назад
Яйчников резерв840x500

Изследване на яйчников резерв - акценти

- В Медицински комплекс „Д-р Щерев” се използват две групи неинвазивни тестове за яйчников резерв с различна по-сила информативна стойност – базални стойности на хормони в ранната фоликуларна фаза и снемане на ултразвукови параметри.

- Между жени на една и съща възраст количественият и качественият фоликуларен резерв на яйчниците може да варира чувствително.

- През периода от 30 до 40 години жените губят около ¾ от фоликуларния си резерв – феномен с пряко отражение върху репродуктивния им потенциал.

Изследване на яйчников резерв

Какво представлява?
Яйчниковият резерв представлява функционалния потенциал на яйчника, наличния брой и качеството на яйцеклетки в него.

Репродуктивното остаряване на жената е следствие на намаляването на броя и качеството на яйчниковите фоликули. През периода от 30 до 40 години жените губят около ¾ от фоликуларния си резерв – феномен с пряко отражение върху репродуктивния им потенциал. Същевременно между жени на една и съща възраст количественият и качественият фоликуларен резерв на яйчниците може да варира чувствително.

Кога се назначава?
За оценка на яйчниковия резерв са разработени широк набор от тестове. Коректната оценка е от изключително значение при избора на лечение на стерилитета. Посредством тестовете за оценка на яйчниковия резерв се прогнозират шансовете за бременност, яйчниковия отговор на стимулация с гонадотропини в рамките на АРТ процедурите, определя се дозата за овариална стимулация.
В Медицински комплекс „Д-р Щерев” се използват две групи неинвазивни тестове за яйчников резерв с различна по-сила информативна стойност:
- базални стойности на хормони в ранната фоликуларна фаза: FSH, Estradiol, Инхибин В и АМХ;
- ултразвукови параметри: брой антрални фоликули, яйчников обем, доплер на овариални съдове.

Запазва ли се час?
За изследване на базални стойности на хормоните не е необходимо записване на час.
За изследване на ултразвукови параметри е задължително предварителното записване на час при специалист по репродуктивна медицина.
Специализирани изследвания при безплодие - свържете се с нас

Запознайте се с репродуктивните специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – лекарите, които всекидневно са до своите пациенти в борбата им за бебе

Запишете своя час за консултация на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

Видео: Нашите репродуктивните специалисти

Те застават до вас по нелекия път към мечтаното бебе. Те се борят неуморно за създаването на новия живот. Те носят радост за вас, доверилите ни се пациенти. Те са нашите акушер-гинеколози, репродуктивни специалисти. Гледайте нашия специален видеоклип, подготвен с признателност за всеотдайния им труд и благородното призвание да помагат на доверилите им се двойки да изпитат най-голямото семейно щастие – звънкия смях на бебе у дома!

Специализирани изследвания при безплодие - обобщение

С над 30 години успехи в асистираната репродукция екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е помогнал на хиляди български жени и двойки да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома. Над 15 000 са вече децата, появили се след прилагането на различни асистирани репродуктивни техники и допълнителни модерни методи за лечение на стерилитет под вещата намеса на акушер-гинеколозите, ембриолозите и биолозите на болницата.

Специализирани изследвания