spermograma840x500

Спермограма - акценти

- Качеството на семенната течност се определя чрез спермален анализ (спермограма).

- Според метода на изследване на семенната течност, спермалният анализ бива два вида – конвенционален и компютърно асистиран спермален (CASA).

- От 2010 г. в Медицински комплекс „Д-р Щерев” се прилага компютърно асистиран спермален анализ (CASA) чрез системата Sperm Class Analyzer®, разработена от водещия в областта производител Microptic (EU).

Спермограма

Какво представлява?
Качеството на семенната течност се определя чрез спермален анализ. Той включва изследване на физико-химичните свойства на еякулата – обем, цвят, мирис, вискозитет, pH, а също и определяне концентрацията на сперматозоидите, съдържащи се в него, тяхната подвижност и морфология, оценка на наличието на аглутинация и други клетки. Нормите за всеки един изследван параметър са определени от Световната здравна организация (СЗО).

Според метода на изследване на семенната течност, спермалният анализ бива два вида – конвенционален и компютърно асистиран спермален (CASA).

Конвенционалният спермален анализ се извършва от специалист лаборант или биолог. Недостатък на този метод на анализ е неговата субективност, тъй като резултатите пряко се влияят от познанията и опита на специалиста, осъществяващ анализа. С разработването на технологията за компютърно асистиран спермален анализ (CASA) субективният елемент се отстрани.
От 2010 г. в Медицински комплекс „Д-р Щерев” се прилага компютърно асистираният спермален анализ (CASA) чрез системата Sperm Class Analyzer®, разработена от водещия в областта производител Microptic (EU). Системата извършва качествен и количествен анализ на показателите на семенната течност според критериите, зададени от СЗО. Предимствата на SCA® системата са свързани с много високата обективност, прецизност и детайлност, както и с бърз анализ на резултатите. Софтуерът позволява анализирането и по стриктните критерии на Kruger, биологична преживяемост, морфология, ДНК фрагментация на сперматозоиди. Въз основа на документираните от системата кадри и видео е възможно повторение на спермалния анализ и контрол на достоверността на резултатите.

Каква е подготовката за  провеждането на спермограма?
За да бъде коректно проведен спермалният анализ, пациентът трябва да е спазил следните условия:
- от 3 до 5 дни полово въздържание;
- без прием на антибиотици в дните преди изследването (минимум 2 седмици);
- без прием на алкохол в дните преди изследването;
- провеждане при добро общо здраве (без фебрилитет);
- при прием на лекарства и хранителни добавки, да се информира лабораторният специалист;
- използва се стерилен контейнер за еякулат, като е необходимо цялото количество да попадне в контейнера.

Запазва ли се час?
За извършване на спермограма е задължително предварителното запазване на час.

 
Специализирани изследвания при безплодие - свържете се с нас

Запознайте се с репродуктивните специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – лекарите, които всекидневно са до своите пациенти в борбата им за бебе

Запишете своя час за консултация на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

Видео: "Здраве за татковци"

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ обръщаме сериозно внимание на репродуктивното здраве на бъдещите татковци. Затова решихме да направим специално видео за нашия андрологичен сектор и семинологичната ни лаборатория, в които нашите андролози и биолози-семинолози прилагат водещите методи и процедури за повлияване на т.нар. мъжки фактор при безплодие. Вижте кои са те от разказите на д-р Юрий Бъчваров и биолог Десислава Дюлгерова.

Видео: Нашите биолози и ембриолози

Гледайте емоционалния разказ за отговорната и вдъхновяваща професия на "композиторите" на радостта или биолозите и ембриолозите на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Специализирани изследвания при безплодие - обобщение

С над 30 години успехи в асистираната репродукция екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е помогнал на хиляди български жени и двойки да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома. Над 15 000 са вече децата, появили се след прилагането на различни асистирани репродуктивни техники и допълнителни модерни методи за лечение на стерилитет под вещата намеса на акушер-гинеколозите, ембриолозите и биолозите на болницата.

Специализирани изследвания