рецептивен) или по-назад (пост-рецептивен) в менструационния цикъл. При наличието на „изместване” могат да бъдат предприети коригиращи действия, чрез които да се повиши шансът за успешно имплантиране и респективно зачеване в последваща инвитро/ICSI процедура. Ако чрез ERA се установи такова изместване, се пристъпва прилагането на т.нар. „персонализиран ембриотрансфер“. При него връщането на оплодените ембриони става в тези дни от месечния цикъл, при които анализът е показал добри данни за възможна имплантация.

Кога се прилага?
Анализ на рецептивността на маточната лигавица се прилага при:
- възраст на жената до 38 години (със собствени яйцеклетки);
- стойности на FSH под 8mIU/mL;
- нормален яйчников резерв и дебелина на маточната лигавица над 6 мм;
- реципиенти на дарителски яйцеклетки с неуспешни опити при трансфери на добри ембриони;
- извършени неуспешни опити с аспирирани над 6 зрели яйцеклетки;
- над 3 неуспешни инвитро/ICSI цикъла, при които са върнати поне 2 ембриона с добро качество във всеки цикъл.
Техники за повишаване на успеваемостта - свържете се с нас

Запознайте се с композиторите на радостта – ембриолозите и биолозите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, които всекидневно прилагат високоспециализирани техники за повишаване шансовете на двойките със стерилитет за успех -  кликнете тук.  

Запишете своя час за консултация с репродуктивен специалист на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

Видео: Техники за повишаване на успеваемостта при инвитро

Гледайте анимирано видео, чрез което по ясен и забавен начин ви запознаваме с високоспециализираните процедури, които се извършват в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.  От видеото ще получите информация за различните допълнителни техники и методики, които увеличават шанса за успех при инвитро процедура.  Ще научите кога, с каква цел и при кои случаи се прилагат различните допълнителни методики.

Видео: Радостта, която създаваме

Гледайте последно видео, за да видите как сложните имена на различните инвитро лабораторни техники се превръщат в най-голямото щастие за доверилите ни се пациенти!

Допълнителни техники - обобщение

С десетилетия успехи в асистираната репродукция екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е помогнал на хиляди български жени и двойки да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома. Над 10 000 са вече децата, появили се след прилагането на различни асистирани репродуктивни техники и допълнителни модерни методи за лечение на стерилитет под вещата намеса на акушер-гинеколозите, ембриолозите и биолозите на болницата.

Допълнителни техники при инвитро