назад
Halo840x500

Halo test - акценти

- За определяне на процента сперматозоиди с фрагментирана ДНК в Медицински комплекс „Д-р Щерев” се прилага Sperm Chromatin Dispersion тест.

- Изследването е особено подходящо в случаите на неизяснен стерилитет, защото при 25% от мъжете с нормални резултати от спермограмата е налице висок процент на сперматозоиди с фрагментирана ДНК.

- За извършване на Halosperm test е задължително предварителното запазване на час.

ДНК фрагментация на сперматозоиди (Halosperm test)

Какво представлява?
Изследването на ДНК-фрагментацията на сперматозоидите (структурната цялост на хроматина в сперматозоидите) допълва информацията от стандартният спермален анализ (спермограмата) и има важна диагностична и прогностична стойност при оценяването на мъжкия инфертилитет. Високият процент на спермална ДНК-фрагментация се асоциира с:
- по-дълъг период от време, необходимо за постигане на бременност по естествен път;
- по-трудно постигане на бременност при АРТ (инвитро/ICSI);
- повишена честота на спонтанни аборти.

За определяне на процента сперматозоиди с фрагментирана ДНК в Медицински комплекс „Д-р Щерев” се прилага Sperm Chromatin Dispersion (SCD) тест, стандартизиран като Halosperm test. Предимството на теста пред другите методи за изследване на ДНК-фрагментация на сперматозоиди е, че той е предназначен специално за изследване на човешки сперматозоиди и съществува само един стандартен протокол за провеждането му, т.е. тестът е стандартизиран.

Изследването е особено подходящо в случаите на идиопатичен (неизяснен) стерилитет, защото при 25% от мъжете с нормални резултати от спермалният анализ (спермограмата) е налице висок процент на сперматозоиди с фрагментирана ДНК.

При над 30% спермална ДНК-фрагментация възможността да настъпи бременност е по-ниска от 1%, независимо дали става дума за опити с асистирана или естествена репродукция.

Кога се назначава?
Изследването на ДНК-фрагментацията на сперматозоидите се назначава при:
• идиопатичен (неизяснен) стерилитет;
• повтарящи се неуспехи при АРТ (инвитро/ICSI);
• чести спонтанни аборти след естествено забременяване или АРТ;
• varicocele (разширение на вените на тестисите);
• тежък фебрилитет в последните 3 месеца;
• предшестващо лечение чрез химио и/или лъчетерапия;
• при мъже на възраст над 45г.

Интегритетът на спермалната ДНК рядко се връща към нормални стойности спонтанно. При висок процент на спермална ДНК-фрагментация се препоръчва противовъзпалително лечение, антиоксидантна терапия за 3-6 месеца, промяна в стила на живот, а когато високият процент се дължи на варикоцеле, се препоръчва оперативна намеса.

Запазва ли се час?
За извършване на Halosperm test е задължително предварителното запазване на час.
Специализирани изследвания при безплодие - свържете се с нас

Запознайте се с репродуктивните специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – лекарите, които всекидневно са до своите пациенти в борбата им за бебе

Запишете своя час за консултация на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

Видео: "Здраве за татковци"

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ обръщаме сериозно внимание на репродуктивното здраве на бъдещите татковци. Затова решихме да направим специално видео за нашия андрологичен сектор и семинологичната ни лаборатория, в които нашите андролози и биолози-семинолози прилагат водещите методи и процедури за повлияване на т.нар. мъжки фактор при безплодие. Вижте кои са те от разказите на д-р Юрий Бъчваров и биолог Десислава Дюлгерова.

Видео: Нашите биолози и ембриолози

Гледайте емоционалния разказ за отговорната и вдъхновяваща професия на "композиторите" на радостта или биолозите и ембриолозите на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Специализирани изследвания при безплодие - обобщение

С над 30 години успехи в асистираната репродукция екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е помогнал на хиляди български жени и двойки да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома. Над 15 000 са вече децата, появили се след прилагането на различни асистирани репродуктивни техники и допълнителни модерни методи за лечение на стерилитет под вещата намеса на акушер-гинеколозите, ембриолозите и биолозите на болницата.

Специализирани изследвания