hormonalniizsledvania840x500

Хормонални изследвания - акценти

- Изследването на нивата на женските полови хормони има определящо значение за предприемане на следващи стъпки за поведение и лечение при двойките със стерилитет.

- При жената се назначава изследване на т.нар. базални хормони между трети и пети ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация – Progesteronе (20-24-ти ден от месечния цикъл)

- За изследване на хормони в лабораторията към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ не е необходимо предварителното запазване на час.

Хормонални изследвания

Какво представлява?
Женските полови хормони (FSH, LH, Estradiol, Progesteron, Prolactin и др.) се произвеждат от различни органи в организма – мозък, надбъбречни жлези, яйчници, плацента. Те са в точно определени количества през различните възрасти на жената, в различните периоди на менструалния цикъл, по време на бременност. Изследването на техните нива има определящо значение за предприемане на следващи стъпки за поведение и лечение при двойките със стерилитет.

При жената се назначава изследване на т.нар. базални хормони между трети и пети ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация – Progesteronе (20-24-ти ден от месечния цикъл):

- FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) – секретира се от хипофизната жлеза в мозъка. Изследва се в началната фаза на менструалния цикъл (от втори до пети ден). Неговите стойности показват яйчниковия резерв на жената и отговора към стимулацията при инвитро процедура.

- LH (лутеинизращ хормон) – има отношение към индукция на овулацията (спукване на доминантния фоликул и отделяне на яйцеклетката). Най-високи нива на LH се наблюдават в периода преди овулацията. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, са ориентир за яйчниковия резерв на жената.

- Estradiol (eстрадиол) – основният естрогенен хормон в женския организъм. Изследва се в началото на менструалния цикъл. В женския организъм естрогените са отговорни за тъканния растеж и пролиферацията на клетките в специфични области на тялото. По време на инвитро процедура естрадиол се изследва с цел да се установи отговорът на яйчниците към стимулацията.

- Progesteron (прогестерон) – отговорен е за подготовката на маточната лигавица и имплантация на оплодената яйцеклетка. Този хормон се изследва във втората фаза на менструалния цикъл (19-и – 23-и ден) и то предимно при жени, при които се проследява овулацията.

- Prolactin (пролактин) – произвежда се и се секретира от аденохипофизата (предния дял на хипофизната жлеза). Основната функция на пролактина е свързана със стимулиране на лактацията при жената, като е необходимо и участието и на други хормони – естрогени, прогестерон, инсулин, някои надбъбречни хормони. Пролактин се изследват в случаи на инфертилитет, нарушения в менструалния цикъл, потисната овулация, аменорея (липса на менструален цикъл), галакторея (отделяне на млекоподобен секрет от гърдите). Нивата на хормона се влияят от стрес, тежко физическо натоварване, дразнене на гърдите и зърната, сексуални контакти, увеличен прием на протеини (месо), затова е необходимо изследването да бъде извършено при отсъствие на посочените фактори.

- Антимюлеров хормон (АМХ) – произвежда се от гранулозните клетки на малките растящи фоликули. Нивата му в кръвта са постоянни и не зависят от деня на менструалния цикъл. Макар и с добра предиктивна стойност, нивата на антимюлеровия хормон не са единственият маркер за определяне на яйчниковия резерв. Обичайната практика е да се извършва и ехографско изследване с цел определяне броя на антралните фоликули, като се вземат предвид и стойностите на FSH.

- Inhibin B (Инхибин Б) – отделя се от гранулозните клетки на т.нар. антрални фоликули в яйчника. Намаляването на серумните нива на Инхибин Б в кръвта се свързва с напреднала репродуктивна възраст при жената.

Запазва ли се час?
За изследване на хормони не е необходимо предварителното запазване на час.

 

 
Получаване на код за онлайн достъп

Уважаеми пациенти,

Молим Ви, след извършено плащане, попитайте НА КАСИТЕ на Медицински комплекс "Д-р Щерев" за получаването на Вашия персонален идентификационен код. Той се предоставя САМО след попълване на декларация - ТИП ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ НА регистратурата на болницата. 
 
