назад

Ултразвукова диагностика (ехография)

Какво представлява?
Ултразвуковата диагностика (ехография) в гинекологията е рутинно, безопасно, неинвазивно и акуратно изследване. Използва се ултразвук с честота 1–10 MHz, като диагностиката се основава на изобразяването и анализа на отразените ултразвукови вълни от структурите в човешкото тяло, към които е бил насочен произведения от трансдюсера ултразвук. Ехографските образи могат да бъдат в измерение 2D, 3D и 4D. При гинекологично ултразвуково изследване се визуализират матката и яйчниците – разположение, форма, големина и структура.

Кога се назначава?

За диагностицирането и лечението на стерилитет, ултразвуковата диагностика намира приложение при:
• Фоликулометрия – проследяване на растежа и размерите на развиващите се фоликули в яйчника за менструалният цикъл;
• Проследяване на овулация – категоричен метод за доказването й;
• Изследване на яйчников резерв – брой антрални фоликули, яйчников обем, доплер на овариални съдове;
• Оценка на ендометриума в отделните фази на менструалният цикъл;
• Проверка на проходимостта на маточните тръби;
• Инвитро процедури – мониториране на отговора на яйчниците на стимулацията, пункция на фоликули и ембриотрансфер под ултразвуков контрол;
• Вродени маточни аномалии – например двурога матка, преграда в маточната кухина и др.;
• Диагностициране на редица заболявания на ендометриума, матката и яйчниците – миоми, полипи, тазово-възпалителна болест, ендометриоза, кисти на яйчниците, туморни формации.

Запазва ли се час?
За извършване на ултразвуков преглед (ехография) е задължително предварителното запазване на час.
Специализирани изследвания при безплодие - свържете се с нас

Запознайте се с репродуктивните специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – лекарите, които всекидневно са до своите пациенти в борбата им за бебе

Запишете своя час за консултация на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

Видео: Нашите репродуктивните специалисти

Те застават до вас по нелекия път към мечтаното бебе. Те се борят неуморно за създаването на новия живот. Те носят радост за вас, доверилите ни се пациенти. Те са нашите акушер-гинеколози, репродуктивни специалисти. Гледайте нашия специален видеоклип, подготвен с признателност за всеотдайния им труд и благородното призвание да помагат на доверилите им се двойки да изпитат най-голямото семейно щастие – звънкия смях на бебе у дома!

Специализирани изследвания при безплодие - обобщение

С над 30 години успехи в асистираната репродукция екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е помогнал на хиляди български жени и двойки да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома. Над 15 000 са вече децата, появили се след прилагането на различни асистирани репродуктивни техники и допълнителни модерни методи за лечение на стерилитет под вещата намеса на акушер-гинеколозите, ембриолозите и биолозите на болницата.

Специализирани изследвания