endometrial_microbiome

Ендометриален микробиом

Медицински комплекс „Д-р Щерев“ въвежда серия от нововъведения в своите ембриологична, андрологична и генетична лаборатории, насочени към подобряване на шансовете за успех на двойки, борещи се за забременяване. Представяме ви специализиран тест за еднометриален микробиом за жени, на които предстои процедура по асистирана репродукция.

Ендометриален микробиом

Целта на този молекулярен тест е да се оцени цялостния профил на бактериите в ендометриума и да подобри лечението на пациенти с безплодие. Този тест предоставя цялостна картина на ендометриалния бактериален и фунгициден (гъбичен) състав, като засича над 20 от най-често срещаните бактерии в ендометриума, както и идентифицира най-разпространените патогени, които причиняват хроничен ендометрит (възпаление на тъканта на матката) и може да определи дали микробната среда на матката е годна за имплантиране на ембриони. В зависимост от резултатите се преценява дали да се направи ембриотрансфер или лечение с антибиотици/пробиотици, ако е необходимо, за да се балансира микробиома.

 

За да се определи пълния ендометриален микробиомен профил се взема проба от ендометриална тъкан или ендометриална течност между 15-ти и 25-ти ден от началото на менструалния цикъл като се използва RealTime PCR технологията. Това позволява таксономично определяне и относителни количествени стойности на всяка бактерия, присъстваща в анализираната проба.

 

Позитивен резултат позволява идентификацията на дисбиотични или патогенни бактерии, с ендометриална микробиота без доминиращ Lactobacillus (< 90%); засичане на специфични бактерии, които причиняват CE  (Ерозия на шийката на матката - Enterococcus spp., Enterobacterum, Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Mycoplasma spp., Ureaplasma spp.) и/или патогени, асоциирани със сексуално предавани болести (Gardnerella vaginalis, Eubacterium, Sneathia, Megasphaera, Lachnobacterium, Leptotrithia, Fusobacterium, Clostridium, Mobiluncus, Corynebacterium, Peptostreptococcus, Atobium, Candida spp.) (Chlamidia, Neisseria spp, бактериална вагиноза и др.). Резултатите от изследването са свързани до голяма степен с неблагоприятните репродуктивни резултати (нисък процент на имплантация и повишен процент на спонтанни аборти).

 

Отрицателен резултат индикира, че ендометриалният микробиом е нормален (Lactobacillus доминира в ендометриума, с висок процент Lactobacilli, ≥ 90%).

 

Тази информация може да помогне на лекуващия лекар да определи дали микробната среда в матката е благоприятна за имплантация на ембриона. В зависимост от резултата, специалистът може да препоръча провеждането на ембриотрансфер или леченние с антибиотици и пробиотици, при необходимост, за възстановяване на микробиома. Резултатът е повишаване на успеваемостта от предстоящата процедура по асистирана репродукция.

За повече информация за случаите, в които тестът е препоръчителен, може да се обърнете към вашия лекуващ лекар от екипа ни от репродуктивни специалисти.
Видео: Ендометриален микробиом

Гледайте видео с обяснение какво представлявате и кога се прилагат специализираните тестове Фемофлор, Андрофлор и ендометриален микробиом.

Специализирани изследвания при безплодие - свържете се с нас

Запознайте се с репродуктивните специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – лекарите, които всекидневно са до своите пациенти в борбата им за бебе

Запишете своя час за консултация на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

Специализирани изследвания при безплодие - обобщение

С над 30 години успехи в асистираната репродукция екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е помогнал на хиляди български жени и двойки да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома. Над 15 000 са вече децата, появили се след прилагането на различни асистирани репродуктивни техники и допълнителни модерни методи за лечение на стерилитет под вещата намеса на акушер-гинеколозите, ембриолозите и биолозите на болницата.

Специализирани изследвания