Кодът ви е необходим за легитимация при получаването и коментирането на готови резултати, както и за всички справки по извършваните медицински грижи. В случай, че не предоставите вашия персонален код за идентификация, нашите сътрудници не могат да потвърдят самоличността ви и нямат право да дават информация по телефон или имейл. 

Молим Ви да обърнете внимание, че нормите на новата регулация за защита на личните данни не позволяват да се изпраща медицинска документация по имейл. Възможно е необходими документи да се получат дистанционно по куриер, като задължително се изисква обратна разписка. Заявяването на документи по куриер става след попълването на "Заявление" на място след легитимация. 

Инициативата е свързана със защитата на личните ви данни и е въведена от екипа на болницата ни във ваш интерес. 

Ако по някаква причина не Ви бъде предоставен персонален идентификационен код, молим Ви, СИГНАЛИЗИРАЙТЕ СВОЕВРЕМЕННО НА МЯСТО, като се обърнете към нашите сътрудници на "Информация". Персонален идентификационен код НЕ МОЖЕ ДА ВИ БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕН ПО-КЪСНО ПО ТЕЛЕФОН ИЛИ ИМЕЙЛ.  

Повече информация за защитата на личните Ви данни и получаването на готови изследвания можете да прочетете ТУК.


С цел да гарантираме сигурността на личните данни и пациентската тайна, от 16 април 2019 г. в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се въвежда алтернативен метод на ПИН кода като допълнителна легитимация.

При последващо посещение в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е препоръчително да заявите отговор на таен въпрос. Тайният въпрос, заедно с персоналния ви идентификационен код, служат за легитимация от ваша страна при комуникация с представители на болницата по телефона и онлайн. В допълнение на този таен въпрос за легитимацията операторите ще ви зададат допълнителни въпроси, свързани с посочването на лекуващия ви лекар и последните посещения в болницата, както и за естеството на извършваните медицински услуги. По този начин ще можете да получите информация за готови лабораторни резултати или за обратна връзка с лекуващия ви лекар за проведени изследвания и лечение.

Тайният въпрос и последващите въпроси за комуникация се използват само като алтернативен метод на легитимация в случаите, когато пациентът е сменил своя първоначално получен ПИН код. ПИН кодът служи за допълнително подсигуряване на достъпа онлайн до медицински изследвания. Когато пациентът не желае да предостави своята нова, сменена парола, в употреба сила тайният въпрос. Той се използва и когато пациентът е заплатил медицински услуги по банков път или онлайн и затова не е получил своя ПИН код лично след плащане на касата на болницата. Промяната на отговора на тайния въпрос или информация за него става само на място след легитимация.

Молим всички пациенти да не предоставят на трети лица индивидуалния си ПИН код и отговора на посочения в болницата таен въпрос. Само така ще бъдете сигурни, че сте направили всичко възможно вашите лични данни и пациентската тайна да са защитени.

Новите правила за защита на личните данни и пациентската тайна в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са в унисон със стандартите по сигурността, въведени след влизането в сила на регламента за защита на личните данни на Европейския съюз от 25 май 2018 г.Специализирани изследвания при безплодие - свържете се с нас

Запознайте се с репродуктивните специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – лекарите, които всекидневно са до своите пациенти в борбата им за бебе

Запишете своя час за консултация на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

Видео: Нашите репродуктивните специалисти

Те застават до вас по нелекия път към мечтаното бебе. Те се борят неуморно за създаването на новия живот. Те носят радост за вас, доверилите ни се пациенти. Те са нашите акушер-гинеколози, репродуктивни специалисти. Гледайте нашия специален видеоклип, подготвен с признателност за всеотдайния им труд и благородното призвание да помагат на доверилите им се двойки да изпитат най-голямото семейно щастие – звънкия смях на бебе у дома!

Специализирани изследвания при безплодие - обобщение

С над 30 години успехи в асистираната репродукция екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е помогнал на хиляди български жени и двойки да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома. Над 15 000 са вече децата, появили се след прилагането на различни асистирани репродуктивни техники и допълнителни модерни методи за лечение на стерилитет под вещата намеса на акушер-гинеколозите, ембриолозите и биолозите на болницата.

Специализирани изследвания